Polévky k podzimu neodmyslitelně patří. Zahřejí, zasytí a dodají tělu mnoho vitamínů. Tato polévka je příjemně nasládlá právě díky batátům a mrkvi a společně s kokosovým mlékem vytváří jemně exotickou chuť. Je nenáročná, rychle hotová a poslouží perfektně jako lehčí oběd nebo večeře v sychravých a chladných podzimních dnech.
1 porce obsahuje
- 244 kcal
- 29 g sacharidů
- 13 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 4 porce
- 500 g batátů
- 200 g mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 10 g zázvoru
- 1 lžíce ghee
- 1 lžíce zeleninové bujónky
- 3/4 l vody
- 200 ml kokosového mléka
- 1/2 čajové lžičky římského kmínu
- 1/2 čajové lžičky sušeného koriandru
- 1 čajová lžička kurkumy
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- bylinky
- čerstvé chilli
- kokosové mléko
- sezam
Postup
-
Cibuli, česnek i zázvor nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na ghee másle.
-
Batáty s mrkví oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme k orestované cibuli.
-
Ke směsi přidáme římský kmín, sušený koriandr a kurkumu. Restujeme přibližně 3 minuty.
-
Celou směs zalijeme horkou vodou, přidáme nové koření a lžíci zeleninové bujónky.
-
Vaříme, dokud nám mrkev a batáty nezměknou (přibližně 20 minut).
-
Poté odstavíme hrnec z plotny, vyndáme kuličky nového koření a polévku umixujeme dohladka tyčovým mixérem.
-
Umixovanou polévku vrátíme zpět na plotnu a zalijeme kokosovým mlékem.
-
Polévku podáváme s nasekanými bylinkami, sezamovým semínkem a chilli dle chuti.