Pohanka s dýní hokaido a cibulovými kroužky - FIT recepty

Pohanka s dýní hokaido a cibulovými kroužky - FIT recepty

V dnešním pokračování oblíbeného seriálu FIT recepty se podíváme na pokrm z pohanky a dýně HOKAIDO. Tento recept je velmi zdravý, plný výživných látek a vhodný i pro vegetariány.

fit recepty

 

 

 

 

 

 

Pohanka s dýní hokaido a cibulovými kroužky

Suroviny

  • 100g pohanky
  • 1/4 dýně hokaido
  • 1 cibule
  • vejce
  • strouhanka
  • mouka
  • olej
  • sojová omáčka
  • koření Texas Gril


 

Pohanka a dyně HOKAIDO

Nejdříve si uvaříme pohanku podle návodu na krabici. Dýni vydlabeme a čtvrtku nakrájíme na kostičky. Kostičky poté dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, přidáme koření a dáme vařit na cca 10 minut do změknutí. Dýni smícháme s uvařenou pohankou a dosolíme podle chuti. Nyní si nakrájíme cibuli na silnější kolečka, obalíme v trojobalu a osmažíme do zlatova.  Jedná se spíše o sacharidové jídlo, které slouží k doplnění potřebných komplexních sacharidů, které jsou základem svalového růstu.
 


 

Obsah živin na celé množství

Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
1898 kJ 18 g 68 g 8 g


Co je POHANKA?

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je dvouděložná rostlina z čeledi rdesnovité pěstovaná jako pseudoobilovina. Má srdcovité listy. Po usušení má stále zelenou barvu. Ze semen se vyrábí např. mouka, krupice, kroupy, extrudát… Pěstuje se i v Evropě jako léčivá rostlina nebo jako potravina. Je to teplomilná rostlina.

Plodem pohanky je trojboká nažka připomínající bukvici. Nažky mají hnědou, černou nebo šedou barvu, v závislosti na odrůdě. Oloupaná semena – kroupy se svou strukturou a chemickým složením podobají cereáliím. Vnější obal krup tvoří tlustá jednobuněčná vrstva světle zelené barvy. Uvnitř je škrobovitý endosperm.

Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny. Pro svoji vysokou výživovou hodnotu je označována jako funkční potravina. Je významným zdrojem flavonoidu rutinu. Pohanka je také ceněna díky své vysoké biologické hodnotě bílkovin, vyváženému složení esenciálních aminokyselin, vysokému obsahu vlákniny a rezistentního škrobu a příznivému zastoupení mastných kyselin v tuku (významný je především vysoký obsah kyseliny linolenové). Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol. Protože neobsahuje lepek, je vhodná pro osoby trpící celiakií jako náhrada běžných obilovin.

Aktin.cz dodává k receptu:

Pohanka s dýní HOKAIDO je vhodná jako sacharidové jídlo v období objemové diety. Je vhodná zejména pro ženy i muže, kteří jsou již přeplnění masných jídel a různých steaků. Moderní výživové směry pohanku vyzdvihují pro její obsah vitaminů, minerálních látek a vlákniny, které jsou prospěšné pro náš organismus.

 

 

 

Autorkou toho receptu je:

Petra Urbánková

Petra Urbánková


Věk: 28 let
Výška: 162 cm
Váha: mimosoutěžní 57 kg, soutěžní 49 kg


Soutěžní kategorie: bodyfitness do 164cm
Úspěchy: mistryně republiky 2010
Koníčky: výživa, vaření, cestování, fitbox


Petra Urbánková se v současnosti chystá na Mistrovství světa 2010, 1.10. v Mexiko city.

Další recepty :


     SNÍDANĚ ŠAMPIONŮ     HOVĚZÍ ROLKA SE ŠPENÁTEM    NÍZKOKALORICKÉ PALAČINKY   

SNÍDANĚ ŠAMPIONŮ

Hovězí rolka se špenátem

Nízkokalorické palačinky


   LETNÍ TUŇÁKOVÝ SALÁT                 PLNĚNÁ DÝNĚ 

LETNÍ TUŇÁKOVÝ SALÁT

Plněná dýně

      ASPIKOVÉ KUŘE

ASPIKOVÉ KUŘE

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho na Facebooku     Sdílet

  •