Určitě nepochybujete, že skladba jídelníčku má zásadní vliv na vaše zdraví. Jak na to současné, tak i budoucí. Máte tedy ve svých rukách ohromný nástroj, jak předcházet chronickým onemocněním, jako je třeba cukrovka druhého typu nebo srdečně cévní onemocnění.
Snažíte se pro své zdraví dělat maximum a výběr zdravých potravin vám není lhostejný? Přesto vám možná nějaká fakta unikají a vy v dobré víře jíte potraviny, které vlastně až zas tak zdravé nejsou. Mrkněte na seznam potravin, které patří mezi největší omyly ve světě výživy a možná budete překvapeni.
1. Smažené zeleninové chipsy
A u zeleniny ještě chvíli zůstaneme. Koupili jste si někdy „zdravé“ zeleninové chipsy v domnění, že to je přece zelenina a pak s dobrým pocitem u televize snědli balíček na posezení?Tak já vás s dovolením o tuhle iluzi připravím: smažené zeleninové chipsy obsahují ve 100 g až 40 g tuku. Čímž s přehledem trumfnou kdejaké klasické smažené brambůrky.
Ve srovnání s běžnými brambůrkami dopadly zeleninové chipsy hůře, i co se týče obsahu akrylamidu.Přitom tuto karcinogenní látku, která se jinak vyskytuje v mnoha pečených, smažených, fritovaných nebo pražených pokrmech, doporučuje EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) co nejvíce omezovat.
Co s tím?
Pokud chcete opravdu zdravější alternativu zeleninových chipsů, sáhněte po těch sušených, případně pečených a sledujte obsah tuku. I tak se jedná o potraviny, které by měly být spíše zpestřením jídelníčku a nelze je považovat za zdravou zeleninu.
Nebo se inspirujte a k televizi si zkuste nachystat zdravé pohoštění podle našich receptů: https://aktin.cz/3‑jednoduche‑silvestrovske‑mnamky‑ktere‑zmizi‑driv‑nez‑stacite‑rict‑novy‑rok
2. Salátové dresingy
Takový křupavý barevný zeleninový salát je pro mnohé synonymem zdravého jídla. Pravdou ale je, že sám o sobě je tak trochu nuda.
A to je důvod, proč nás to svádí zeleninku tak trochu „vytunit.“ Třeba salátovým dresingem. Aby nám salát doopravdu chutnal, dresingem nešetříme a tak se snadno stane, že nám tak trochu „ujede ruka“, hups.V tu chvíli se ze salátu snadno může stát kalorická bomba a benefity se rázem ztrácí. Většina dresingů je totiž nadupaná tukem. Ve 100 g obvykle najdeme kolem 20 g tuku, přičemž se jedná o tzv. trans tuky, kterých by v jídelníčku mělo být co nejméně.
Výčet ingrediencí ve složení je navíc dlouhý jako týden před výplatou a dále v něm najdeme cukr, různá aromata a dochucovadla.
Co s tím?
Na kupované dresingy raději zapomeňte. Pokud si chcete salát či zeleninu nějak dochutit, použijte lžičku za studena lisovaného oleje (zkuste např. olivový, lněný, dýňový, nebo z vlašských ořechů), balsamico octa, bylinek nebo domácí jogurtové zálivky.
3. Ovocné džusy
Ovocný džus je z ovoce a proto je dobré ho pít. Ideálně na litry. Nebo ne? Džusy bohužel nejsou správnou volbou. Je dobré si uvědomit, že spousta běžně dostupných džusů ovoce neviděla ani z vlaku, chuť je doháněna aromaty a vy si tak vlastně kupujete jen vodu s cukrem. Ani ve chvíli, kdy si připlatíte a sáhnete po kvalitním 100% džusu, neděláte úplně dobře. I tak se v podstatě jedná o koncentrovaný zdroj cukru. Procesem zpracování dojde k odstranění zdraví tolik prospěšné vlákniny.
Bude pro vás možná překvapením, že 100 ml pomerančového džusu obsahuje stejné množství cukru (11 g) jako 100 ml Coca coly, po které byste v touze po zdravějším životním stylu sáhli jen těžko. Není pravda, že by se “přírodní” cukr z džusu v těle choval jinak a lépe než ten z coly.
Co s tím?
