Články

Řazení
:
Nejnovější
Veganský burger od McDonald's dobývá Evropu
Veganský burger od McDonald's dobývá Evropu
Už i McDonald's poznal, že rostoucí zájem populace o rostlinné produkty může být velmi výhodná obchodní příležitost. S tváří zdravé varianty hamburgeru si prozatím jen ve Finsku a ve Švédsku můžeme zakoupit veganský burger McVegan. Je ale McVegan opravdu zdravější než jeho masití kolegové?
5 min.
Hezký zadek je o prociťování pohybu, radí úspěšná bikini závodnice Timea Trajtelová
Hezký zadek je o prociťování pohybu, radí úspěšná bikini závodnice Timea Trajtelová
Mladá, krásná, talentovaná a hlavně nesmírně úspěšná. Jak to všechno Timea vnímá, jaké jsou její sportovní či osobní plány a co říká na Prahu? To vše se dozvíte v dnešním rozsáhlém rozhovoru.
1
19 min.
Zdravé tuky, špatné tuky a ještě horší tuky ve stravě? Jak se v tom vyznat?
Zdravé tuky, špatné tuky a ještě horší tuky ve stravě? Jak se v tom vyznat?
Pojmy jako omega-3, -6 nebo zkratky EPA, DHA a další slýcháváme často. Udělejme si pořádek v nenasycených mastných kyselinách, jejich zdrojích a praktickém využití.
13 min.
Jaké množství alkoholu může zvyšovat riziko vzniku rakoviny?
Jaké množství alkoholu může zvyšovat riziko vzniku rakoviny?
Není pochyb o tom, že nadměrné pití alkoholu je spojeno s řadou vážných onemocnění. Čelíme však zvýšeným rizikům vzniku celé kaskády onemocnění i z jedné sklenky vína za den? Jsou na tom lépe muži, nebo ženy?
7 min.
Fitness guru Alan Aragon ve Vídni: Jak získat tělo snů bez hladovění?
Fitness guru Alan Aragon ve Vídni: Jak získat tělo snů bez hladovění?
Jak se dívá jeden z předních výživových specialistů na keto, lowcarb stravu nebo přerušované hladovění? Jak zhubnout, netrpět u toho a pak to zpátky nepřibrat?!
2
11 min.
Jak, kolik a co jí Češi? Každý z nás v průměru ročně sní přes půl tuny potravin
Jak, kolik a co jí Češi? Každý z nás v průměru ročně sní přes půl tuny potravin
Co můžeme v nákupních vozících Čechů vidět nejčastěji? Vidíte se v "průměrném Čechovi", který si libuje ve vepřovém mase, ale naopak zelenině moc nedá? Statistický úřad přinesl zajímavé poznatky.
6 min.
Jak si sestavit trénink? Full-body začátečníka #makamnasobe
Jak si sestavit trénink? Full-body začátečníka #makamnasobe
​Trénink začátečníka byl posledním tématem našeho seriálu základních videí s podtitulem #makamnasobe. Videa, která by vám měla napovědět nebo možná prozradit odpovědi na otázky týkající se tréninku a výživy, jsme vám přinášeli na našich stránkách po celý leden. Nyní je zde to poslední, ve kterém se společně s Filipem Ondráškem –jedním z našich Aktin atletů podíváme právě na to, jak se chovat v posilovně jako začátečník. Jak to Filipovi šlo a na co jsme se v tréninku zaměřili?
5
4 min.
Boříme mýty! Jakých fitness chyb se Veronica Biasiol v nedávném rozhovoru dopustila?
Boříme mýty! Jakých fitness chyb se Veronica Biasiol v nedávném rozhovoru dopustila?
Rozhodli jsme se, že si vezmeme na paškál jeden nedávný rozhovor, který se nejrůznějšími fitness mýty jen hemží. Nestaňte se zajatci polopravd a nesmyslných, nelogických a hlavně nesprávných teorií, bojujte proti nim vzděláváním se vědecky podložených informací!
