Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Komentáře
1
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Také se řadíte k těm, kteří nad kefírem či acidofilním mlékem ohrnují nos? Bílé je kyselé, nechutná a slazené už má zase hodně cukru. Přesto tušíte, že do jídelníčku patří. Jak z toho ven?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co si pod pojmem "kysaný mléčný výrobek" vlastně představit
  • Co všechno do téhle skupiny potravin patří a jaký je mezi nimi rozdíl
  • Čím vším se mi tělo odvděčí, když je budu jíst
  • Jak si vybrat ten správný výrobek
  • Jak to udělat, aby chutnaly i těm nejvybíravějším z nás

Co si pod pojmem "kysaný mléčný výrobek" vlastně představit?

Jedná se o výrobky, které vznikly kysáním mléka, smetany nebo podmáslí za pomoci přidaných mikroorganismů. A právě v obsahu živých mikroorganismů (bakterií a kvasinek) tkví tajemství jejich pozitivních účinků.

Ve výrobcích můžeme najít mikroorganismy, které patří do tzv. startovací kultury, kterou třeba k tomu, aby kysaný výrobek vůbec vznikl. Nacházejí se v každém výrobku. Některé obsahují navíc ještě probiotické bakterie (probiotika).

Probiotika jsou druhy bakterií, které se také nacházejí přirozeně v našem trávicím traktu a po podání v dostatečném množství mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Řadí se mezi ně zejména rody LactobacillusBifidobacterium

Bakterie a kvasinky ve všech výrobcích po přidání rostou, množí se a přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou. Minimální množství laktózy je výhodné pro lidi s laktózovou intolerancí.

Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Co všechno do téhle skupiny potravin patří a jaký je mezi nimi rozdíl?

  1. Jogurt/jogurtový nápoj: Nejznámější a nejoblíbenější. Vzniká kysáním mléka/smetany/jejich směsi tzv. jogurtovou kulturou. Obsahují Lactobacillus delbrueckii subsp. BulgaricusStreptococcus salivarius subsp. thermophilus, které se také řadí mezi probiotika.
  2. Acidofilní mléko: Je specifické probiotickou bakterií Lactobacillus acidophilus.
  3. Kysané podmáslí: Podmáslí vzniká při výrobě másla. Přidáním mikroorganismů se z něj stává kysané podmáslí.
  4. Kefír/kefírové mléko: Tady najdeme kromě bakterií i kvasinky. Ty produkují malé množství alkoholu a oxidu uhličitého, kvůli tomu se chuť těchto dvou od předchozích trochu liší. Ve srovnání s ostatními, které obsahují 106–107 bakterií (v 1 g výrobku), má kefír a kefírové mléko navíc ještě 102–104 kvasinek (také v 1 g výrobku). 
  5. Výrobky s probiotickými kulturami: Všechny výrobky, kde jsou ještě navíc k běžně používaným mikroorganismům přidávána již zmíněné probiotika. V názvu hledejte nápisy jako "bifi" či "bifido". Ve složení zase Bifidobacterium či Lactobacillus acidophilus.

Čím vším se mi kysané mléčné výrobky odvděčí, když je budu jíst?

  1. Mikroorganismy v kysaných mléčných výrobcích pozitivně ovlivňují střevní mikrobiotu – mikroorganismy našeho trávicího traktu. Její správné složení má vliv na funkci imunitního systému či dobré trávení
  2. Jakožto potraviny živočišného původu jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin.
  3. Obsahují vápník. Kvůli kyselému prostředí navíc hodně dobře využitelný.
  4. Nechybí ani další minerální látky a vitamíny, jako je vitamin B12, B2 či jód.
  5. Trápí vás laktózová intolerance a nemůžete mléko? Kysané mléčné výrobky byste mohli zvládnout. Jak už bylo řečeno výše, laktóza se ve velkém množství přeměňuje na kyselinu mléčnou. Nakonec jí zůstane opravdu málo, a proto tyhle výrobky lidem s intolerancí většinou problémy nezpůsobují.

Jak si vybrat ten správný výrobek?

