Články

Řazení
:
Nejnovější
Sůl: kolik jí přijímat, a existují zdravé vs. nezdravé druhy?
Sůl: kolik jí přijímat, a existují zdravé vs. nezdravé druhy?
Sůl je, nejen v kuchyni, nad zlato – víte ale, jaké je maximální doporučené denní množství soli, a co může způsobit její nadměrný příjem? A existují skutečně zdraví prospěšnější varianty soli?
9 min.
Jak vybrat opalovací krém
Jak vybrat opalovací krém
Léto je tady a s ním i potřeba dostatečné ochrany před slunečním zářením! Tento článek poradí, jaký opalovák bude ten pravý, tedy jakou formu zvolit, na co si dát pozor u složení a další!
6 min.
Jak často se sprchovat?
Jak často se sprchovat?
Pro většinu lidí je večerní/ranní sprcha neopomenutelnou součástí každodenní rutiny. Opravdu je ale pro zdraví nutné mýt se každý den? A od čeho se bude odvíjet ideální frekvence sprchování? Dozvíte se v novém článku.
6 min.
25 tipů na projímavé potraviny
25 tipů na projímavé potraviny
Zácpa patří mezi časté problémy celosvětové populace. Zároveň se jedná o efektivního narušitele fyzické i psychické pohody. Tento článek se zabývá především faktorem diety, tedy jak pomocí správně vybraných potravin poskládat váš jídelníček tak, abyste se zácpou raz dva zatočili!
4 min.
Spirální stabilizace: věnuji teď čas pohybu nebo později bolesti?
Spirální stabilizace: věnuji teď čas pohybu nebo později bolesti?
Často se setkávám s lidmi, kteří si neustále stěžují na bolesti všeho druhu. Když se jich ale člověk zeptá, co dělali pro to, aby je bolest nepotkala, většinou odpoví, že nic. Teď vyvstává hlavní otázka: “Chci si teď najít čas na prevenci proti bolesti nebo až později na bolest samotnou?” Jedna z možných prevencí je popisovaná v tomto článku, tak čtěte dále!
6 min.
“Alergie” na slunce: proč vzniká a jak se chránit?
“Alergie” na slunce: proč vzniká a jak se chránit?
Už vám někdy po pobytu na slunci vyskákala na exponovaných místech nepříjemná vyrážka, nebo dokonce bolestivé puchýře? Možná máte ke slunečnímu záření zvýšenou citlivost – co tento stav způsobuje, a jak mu předcházet, se dozvíte v novém článku.
5 min.
Vynořující se dospělost: fenomén mladých lidí
Vynořující se dospělost: fenomén mladých lidí
V dnešní době jste každý z vás už s jistotou narazili na studenta, který se záměrně rozhodl své studium prodloužit. Ať už se jednalo o jakýkoliv osobní důvod, závěr byl pokaždé stejný - dotyčný zůstane po delší dobu ve škole. Proč se tomu tak opakovaně děje? A stávalo se to i dříve? Čtěte dále a dále!
7 min.
Ostrá jídla v létě: proč jsou pikantní pokrmy pro teplejší podnebí typické?
Ostrá jídla v létě: proč jsou pikantní pokrmy pro teplejší podnebí typické?
V horkých letních dnech je ostré jídlo možná tím posledním, co byste si dali k obědu. Pravdou však je, že tyto pikantní pokrmy jsou typické právě pro oblasti s teplým klimatem. Proč tomu tak je, a kde se vlastně ostrost v jídle bere?
5 min.
Otékání rukou a nohou v létě: proč k němu dochází, a kdo je nejvíce ohrožen?
Otékání rukou a nohou v létě: proč k němu dochází, a kdo je nejvíce ohrožen?
Možná jste si někdy všimli, že jsou vám při déletrvajícím pobytu v horkém prostředí nápadně těsnější hodinky, prstýnky nebo opasek u sandálů. Není to jen vaše domněnka– otoky z horka jsou skutečná věc. Proč vznikají, a kdo je nejvíce ohrožen, se dozvíte v novém článku.
5 min.
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
8 min.
Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Anémií, neboli chudokrevností, trpí globálně téměř 30 % populace. Nejrozšířenější je anémie sideropenická, existuje však mnoho dalších typů. Kdo může být tedy anémií ohrožen, a v jakých potravinách hledat rizikové nutrienty?
6 min.
Menopauza: období generačního klidu
Menopauza: období generačního klidu
Proces biologického stárnutí se do životní cesty nevyhnutelně připlete každému z nás. Avšak konkrétně ženy si jeho existenci mohou s jistotou potvrdit, a to skrze změny, mezi které nezpochybnitelně patří menopauza. O co se jedná a proč vůbec vzniká? I když nejste ženy, a nebo se necítíte být, čtěte dále!
