Srbský tenista Novak Djokovič patří mezi nejznámější tváře mužského světového tenisu již více než 10 let. V současné době jde o světovou jedničku ve dvouhře v žebříčku ATP, kde během své kariéry vyhrál 85 turnajů. Spolu s Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem drží rekord ve vítězství 20 grandslamových titulů ve dvouhře.
Novak Djokovič ale nevyniká jen svými výkony na tenisových kurtech, překvapuje také svým přístupem k životnímu stylu a ke stravování obecně. O jeho (ne)účasti na letošním Australian Open jste už nejspíš zaslechli i vy. Pojďme se dnes podívat, jak slavný tenista ke svému životnímu stylu došel. Víte, jak vypadá jeho jídelníček?
14 dní, které Novaku Djokovičovi změnily život
Novak Djokovič se od jistého věku života rozhodl ze stravy zcela vyřadit lepek. Samotný nápad ovšem pochází z hlavy jeho nutričního poradce, dr. Igora Cetojeviče, který na Novaku Djokovičovi vyzkoušel jednoduchý dvoutýdenní experiment. Dva týdny se Novak zcela vyhýbal lepku, načež si na radu dr. Cetojeviče dal pořádný pšeničný bagel.
“Cítil jsem se, jako bych strávil celou noc pitím whiskey,” popisuje ve své knize. Pravděpodobně tím byla myšlena ranní kocovina oproti nočnímu opojení. Tímto způsobem si Novak diagnostikoval lepkovou intoleranci, kterou následně potvrdil pomocí krevních testů metodou ELISA. Od té doby se lepku vyhýbá úplně.
Zdaleka to však není jediné výživové omezení, které Novak dodržuje.
Je lepek ve stravě problém, nebo jde jen o neškodnou živinu? Vše vysvětlíme v našem dalším článku Pravda o lepku! Smyšlený strašák, nebo tichý zabiják?
4+1 bílých jedů podle Novaka Djokoviče
Ve své knize se srbský tenista ve svých výživových doporučeních odkazuje k letitému doporučení o “4 bílých jedech”:
bílý rafinovaný cukr
bílá sůl
bílé pečivo
bílý tuk
Novak to dále komentuje slovy, že existují i výjimky, třeba takové celozrnné pečivo je podle něj stejně špatné jako to bílé. Všem pak bez ohledu na typ člověka doporučuje vyhýbat se těmto čtyřem ingrediencím, nebo je alespoň ve větší míře omezovat.
O tom, že Novak má evidentně problém s bílými potravinami, svědčí i fakt, že se zcela vyhýbá mléku a mléčným výrobkům. Má diagnostikovanou laktózovou intoleranci, i přesto však mléko nepovažuje za nijak vhodný zdroj živin. Dle jeho slov jde o potravinu, která je z poloviny tvořena cukrem (ve skutečnosti u polotučného mléka pochází z cukrů přibližně 40 % energie, u mléka plnotučného jen asi 30 %).
Je sůl opravdu tak škodlivá, jak se o ní říká? Vše o denním příjmu soli se dočtete v našem dalším článku Příjem soli očima současných doporučení: kolik už je moc?
Kolik cukru si denně můžeme dát bez výčitek? Dozvíte se v našem článku Co se vlastně děje s tvým tělem, když jíš cukr?
Maso klidně dvakrát denně, ale jen některé
Pro Novaka je maso cenný zdroj vysoce kvalitních bílkovin, a proto je na jeho stole nejčastěji jednou až dvakrát denně. V drtivé většině případů jde o drůbeží maso (kuřecí, krůtí) a nejrůznější druhy ryb. Hovězímu maso se Novak zcela nevyhýbá, ale jí ho pouze výjimečně. Obecně červené maso považuje za těžký zdroj živin, a tak když už ho má na stole, nesní víc než asi 100 g na porci.
Zcela zásadní je pro srbského tenistu kvalita masa:
Z hovězího masa si vybírá maso ze skotu krmeného trávou, které považuje za bohatší zdroj esenciálních omega‑3 mastných kyselin.
