Kapsaicin a extrakt z černého pepře

Kapsaicin a extrakt z černého pepře

kapsaicin chilli papričky

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, a je hlavním alkaloidem paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako sekundární metabolity chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.

Je tedy patrné, že kapsaicin dokáže pomoci při spalování tuků,ale za jakou cenu? Pro naprostou většinu běžné populace není možné ani přípustné jíst před každým cvičením nejpálivější chilli papričky světa, aby do sebe dostali patřičné množství kapsaicinu a rozpoutali tak ohnivé peklo v tukových zásobách

Řešením je konzumace derivátu kapsaicinu dihydrokapsiátu – extrakt z černého pepře

Efekt stejný ale bez bolesti ?

Ano, kapsaicin stimuluje receptory bolesti v ústech, které okamžitě podávají zprávu o bolesti do mozku a  naše ústa jsou v tu chvíli v ohni. Naopak dihydrokapsiát je příliš velký na to aby prošel receptory a tudíž nevyvolává bolestivé podněty.

Klinické studie

David Heber z University of California, Los Angeles  podrobil letos v dubnu 33 obezních žen a mužů testu, při které denně přijímali pouze 800 kalorií. Část klientů dostávala s jídlem placebo  a druhá část nízké dávky dihydrokapsiátu (3mg)  a poslední část 9mg dihydrokapsiátu.

Osoby přijímající dihydrokapsiát zaznamenaly téměř dvojnásobný účinek při spalování tuků oproti placebo skupině.  Velice důležitým zjištěním bylo také zvýšení  průměrného energetického výdeje u osob přijímajích dihydrokapsiátu (DCT). [1]


Tabulka průměrného energetické výdeje při užívání extraktu černého pepře

Extrakt z černého (dihydrokapsionát) a kapsaicin mohou snižovat chuť na jídlo, zvýšit termogenezi a energetický výdej. Tedy 3 hlavní prvky pro úspěšné spalování tuků a formování postavy.

Dávkování extraktu černého pepře

Pro optimální využití efektu působení extraktu černého pepře je doporučována dávka 2,5mg. Vhodná kombinace je s dalšími látkami podporující spalování tuků jako L-Karnitin nebo kofein.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho na Facebooku        Sdílet

_______________________________________________________________________________________

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/59289/title/FOR_KIDS_A_pepper_part_that_burns_fat

http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Capsaicin&oldid=311889779

[1] www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/78


  •