Češi a spotřeba nápojů: Kolik litrů limonád a vína ročně vypijeme?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný před 3 měsíci
Češi a spotřeba nápojů: Kolik litrů limonád a vína ročně vypijeme?

Nealkoholické nápoje – pro někoho zbytečnost, pro jiného nezbytná součást každého dne. Někdo se prolévá přeslazenou kolou, Fantou či Spritem, jiný věří, že ledový čaj je zdravější, ale na jednom se shodneme téměř všichni: Sladké limonády jako Češi milujeme, o čemž svědčí už jen to, že během přečtení tohoto odstavce se v Česku stihlo vypít asi 627 litrů slazených limonád.

Jak jsme na tom v České republice s konzumací slazených limonád?

Celkem 947 miliard litrů balených nápojů se podle aktuálních dat stihne zkonzumovat po celém světě za jeden rok. Pro představu to je asi trojnásobný objem oproti vodní nádrži Lipno – to znamená trojnásobné Lipno plné Coca-coly, džusů, piva nebo třeba balených vod. Experti dokonce odhadují, že v následujícím roce toto "Lipno" povyroste ještě o další 3 procenta.

V Česku tento trend vřele přijímáme a konzumace podobných nápojů se vůbec nebojíme – vždyť taková tradiční Kofola na celodenním výletě potěší tělo i duši a odmítnout točenou Plzeň, to na veřejnosti snad ani nemůžete udělat.

Asi nikdo na světě (snad jen mimo Ameriku) nevěří, že slazené nealkoholické nápoje jsou zdravé. Příliš častá konzumace slazených nápojů spolu s nadbytečným příjmem cukru je totiž spojena s řadou civilizačních chorob v čele s cukrovkou 2. typu. To všechno sice víme, ale pijeme dál, a ještě k tomu pořád víc.

Omezit negativní vliv přeslazených limonád však můžeme i zcela nenásilně:

  1. Snažte se omezit slazené minerální vody – tekutiny jsou sice potřeba, ale ty kilogramy cukru v nich už tolik ne. Taková slazená Mattonka má v sobě asi 4,5 g cukru na 100 ml, což je o trochu méně než polovina obsahu cukru v Coca-cole.  
  2. Vyměňte přeslazené limonády za ředěné džusy, které vám alespoň dodají určité množství stopových látek.

  3. Prostřídejte konzumaci tradičních limonád za jejich light varianty. Ze sladidel preferujte sukralózu nebo steviol-glykosidy.

  4. Jestli pijete energy drinky jen kvůli povzbuzení kofeinem, dejte si raději silnou kávu. Je to mnohem zdravější.

Díky těmto malým krůčkům se možná po nějaké době dostanete do stavu, kdy žádné sladké nápoje ani limonády nebudete pít skoro vůbec. A nejlepší na tom je, že si toho skoro ani nevšimnete...

Jakým směrem se posouvá světový trend nealkoholických nápojů?

Jako lidé jsme zvědavá stvoření a baví nás ochutnávat a zkoušet nové věci. A výrobci potravin to samozřejmě vědí, a tak nám jdou naproti i ve výrobě limonád. Každých pár měsíců se tak můžeme těšit na netradiční novinky nebo ještě lépe limitované edice.

Pokušení ochutnat něco tak unikátního a jedinečného je zkrátka moc velké, a tak když vidíme v regálu něco nového, přirozeně po tom sáhneme. Někdy nám novinka zachutná, většinou spíš ne, ale stále máme alespoň nová témata, která můžeme probírat se svými přáteli.

Jaké trendy platí na spotřebitele v současné době?

  • Spotřebitelé evropských zemí milují exotické chutě a výrobci jim je rádi poskytnou. Například použití exotických druhů ovoce jako Yuzu, Mangostana lahodná nebo Citrus kalamondin se dostalo i do nabídky českých podniků.

  • Lidé zjistili, že cukr ve sladkých nápojích není úplně v pořádku, a výrobci samozřejmě reagují. Použití nekalorických sladidel je tak v dnešních nápojích zcela běžné, někdy dokonce tak běžné, že si takovou limonádu koupíte a ani o tom nevíte.