Zastávám názor, že ovoce bychom měli konzumovat tak, jak nám jej příroda nabízí: tedy jíst a ne pít. Více informací o tom, proč vám mohou džusy a smoothie bránit v hubnutí se dozvíte zde: https://aktin.cz/proc‑jsou‑dzusy‑a‑smoothies‑tajnou‑prekazkou‑v‑hubnuti‑jak‑vybrat‑ty‑kvalitni
Chcete si užít poklidnou víkendovou snídani a nějaký džus si výjimečně dopřát? Sáhněte po opravdu kvalitním a dořeďte ho vodou.
4. Agáve sirup
Cukr je pro vás bílým jedem a tak hledáte, co použít místo něj? Možná pravidelně saháte po agáve sirupu. Ten patří podle mého názoru mezi jeden z největších omylů současného světa výživy. Pokud jím i vy sladíte a předpokládáte, že se jedná o superzdravé sladidlo, zadržte. Agáve sirup je tvořen až ze 75 % cukrem, přičemž až 85 % z toho je fruktóza. Právě nadbytek fruktózy v kombinaci s dalšími faktory je dáván do souvislosti se ztučněním jater a rizikem vzniku cukrovky 2. typu.
Obsah zdraví prospěšných látek (vitaminů, minerálních látek) je tak nízký, že byste se sirupem museli doslova prolívat, abyste z nich těžili. Což je vzhledem ke výše zmíněným faktům kontraproduktivní. A čím byste tedy měli vlastně sladit? Odpověď najdete v našem článku: https://aktin.cz/sladte‑chytre‑je‑skutecne‑bily‑cukr‑horsi‑nez‑med‑agavovy‑sirup‑nebo‑cukr‑trtinovy
Co s tím?
Klíčové je vždy množství sladidla. Primárně bychom si totiž měli spíše odvykat sladké chuti. Nápoje nedoslazovat, při pečení slazením šetřit. Rozhodně ne snažit se to obcházet a hledat zázrak.
Opravdu lepší alternativou může být např. sirup čekankový, xylitol nebo erythritol, které se neřadí mezi cukry, chutnají o něco méně sladce a mají nižší nebo dokonce nulovou kalorickou hodnotu.
5. Veganské alternativy
Veganství je aktuálně velmi populárním výživovým směrem, a to hlavně z důvodů etických a environmentálních. Veganské potraviny tak automaticky spojujeme s tím, že jsou zdravější. Opravdu? Příkladem za všechny může být veganský sýr nebo veganská slanina. Myslete na to, že se často jedná o vysoce zpracované potraviny s pochybným složením. Když se podíváme na veganský sýr, na prvních třech místech najdeme vodu, kokosový olej a škrob. Což znamená, že takový výrobek obsahuje velkou nálož nasycených mastných kyselin, kterými bychom v jídelníčku měli šetřit. A k tomu 0 g bílkovin.
Dalším významným minusem je cena, kdy za 200 g takového produktu zaplatíte 90 Kč. Takovou potravinu bychom mohli jen těžko označit jako zdravou.
Co s tím?
Pokud nejste vegany, nemáte žádný důvod sahat po takových potravinách, zdravější rozhodně nejsou. Ani veganům podobné výrobky nedoporučím.
Se správným nastavením veganského jídelníčku vám může pomoci náš článek: https://aktin.cz/jak‑na‑dlouhodobe‑veganstvi‑bez‑nasledku‑poucte‑se‑z‑chyb‑slavne‑youtuberky
6. Bezlepkové výrobky
Možná jste se i vy chytili do bezlepkové pasti. V kavárně mlsně pokukujete po čokoládovém dortu, ale vyberete si raději ten raw, který je navíc ještě ke všemu bez laktózy. Pizzu si objednáte bezlepkovou. Co na tom, že při takovém způsobu stravování vaše peněženka doslova pláče.
Opravdu to musíte dělat? Je lepek takové zlo? Možná se vám uleví, když vás z tohoto omylu vyvedu. Bezlepkové potraviny jsou určeny lidem, kteří s lepkem mají nějaký problém a trpí např. celiakií. Těm opravdu nezbyde nic jiného, než bezlepkovou dietu dodržovat a výrobky bez lepku kupovat. Vše důležité informace o lepku a jestli je opravdu třeba se ho bát, najdete zde: https://aktin.cz/pravda‑o‑lepku‑smysleny‑strasak‑nebo‑tichy‑zabijak
Bezlepkové potraviny jsou navíc často dražší, protože jsou dražší i vstupní suroviny. Ale ruku na srdce, cokoliv s nápisem „bez lepku“ je ohromným trendem.
Co s tím?
Bezlepkové potraviny vám pevné zdraví nezaručí. Pokud vás k tomu okolnosti nenutí, s klidným srdcem je nechte v regálech obchodů nebo vitrínách hipsterských kaváren.
