Sladkokyselá čína - FIT recepty

Sladkokyselá čína - FIT recepty

Čínské pokrmy jsou oblíbenou dietní stravou. Jako jedny z mála kombinují spoustu zeleniny, kuřecí maso a rýži. Dnes se podíváme na to, jak připravit vynikající sladkokyselou čínu.

fit recepty

 

 

 

 

 

 

Sladkokyselá čína

Suroviny na 2 porce

  • 2 ks kuřecích prsou (300 g)
  • 2 papriky (kombinace barev)
  • ocet
  • masox (bujón)
  • cukr (10 g) nebo sladidlo (2 ks)
  • sójová omáčka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • škrob

Sladkokyselá čínaKuřecí prsa očistíme a omyjeme. Nakrájíme je na malé kostečky nebo proužky. Dáme si je do mísy, osolíme a opepříme. Na trošce olivového oleje orestujeme do doby,než zcela zbělají. Restujeme v pánvi Wok.

V té době, kdy se nám restuje maso, připravíme papriky a  omáčku. Papriky očistíme od středů se semínky, omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky jako v případě kuřecích prsou. Do vroucí vody necháme rozpustit masox (1 kostku). Do dalšího hrnečku si připravíme sladkokyselou omáčku. Potřebujeme na ni: 1 polévkovou lžíci octa, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 lžičku cukru nebo umělé sladidlo a čajovou lžičku škrobu.

Maso již máme orestováno, zalijeme rozpuštěným bujónem a přidáme nakrájenou papriku. Necháme dusit. Až zelenina změkne (cca 8-10 min.), přilijeme sladkokyselou omáčku a za stálého míchání necháme asi 3 min. povařit. Sladkokyselou čínu podáváme s oblíbeným druhem rýže. V našem případě to byla rýže Basmati.

1. Připavíme si maso
2. Orestujeme si maso
3. Připravíme si zeleninu
Připravíme si maso Orestujeme maso Připravíme si zeleninu
4. Podusíme
5. Přidáme omáčku
6. Servírujeme s rýží
Podusíme Přidáme omáčku Podáváme s rýží


Obsah živin na jednu porci (bez přílohy)

Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
1073 kJ 31 g 14 g 7 g


Co je Basmati rýže?

Tímto titulem se právem pyšní nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Křišťálově průzračná voda stékající z ohromné tající ledovcové masy bohaté na minerály, spolu s čistým ovzduším a v neposlední řadě po staletí trvající píle při šlechtění tohoto nejuznávanějšího druhu, dává rýži Basmati její jedinečný charakter. V Pakistánu se ponechává vyzrát celé dva roky, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající oříšek. Jedině takto zpracovanou Basmati můžeme nazývat "královna rýže" - SUPER KERNEL BASMATI.

Rýže Basmati je charakteristická dlouhým, štíhlým, kvalitním zrnem. Její typickou výhodou je, že se při vaření nelepí. Je snadno a rychle stravitelná, splňuje zásady zdravé výživy, neobsahuje lepek. Je vynikající při přípravě exotických pokrmů, stejně jako příloha k běžné evropské kuchyni.

Aktin.cz dodává k receptu:

Sladkokyselá čína je vynikajícím receptem, kterým jistě pohostíte své přátele a potěšíte rodinu. Výborně se hodí jako hlavní chod při obědovém menu, ale i jako chutná a zdravá večeře. V této podobě je spíše vhodná do diety se snahou o nárůst svalové hmoty. Lidé s vysokým krevním tlakem by si měli dát pozor na vyšší obsah sodíku.

 

 

 

Vybrané FIT recepty


SNÍDANĚ ŠAMPIONŮ
HOVĚZÍ ROLKA SE ŠPENÁTEM NÍZKOKALORICKÉ PALAČINKY

LETNÍ TUŇÁKOVÝ SALÁT

PLNĚNÁ DÝNĚ
ASPIKOVÉ KUŘE

Všechny FIT recepty naleznete v naší kategorii RECEPTY.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho na Facebooku     Sdílet

  •