  • Výrobci si dávno všimli, že přírodní suroviny na etiketách budí u spotřebitelů pozitivní dojem. V limonádách tak častěji nacházíme nejrůznější přírodní složky jako třeba zázvor, kokos, aloe vera, bazalku nebo citronovou trávu. Skutečné množství těchto složek je sice často směšně nízké, ale etiketa prodává – a tam může být zázvor třeba i přes celou šířku etikety.

A na co se můžeme těšit do budoucna? Byť se jedná o takové věštění z magické koule, je pravděpodobné, že trend přírodních složek, extraktů a netradičních až exotických surovin bude pokračovat.

Těšit se můžeme také na nové, často až na první pohled nesmyslné kombinace. Tím na sebe v nedávné době upozornila třeba firma Tchibo – smíchat kávu s džusem a udělat z toho limonádu je možná odvážný nápad, ale jak pěkně se stále prodává.

Češi a spotřeba nápojů: Kolik litrů limonád a vína ročně vypijeme?
obrázek z pixabay.cz

Světové trendy ve výrobě a prodeji piva a vína

I když nepřekonatelný zlatý poklad byl již objeven (spíše uvařen) Josefem Grollem v roce 1842, jiné firmy stále přicházejí s novinkami a obměňují nabídku svých produktů. V kurzu současné doby jsou zejména lehčí a nealkoholická piva, jejichž spotřeba vzrostla od roku 2016 do roku 2018 téměř o 10 %. I zde je nejvěrnějším odběratelem evropský trh v čele s Německem, které podle aktuálních informací disponuje 500 různými značkami nealkoholického piva.

Ačkoliv se novinky a nejrůznější pivní mixované nápoje vyskytují i v našich krajinách, Češi si na tradiční zlatý mok jen tak sáhnout nenechají. Aby také ano, vždyť ve statistice za rok zkonzumovaných piv na osobu Česká republika dominuje, stejně tak jako v žádném jiném světovém žebříčku. A tak se zdá, že český trh bude na novinky v pivech reagovat podstatně konzervativněji oproti zbytku Evropy.

Víno v Česku: Naučíme se pít nealkoholická vína?

Konzumace vína zaznamenává relativně stabilní období, kdy v České republice zkonzumujeme v průměru asi 20 litrů vína za rok na hlavu. Mezi světové špičky ve spotřebě vína patří státy jako Andorra, Chorvatsko, Portugalsko a samozřejmě Francie – ve všech těchto zemích si místní nalijí více než dvojnásobek oproti Čechům. Zajímavou kuriozitou je Vatikán, kde spotřeba vína také převyšuje 50 litrů na osobu za rok – zdá se, že onen populární trik s vodou a vínem mezi křesťany stále není zcela zapomenutý…

Světovým trendem je vybírat kvalitnější vína, do středu zájmu se dostává Prosecco. To vinaři a znalci vín jistě kvitují, o poznání hůře však budou nést myšlenku nealkoholických vín nebo vín se sníženým množstvím alkoholu. Podle IWSR je však tento trend vysoce pravděpodobný, a tak po pivu čeká dost pravděpodobně i víno menší „ozdravná kúra“.

Co si z toho vzít?

Ačkoliv výživová hodnota nealkoholických nápojů, limonád a alkoholických nápojů je často nízká, skoro až zanedbatelně malá, mezi lidmi se těší stále velmi silné popularitě. Lidé se zkrátka svých oblíbených nápojů jen tak nevzdají, a to ani přes četné výzvy fundovaných zdravotnických institucí upozorňujících na negativní vliv cukru a alkoholu na lidský organismus.

Možná to bude znít zvláštně, ale nakonec i Coca-cola, pivo nebo panák rumu může být součástí vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Klíčové je však znát tu správnou míru. Dopřejte si své oblíbené nápoje ve výjimečných příležitostech, nedělejte z nich ovšem pravidelnou či dokonce klíčovou součást svého životního stylu.

Na sklence vína zkonzumované během víkendového relaxu nemusí být nic špatného, pokud ovšem váš stůl permanentně zdobí Coca-cola jako pramen pitného režimu, už je to špatně.

Poděkuj autorovi
7
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________