7. Ochucené kefíry, jogurtové nápoje jogurty
Kefír nebo jogurtový nápoj je oblíbenou pohotovou svačinou v náročných dnech, kdy nestíháte. Důležité však je, po jakém výrobku sáhnete. Jestli máte rádi ochucené, možná byste měli vědět, že se v nich skrývá nemalé množství cukru.
V jednom 450 g balení jahodového kefíru najdete 30 g přidaného cukru. Přičemž u dospělého člověka by přidaný cukr v jídelníčku měl tvořit maximálně 10, lépe však 5 % z celkového denního příjmu energie. To je množství cukru do 60 g.
Co s tím?
Ideálně vybírejte neochucené mléčné výrobky. Pokud vám bílý kefír nechutná, není nic jednoduššího, než ho rozmixovat např. s půlkou banánu nebo hrstí mraženého lesního ovoce a dosladit např. čekankovým sirupem. Určitě jde o racionálnější variantu.
8. Některé snídaňové cereálie
Je pro vás miska müsli s mlékem nebo jogurtem ztotožněním zdravé snídaně? Nenechte se zmást televizními reklamami. Nemusí to tak být vždy. Některé druhy zapékaného müsli svým obsahem cukru hrdě konkurují kdejakým čokoládovým kuličkám. Oproti cereáliím také obsahují více tuku.
Např. chocapic má ve 100 g 386 kcal, 25 g cukru a 4,7 g tuku. Zapékané čokoládové müsli 439 kcal, 25 g cukru a 17 g tuku. Čímž rozhodně nechci říct, že si máte vybrat čokoládové kuličky. Za vhodnou volbu bych neoznačila ani jeden výrobek. Jaké cereálie si tedy vybrat? Dozvíte se v našem článku: https://aktin.cz/pravda‑o‑cerealiich‑je‑lepsi‑musli‑granola‑nebo‑prekvapi‑nesquik
Co s tím?
U výběru müsli se opravdu vyplatí pečlivě číst složení. Já jsem si v poslední době oblíbila Emco müsli bez cukru, které je slazené čekankovým sirupem a ve 100 g obsahuje necelé 3 g cukru.
Možností také je upéct si müsli doma, kdy máte slazení zcela pod kontrolou. Inspirujte se našimi recepty:
- Křupavá granola s náloží bálkovin a vůní skořice vyšperkuje vaši zdravou svačinu
- Zapomeň na kupovanou granolu plnou rafinovaného cukru. Vyrob si svoji chutnější a výživnější!
9. Müsli tyčinky v jogurtových a čokoládových polevách
Rádi chodíte na dlouhé procházky a výlety? Pak si možná s sebou do batůžku rádi přibalíte nějakou tu svačinu v podobě tyčinky. Úplně vám rozumím, protože se jedná o pohotovou variantu. Věnujte ale pozornost výběru. Doby, kdy tím správným výběrem byla ovocná müsli tyčinka v polevě, jsou dávno pryč. V podstatě se jedná o mix cukru a levných tuků. Ve výsledku taková svačina ani nezasytí.
Posuďte sami, meruňková müsli tyčinka s jogurtovou polevou má následující složení:
Škrobový sirup, Jogurtová poleva (26 %) [cukr, plně ztužený palmojádrový tuk, sušená syrovátka (mléko), sušený jogurt (2 %) (mléko), sušené odstředěné mléko, regulátor kyselosti (kyselina citronová), emulgátor (sójový lecitin), přírodní aroma, vanilkový extrakt], Ovesné vločky (13 %), Sušená jablka, Sušené meruňky (8 %) [meruňky, konzervant (oxid siřičitý), rýžová mouka], Pšeničné vločky, Extrudovaná kukuřice, Palmový tuk, Emulgátor (sójový lecitin), Aroma
Za cenu 4 Kč asi nelze čekat zázraky, nicméně takový produkt jen stěží můžeme označit jako zdravý.
Co s tím?
Pokud hledáte nějakou rychlou svačinu, která vás v náročných dnech zachrání před pekelným hladem, sáhněte po proteinové tyčince s pěkným složením bez zbytečností navíc. Obsažené bílkoviny v kombinaci s vlákninou se postarají o déletrvající pocit sytosti.
Co s z toho vzít?
Doufám, že jste po přečtení dnešního článku zase o fous chytřejší a víte, co do svého jídelníčku určitě nezařadit, ačkoliv jsou takové potraviny možná trendy. Poděkuje vám nejen vaše zdraví, ale i peněženka a vy tak zabijete hned dvě mouchy jednou ranou.