Kuřecí kousky v rajčatové omáčce - FIT recepty

Kuřecí kousky v rajčatové omáčce - FIT recepty

V dnešním pokračování FIT receptů si představíme jednoduchý a rychlý oběd z rajčat a kuřecího masa. Zaručeně vám bude chutnat a budete se k němu vracet v pravidelných intervalech. Těstovinám s kečupem a sýrem již odzvonilo, vyzkoušejte tedy naše kuřecí kousky v rajčatové omáčce.

fit recepty

 

 

 

 

 

 

Kuřecí kousky v rajčatové omáčce

Suroviny na 2 porce

  • 2 ks kuřecích prsou (300 g)
  • 4 střední rajčata
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • vývar
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Kuřecí kousky v rajčatové omáčceKuřecí prsa očistíme a omyjeme. Nakrájíme je na malé kostičky nebo proužky. Dáme si je do mísy, osolíme a opepříme. Na stejně malé kousky nakrájíme rajčata.

Cibuli nakrájíme na jemno. Dáme opéct na malou trošku oleje na pánvi. Restujeme do sklovata. Poté přidáme maso a osmahneme, dokud není maso po celém povrchu bílé a zatažené. Přidáme trochu silného vývaru z hovězího masa nebo z kuřete (asi 1/2 hrnku) a podusíme.

Po chvilce přidáme nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Opět lehce podusíme (cca 5 min.). Po chvíli nám rajčata změknou a vytvoří rajčatovou omáčku. Ke konci ještě dochutíme dle potřeby solí. 

Podáváme s nastoruhaným sýrem a těstovinami. Tvar těstovin je již jen na vás. Při naší přípravě jsme použili vrtule.

Nakrájíme si maso
Nakrájíme si cibulku
Nakrájíme si rajčata
1. Nakrájíme si maso
2. Nakrájíme si cibulku
3. Nakrájíme si rajčata
Osmahneme si cibulku
Opečeme maso
Přidáme rajčata
4. Osmahneme si cibulku
5. Opečeme maso
6. Přidáme rajčata
Podusíme
Nastrouháme sýr
Podáváme s těstovinami
7. Podusíme
8. Nastrouháme sýr
9. Podáváme s těstovinami

Obsah živin na jednu porci (bez přílohy)

Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
1068 kJ 30 g 17 g 6 g


Co je Rajče jedlé?

Vytrvalá zelenina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule. Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách.

Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vlákniny, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy. Vhodná jsou i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky. Podle některých studií působí blahodárně i na problémy s prostatou. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Aktin.cz dodává k receptu:

Tenot recept je ideálem pro víkendové obědy a večeře. Jedná se o lehkou variantu oblíbených špaget s kečupem a sýrem. Navíc vysokým obsahem použité zeleniny přispívá k dobrému zdraví a podpoře správné funkce organismu.

 

 

 

Vybrané FIT recepty


SNÍDANĚ ŠAMPIONŮ
HOVĚZÍ ROLKA SE ŠPENÁTEM NÍZKOKALORICKÉ PALAČINKY

LETNÍ TUŇÁKOVÝ SALÁT

PLNĚNÁ DÝNĚ
ASPIKOVÉ KUŘE

Všechny FIT recepty naleznete v naší kategorii RECEPTY.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho na Facebooku     Sdílet

  •