3
12 min.
3 jednoduché silvestrovské mňamky, které zmizí dřív, než stačíte říct "Nový rok"
3 jednoduché silvestrovské mňamky, které zmizí dřív, než stačíte říct "Nový rok"
Zdravé a vynikající silvestrovské pohoštění, díky němuž budete hostitelkou roku 2018 již před jeho začátkem.
1 min.
Pravda o lepku! Smyšlený strašák, nebo tichý zabiják?
Pravda o lepku! Smyšlený strašák, nebo tichý zabiják?
Lepek je v moderní společnosti chápán jako příčina všeho zlého spáchané na lidské rase. Bohužel to není tak jednoduché. Lepku v žádném případě nemůžeme přiřknout vinu za naše problémy. Kdy lepek opravdu škodí?
4
14 min.
Antibiotická rezistence aneb když jsou bakterie odolnější
Antibiotická rezistence aneb když jsou bakterie odolnější
Časem se může stát, že budeme mít problém léčit dnes banální infekční onemocnění způsobené bakteriemi, protože bakterie se stávají stále odolnějšími vůči účinné látce obsažené v antibiotikách. S frekvencí užívání antibiotik v celosvětovém měřítku si bakterie vytvářejí rezistenci neboli odolnost na účinné látky.
5 min.
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
13 min.
Toxická látka bisfenol A proniká do těla i z účtenek z nákupů
Toxická látka bisfenol A proniká do těla i z účtenek z nákupů
Bisfenol A neboli (BPA) A je chemická sloučenina, která je důležitá pro výrobu mechanicky odolných a průhledných plastů. Denně se s ním setkáváme v podobě plastových lahví, plechovek, kuchyňských potřeb, nábytku, CD a DVD nosičů nebo třeba téměř pokaždé, když si vezmeme účtenku od svého nákupu.
3 min.
Kurkuma a její účinky na zdraví
Kurkuma a její účinky na zdraví
V dnešní době přibývá stále více lidí, kteří se chtějí uzdravit, nebo alespoň podpořit svoje zdraví takovými rostlinami, které byly využívány již ve starověkých tradičních léčebných systémech. Jednou takovou rostlinou je i kurkumovník a jeho produkt kurkuma. Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) je rostlina, jejíž domovem jsou zejména tropické oblasti Asie a v menší míře i oblast Střední a Jižní Ameriky.
1
11 min.
Skvělá postava i bez dietologa. Jednoduché základy stravování
Skvělá postava i bez dietologa. Jednoduché základy stravování
Baví vás cvičit a zároveň nechcete trávit dlouhé večery studiem metabolismu sacharidů a nejnovějších studií o (ne)škodlivosti lepku? Pak možná není nutné zjišťovat si nejbližší termín semináře výživového poradenství, ale stačí se řídit několika základními pravidly.
4
9 min.
Soutěžní těla z Instagramu jsou jen dočasný extrém, vysvětluje Eva Havelková
Soutěžní těla z Instagramu jsou jen dočasný extrém, vysvětluje Eva Havelková
Česká bikini scéna se dá označit za poměrně širokou. Výrazných osobností přibývá, nicméně ty nejvýraznější jsou stále úspěšnější. Osobností, která v posledním roce (i díky síle svých sociálních sítí) nejvíce zacloumala domácí scénou, je Eva Havelková. Blondýnka v červených nebo modrých plavkách dominovala hned několika významným soutěžím, které ji nyní opravňují ke startu mezi profesionálními závodnicemi. Co všechno stojí za jejím úspěchem?
14 min.
Pijete dostatečně? 7 překvapivých příčin dehydratace
Pijete dostatečně? 7 překvapivých příčin dehydratace
Věděli jste, že mírná dehydratace má vliv mimo jiné i na výkon? Podívejme se na zoubek tomu, kolik pít a být v suchu. Tedy, v tomto případě spíš ve vodě.
8 min.