  1. Chcete co největší dávku prospěšných mikroorganismů? Jděte do kefíru nebo kefírového mléka.
  2. Pro obsah probiotik si vybírejte acidofilní mléko nebo produkty jimi obohacené.
  3. Jednotlivé produkty se liší obsahem tuku. Když chcete méně "tučnou" variantu, vybírejte kefírové mléko nebo podmáslí. Ty mají pouze kolem 1 gramu tuku na 100 ml. Takové acidofilní mléko pak má 3–4 g tuku na 100 ml potraviny (pokud se nejedná o nízkotučnou variantu).
  4. Ideálně nevybírejte slazené varianty. Nebo je vybírejte občas, s rozumem a s vědomím, že obsahují opravdu hodně cukru. 
    1. Jedna krabička kefíru (500 ml) může mít až 60 gramů cukru. To pak přebíjí veškeré pozitiva prospěšného kysaného výrobku. 
    2. Sáhněte raději po bílé variantě a oslaďte si ji například ovocem.

A střídejte je. Když vám nechutnají všechny, vyberte si aspoň některé, které budete pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Nejlépe minimálně jeden kysaný mléčný výrobek denně.
Jak udělat, aby kysané mléčné výrobky chutnaly i těm nejvybíravějším z nás?

  1. Rozmixujte je s ovocem. Kefír, jahody a banán hoďte do mixéru a chutná svačinka je na světě. Ale pozor, ať to s ovocem nepřeženete. Hrst jahod nebo jeden banán bohatě stačí.
  2. Využijte také různé vločky, ořechy či ořechové máslo.
  3. Snídaňové müsli nejezte jenom s jogurtem. Občas ho zaměňte za kefírové/acidofilní mléko či podmáslí.
  4. Zkoušeli jste už palačinky z kefíru? Ochutnejte je a uvidíte, jak jsou krásně jemné a nadýchané.
  5. Udělejte si dip nebo zmrzlinu.
  6. Zapojte fantazii! Možností je opravdu hodně.
    Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Co si pamatovat při příštím nákupu?

  • Kysané mléčné výrobky mají mnoho zdravotních benefitů. Dokonce i pro ty z nás, kteří nemůžou klasické mléko.
  • Je jich mnoho a každý se pyšní něčím jiným. Proto je nejlepší je střídat.
  • Koukejte na složení a hledejte probiotika. Zvykejte si raději na bílé varianty a těm slazeným se zkuste vyhýbat.
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
Jak už podle názvu můžeme odhadnout, exoticky znějící název nápoje nás zavede do východní části Asie, kde byla kombucha velmi oblíbeným nápojem a také hojně používaným léčebným doplňkem v lidovém léčitelství. Pojďme se podívat, co se skrývá pod názvem kombucha.
Kosti rostou pouze do 30 let! Je mléko nejlepším zdrojem vápníku?
Kosti rostou pouze do 30 let! Je mléko nejlepším zdrojem vápníku?
Taky jste již četli, že mléčné výrobky nejsou tak dobrým zdrojem vápníku, jak se říká? Že existují potraviny, ze kterých ho získáme mnohem více? Je to pravda, nebo jenom částečná? Pojďme se tedy podívat, kdo je šampion.
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Součástí lidské výživy je celá řada kontroverzních potravin, které mají jak své zastánce, tak zaryté odpůrce. Tito odpůrci takovou potravinu často bez diskuse šmahem odsoudí a mluví o ní jako o nezdravé, ba dokonce škodlivé. Jak je na tom mléko i s celou řadou mléčných výrobků?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Mohou rostlinné alternativy kvalitně nahradit kravské mléko?
Mohou rostlinné alternativy kvalitně nahradit kravské mléko?
Mléčné výrobky jsou strašákem moderní doby. Následkem jejich očerňování, nárůstu počtu veganů a alergií roste na našem trhu výběr alternativ mléčných výrobků. Ještě než poběžíte do zdravé výživy pro rýžový jogurt, přečtěte si tipy, na co si dát při výběru těchto alternativ pozor.
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Etymologie slova kefír vás zavede až k tureckému slovu „keyif“, jež označuje „dobrý pocit“, který máte po jeho pití zažívat. A přesně o tom referuje i tento článek; představí základní informace, benefity pro zdraví i kefírová zrna, díky nimž máte možnost vytvoření svého domácího výrobku!
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Prospěšnou skladbou mikrobiomu, kterou ovlivníme životním stylem, dokážeme předcházet nadváze, cukrovce, riziku infarktu nebo třeba depresím.
Jak připravit dokonalou předtréninkovou nebo potréninkovou fitness kaši?
Jak připravit dokonalou předtréninkovou nebo potréninkovou fitness kaši?
Pořád přemýšlíte nad tím, jak připravit dokonalou předtréninkovou nebo potréninkovou kaši? Už nemusíte! Máme pro vás praktický návod, jak by měla taková kaše vypadat a co by měla obsahovat. Samozřejmě poradím, jak to udělat, aby byla i fotogenická.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!