Při výběru kuřecího masa je pro Novaka zásadní způsob chování drůbeže. Kuřata chovaná v halách pro něj nepřipadají v úvahu.
Losos patří mezi oblíbené ryby, ovšem vybírá pouze divokého lososa nerka.
Jak vypadá den Novaka Djokoviče z pohledu stravování?
Ještě před snídaní absolvuje Novak speciální ranní rituál. Ihned po probuzení začne den s vrchovatou sklenicí vody o pokojové teplotě, následují dvě lžičky speciálního novozélandského medu Manuka. Po nich Novak absolvuje ranní jógu, strečink nebo lehkou kalistheniku a teprve až následně zasedá ke snídani založené na bezlepkovém müsli, oříškách a ovoci.
Během dne následují nejčastěji čtyři jídla, která jsou založená primárně na ovoci, zelenině, luštěninách, bílém masu nebo rybách. Jako bohatý zdroj sacharidů zařazuje také bezlepkové těstoviny. V průběhu zápasu či tréninku se Novak spoléhá na rychlý zdroj energie ve formě sušeného ovoce. Používá také sportovní nápoj založený na fruktózovém extraktu a elektrolytech.
Jídelníček Novaka Djokoviče během běžného dne:
Snídaně | Power Bowl Muesli (bezlepkové müsli, mix ořechů, dýňová semínka, nakrájené ovoce, kokosový olej a rostlinné mléko) |
Svačina | Bezlepkový chléb s avokádem a tuňákem |
Oběd | Bezlepkové těstoviny se zeleninovou omáčkou, listový salát |
Svačina | Jablko s ořechovým máslem, různé druhy melounů |
Večeře | Polévka Minestrone, Caesar salát s kuřecím masem, grilovaný losos |
Perličky ze života Novaka Djokoviče
Novak Djokovič rozhodně nezapadá do klasické šablony vrcholového sportovce. Jeho přístup k jídlu je značně specifický a v mnohém se liší od běžně doporučovaných postupů.
Návrat k dělené stravě. Novak Djokovič nerad kombinuje sacharidové jídlo s větším množstvím bílkovin naráz. Místo toho si mezi příjmem sacharidů a bílkovin nechává alespoň 20 minut odstup.
Červené víno jako lék. Srbský tenista rozhodně nepatří mezi sportovce, kteří by pravidelně hřešili na alkoholu. Když už na to ale přijde, dá si sklenici červeného vína. To dokonce ani nepovažuje za alkoholický nápoj, mluví o něm doslova jako o svatém nápoji.
Speciální novozélandský med. Každé ráno začíná Novak Djokovič dvěma lžičkami speciálního medu manuka, který pochází od včel z Nového Zélandu. Oproti normálnímu medu má podle něj silnější antibakteriální účinky.
Životní styl a stravování Novaka Djokoviče je v mnohém odlišné od toho, co doporučují světové autority zaměřené na sportovní výživu. Dejte proto pozor na slepé následování životního stylu slavných a známých osobností. Zatímco jednomu daný styl stravování může fungovat perfektně, nemusí to tak být nutně u všech.
Co si z toho vzít?
Jídelníček Novaka Djokoviče je vyladěný do posledního detailu. Rozhodně se ovšem nedá říct, že jde o vzorový případ, který je vhodné napodobovat či dokonce zcela kopírovat. Novak Djokovič má diagnostikovaných hned několik potravinových intolerancí, které značně zužují jeho výběr potravin v jídelníčku.
Ze zásad Novaka Djokoviče však můžeme vybrat hned několik bodů, které bychom si mohli vzít k srdci:
častá a vydatná konzumace ovoce a zeleniny
omezování vysoce průmyslově zpracovaných potravin
upřednostňování kvality oproti kvantitě při výběru masa
snížení spotřeby přidaného rafinovaného cukru
Obecně však nelze souhlasit s tím, že vyloučení pečiva, mléka, mléčných výrobků či soli je zdraví prospěšné pro většinu populace. Vždy je třeba zohlednit situaci individuálně.