6 tipů pro vaše fitness vaření

Jan Caha
Jan Caha 11. 1. 2016
5 min. Líbí se mi Komentáře Uložit článek
6 tipů pro vaše fitness vaření

Vaření pokrmů a živin pro vaše tělo je nedílnou součástí fitness a vašeho stravovacího plánu a jídelníčku. Vy se však při své kulinářské úpravě pokrmů můžete vyhnout chybám, které pro vás možná nejsou tak jasné a spojené s nevhodným zpracováním živin. Jaké jsou tedy naše tipy? 

Jak jsme si již řekli, fitness výživa a stravování nemusí být vždy jednoznačné. Vaše strava a živiny v ní si zaslouží svoji zvláštní pozornost a ani při kuchtění byste neměli zapomínat na jejich kvalitu. Jaké jsou tedy naše tipy pro fitness vaření, na které byste nikdy neměli ve své výživě zapomenout, a čím byste měli svoji stravu a jídla obohatit? 

1 / Používejte vhodný tuk na vaření 

Není nic horšího, než když zahodíte kvalitu tuku, který přijímáte. Jak jistě víte, naše populace je velmi zatížena rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Ta jsou spjata zejména s konzumací nevhodných mastných kyselin, a to jak nasycených, tak zejména špatným poměrem mezi omega3 a 6 mastnými kyselinami, ale také příjmem transnenasycených mastných kyselin. Právě ty vznikají při přepalování vámi vybraného oleje  pro kulinářskou úpravu. Výběr je tedy vaší prioritní volbou v ochraně zdraví. Vybírejte dle tzv. kouřového bodu, právě ten je tím hlavním, co vás při tepelné úpravě pokrmu zajímá a bude zajímat. Pro "horkou" kuchyni vybírejte oleje s co největším kouřovým bodem, tedy s co nejdelším řetězcem mastných kyselin. Velmi vhodně se hodí kokosový olej, přepuštěné máslo, sádlo nebo olej řepkový. Pro chladnější kuchyni již můžete vybírat oleje za studena lisované. Do salátů pak panenské oleje. 

2 / Obohaťte svoje jídla o kvalitní zeleninu

Zelenina má v jídelníčku svoje nezastupitelné místo. Samozřejmě, je zdrojem vitamínů a minerálních látek, ale co hlavně, je také zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Právě ta má ve stravě svoje místo, a to díky možnosti ovlivnit naše trávení a úpravu pasáže tráveniny střevem. Ba co více, díky vláknině nebudete jen lépe trávit. Máte i možnost snížit rychlost vstřebávání sacharidů, které zeleninu doprovází. Ano, příjem vlákniny snižuje glykemický index celého objemu stravy, který najednou přijmete. Pokud tedy chcete pomalu vstřebatelnou energii, tak je zelenina tím ideálním prostředkem a prostředníkem.  

3 / Nepřepečte a nepřipečte maso

Jistě holdujete pečenému hovězímu nebo krůtímu masu. Případně si jej připravujete na grilu nebo pečete v troubě. Pamatujte si jednu zásadu, jakákoliv tepelná úprava znamená pro maso zvýšený stres, a to v podobě denaturace bílkovin. Tím nechci říct, že byste měli jíst syrové maso tak, jak tomu bylo v pravěku, to jistě ně. I když takové maso je poměrně snadno vstřebatelné. Je však velmi zatíženo možností vzniku salmonely nebo nehygieničností. Opracovávejte maso, ale velmi šetrně tak, abyste jej nespálili, aby nevznikly další karcinogenní látky, a abyste nesnižovali kvalitu příjmu bílkovin, které máte ve stravě. Ba co více, vysokou teplotou může také dojít k rozpadu mastných kyselin za vzniku transnenasycených mastných kyselin. 

4 / Nebojte se pečiva, ale vybírejte obezřetně

Pečivo je dnes velmi diskutovaným tématem. Mnoho lidí se bojí alergie na lepek nebo snad celiakie. Věřte mi, nebude to zase tak horké. Ano, samozřejmě, lepek je problém a stále častěji může způsobovat trávící obtíže. Pokud se ale podíváme do statistik, tak alergie na lepek nebo přímo celiakie ovlivňuje asi 6 % naší populace. To není mnoho. Zbylé populaci by lepek neměl ublížit a měli by jej trávit velmi snadno. Vybírejte tedy celozrnné pečivo obezřetně, ideálně tak, aby obsahovalo více jak 80 % celých zrn, minimum dobarvení a dodané pšenice. Můžete také volit pečivo žitné, slunečnicové nebo ovesné, které neobsahuje tak významné množství lepku. 

5 / Nepoužívejte náhražky sladidel

Populární sirupy nebo sladidla, kapky a dochucovadla jsou sice hezkým a zábavným doplňkem vaší výživy, nicméně dávají mozku jasný signál toho, že sladká chuť přináší i energii. Bohužel však naše tělo žádnou energii nepřijme, a tak ji musí někde najít a musí ji zajistit z jiných zdrojů. Právě proto se bude dále dívat na to, aby ji přijalo ve stravě a konzumace neenergetckých sirupů bude mít za následek to, že nakonec přijmete daleko více energie, než byste přijali, kdybyste si váš pokrm lehce dosladili přírodně nebo okořenili. 

6 / Nesolte příliš, ale používejte koření

Sůl je ve vaší stravě potřebná. O tom není pochyb. Je to hlavní iont extracelulárního prostoru, ve kterém udržuje osmotický tlak. Její přemíra způsobuje zadržování tekutin v organismu, otoky, ale také v potravě může zvyšovat glykemický index, když si například posolíte vařený nebo pečený brambor. Naopak jakékoliv jiné koření může zlepšovat vaše trávení a produkci žaludečních šťáv. Budete tedy daleko lépe zpracovávat přijatou potravu. 

Toto jsou hlavní body, kterých byste se ve své stravě měli držet, ale které vám také a hlavně pomohou s vhodným nastavením jídelníčku a vyšperkují kvalitu živin v jídelníčku. Stravujte se tedy dobře a dívejte se na svůj jídelníček trochu jinak. Trochu vhodněji. 

Přidej se k 42 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Líbí se mi Uložit článek