Dnes si ukážeme, jak si uvařit masové kuličky se zeleninou a rýží, které si získaly název božské koule. Tato pochoutka je jednou z velmi dobrých variant zdravého jídla. Je ideální pro období diety a při snaze o hubnutí. Navíc je i velmi chutná a může být náhradou jednohubek.
Náš jídelníček by měl být co nejbohatší, a proto je třeba znát co nejvíce receptů, které jsou zdravé a lehké. Při výběru jídla se především ženy často omezují jen na kuřecí maso nebo syrovou zeleninu. Tento recept vám ukáže i jiné možnosti. Do svého fit jídelníčku můžete zařadit i maso hovězí a vepřové (v tomto případě mleté) a zeleninu všestranně zpracovávat. I toto maso, ač se kvůli běžným zvykům velmi často do zdravého jídelníčku neprávem nezařazuje, je i pro vás vhodné a je dobré jej občas zaměnit za kuřecí maso. Nyní vám nabízíme chutný recept na božské koule. Velmi povedenou dietní svačinku a alternativu klasické české kuchyně.
Postup
-
Omyjeme a očistíme papriku a rajčata a nakrájíme je na kostičky. Mleté maso přendáme do misky a přidáme k němu vejce, aby směs držela dobře pohromadě. Osolíme a opepříme podle chuti a můžeme přidat i česnek, aby bylo maso výraznější. Vše pečlivě zamícháme.
-
Z vytvořené směsi začneme vytvářet malé kuličky. Pokud se lepí a jsou nekonzistentní, můžeme si pomoci troškou strouhanky.
-
Pekáč vymažeme máslem a nejprve položíme rajčata a papriku. Na zeleninu můžeme ještě přidat nadrcený stroužek česneku. Poté naklademe masové kuličky, vrch můžeme posypat zbytkem zeleniny. Pokud si přesně nehlídáte svůj příjem kalorií, může být ještě poslední vrstvou nastrouhaný sýr.
-
Pečeme v troubě na 180° asi jednu hodinu. Prvních 30 minut necháme pekáč přiklopený, na další půl hodinu odklopený. Mezitím uvaříme rýži. Když jsou kuličky zlatavé a směs pustila šťávu, smícháme s rýží a podáváme na stůl.