Den D nastal – dnes běžím půlmaraton! 15 otázek, které pálí každého před startem
Den D nastal – dnes běžím půlmaraton! 15 otázek, které pálí každého před startem
Nastal Den D a vám v hlavě běhá milion otázek. Buďte na půlmaraton dokonale připraveni a nic vás nezaskočí!
13 min.
Mohou být vegani špičkoví sportovci? Inspirativní instagramové profily
Mohou být vegani špičkoví sportovci? Inspirativní instagramové profily
Veganství se stalo během posledních dvou let módní záležitostí. To však neznamená, že tento styl stravování nepřinesl své ovoce i v době, kdy se o veganství tolik nemluvilo. Jedním z neúspěšnějších příběhu je o Carlu Lewisovi, který díky své fyzické kondici a přechodu na veganskou stravu zaběhl světový rekord ve sprintu na 100 m. Na světové i české sportovní scéně se objevuje několik úspěšných lidí, kteří se stravují vegansky. Necháte se inspirovat a přehodnotíte svůj jídelníček?
4
9 min.
Svaly po cigaretách nerostou. Proč kuřáci nikdy nedosáhnou maximálních výsledků?
Svaly po cigaretách nerostou. Proč kuřáci nikdy nedosáhnou maximálních výsledků?
Všichni víme, že kouření nepatří do škatulky zdravého životního stylu. Jak se ale podepíše kouření na snaze nabrat svaly nebo na našem hormonálním systému?
11 min.
Je sůl jed moderní společnosti? Pravda o soli a jak si vybrat tu správnou
Je sůl jed moderní společnosti? Pravda o soli a jak si vybrat tu správnou
Celá problematika nestojí na tom, kolik soli bychom měli požít, ale jaký obsah sodíku bychom měli mít v těle. Pro představu – 1 g soli se rovná 394 mg sodíku. V ČR je dávka přijímané soli však 3–4krát větší. Pokud chceme omezit příjem sodíku, musíme se zaměřit na to, jakou sůl kupujeme.
7 min.
Dokáže něco nahradit ranní kávu? 4 tipy, jak se nastartovat i bez ní
Dokáže něco nahradit ranní kávu? 4 tipy, jak se nastartovat i bez ní
Vstáváte v brzkých hodinách a pokaždé vedou vaše kroky rovnou ke kávovaru? Ranní káva je pro mnoho z nás zvykem, a to nejenom kvůli lahodné nahořklé chuti, ale také pro její povzbuzující účinky. Můžeme si ale dopřát alternativy, které jsou pro naše tělo po ránu mnohem vhodnější a proberou nás stejně, ne‑li lépe. Jaké to jsou a co za benefity nám přináší? Budete překvapeni.
10 min.
Která forma kreatinu je neúčinnější? Nepřekonaný monohydrát
Která forma kreatinu je neúčinnější? Nepřekonaný monohydrát
Od pradávna hledáme využitelnější a efektivnější varianty suplementace, a pro kreatin to platí dvojnásob. Od klasického kreatin monohydrátu se uchylujeme k vyšším formám i přes to, že netušíme, zda jsou vůbec opravdu lepší. Jak je to s jejich funkčností, a který nám zaručí vyšší svalové přírůstky?
5
11 min.
Existuje souvislost mezi masem a rakovinou? Zjistěte, jak je tomu doopravdy
Existuje souvislost mezi masem a rakovinou? Zjistěte, jak je tomu doopravdy
Je strava, ve které je obsaženo maso škodlivější než ta, v níž je maso vyloučeno jako v případě vegetariánu nebo veganů? To je předmětem sporů mezi vědci, lékaři, zdravotními profesionály a zastánci různorodých životních stylů. Cílem tohoto článku je objektivně zhodnotit vliv konzumace masa na rozvoj rakoviny tlustého střeva a kolorektálního karcinomu. Také se dozvíme, co můžeme prakticky udělat pro snížení rizika vzniku rakoviny.
2
9 min.