6 min.
Jak na kofeinový "detox"?
Jak na kofeinový "detox"?
Kdo by po ránu neměl rád šálek kávy, matchy či zeleného nebo černého čaje? V každém z těchto nápojů se ovšem skrývá kofein, který může mít na vaše tělo jak pozitivní, tak negativní dopady. Tento článek proto zkoumá benefity kofeinového detoxu, jak na něj i na co si případně dát pozor.
8 min.
Výkyvy teplot a jejich vliv na zdraví srdce: kdo by si měl dát pozor?
Výkyvy teplot a jejich vliv na zdraví srdce: kdo by si měl dát pozor?
Jaro je, co se počasí i venkovních teplot týče, typicky dynamickým obdobím. Věděli jste ale, že výrazné kolísání teplot znamená pro vaše tělo zátěž? Na pozoru by se tak měli mít nejen lidé s onemocněním srdce a cév.
7 min.
Spánkový rozvod: Být či bdít?
Spánkový rozvod: Být či bdít?
Je tmavá noc a vy se stále převalujete ze strany na stranu a ne a ne usnout. Rušivým elementem je vaše drahá polovička, která si spokojeně dříme po vašem boku. Co dělat, když se tato situace opakuje každičkou noc a vy zároveň chcete, ale i nechcete, změnu, abyste se už konečně pořádně vyspali? Čtěte dále a dále!
6 min.
Znaménka: jak vznikají, a je důvod se jich obávat?
Znaménka: jak vznikají, a je důvod se jich obávat?
Na 30. května připadá Evropský den melanomu – v rámci tohoto měsíce se pak můžete setkat s mnohými akcemi, které zdarma nabízejí vyšetření znamének. Jak znaménka na kůži vlastně vznikají, a u kterých osob je riziko rozvoje melanomu zvýšeno?
7 min.
Tea tree olej: účinky a použití
Tea tree olej: účinky a použití
Tea tree olejíček je oblíbeným preparátem domácích lékárniček – pomáhá na problematickou pleť, s vlasovou péčí, ale také jako bojovník proti plísňovým infekcím. Tento článek podrobně rozebírá další benefity i možná rizika tohoto esenciálního oleje.
6 min.
Jsou "škodlivé" látky v kosmetice skutečnou hrozbou, nebo jen nafouknutou bublinou?
Jsou "škodlivé" látky v kosmetice skutečnou hrozbou, nebo jen nafouknutou bublinou?
Stalo se vám někdy, že jste špatně reagovali na krém, šampon či rtěnku? Jedním z důvodů mohl být obsah daného produktu, konkrétně škodlivé látky, například parabeny či ftaláty. Tento článek vysvětlí důvody jejich výskytu v kosmetice i přesný popis toho, na co si dát pozor a co naopak vyhledávat!
7 min.
Zdravé srdce: kdo je ohrožen kardiovaskulárním onemocněním, a jak mu předcházet?
Zdravé srdce: kdo je ohrožen kardiovaskulárním onemocněním, a jak mu předcházet?
Věděli jste, že onemocnění srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice? Jaké jsou rizikové faktory rozvoje těchto onemocnění, a jak jim nejlépe předcházet, se dozvíte v novém článku.
9 min.
Senzorické přetížení: jak se projevuje a kdo je jeho rozvojem nejvíce ohrožen?
Senzorické přetížení: jak se projevuje a kdo je jeho rozvojem nejvíce ohrožen?
Slyšeli jste už někdy o senzorickém přetížení? Nebo jste jej dokonce zažili? Co je přičinou rozvoje tohoto stavu, a jak si rychle ulevit od nepříjemných projevů?
6 min.
Recyklace buněk aneb co je to autofagie?
Recyklace buněk aneb co je to autofagie?
Autofagie je jakási recyklace vašeho organismu, konkrétně buněk. Tento proces má komplexní průběh stejně jako dopady na lidské tělo. Následující článek se autofagií podrobně zabývá, včetně jejich benefitů či potenciálních rizik při snaze jej uměle navodit.
5 min.
Kreatin 101: co to je, účinky a dávkování
Kreatin 101: co to je, účinky a dávkování
Kreatin je jedním z nejlépe prozkoumaných doplňků stravy. Je ale jeho účinek skutečně potvrzený studiemi? Jak z užívání kreatinu vytěžit co nejvíce, se dozvíte v novém článku.
7 min.
Acroyoga: ve dvou se to lépe táhne!
Acroyoga: ve dvou se to lépe táhne!
Už se Vám někdy stalo, že jste při procházce parkem zahlédli dvojici či rovnou celou skupinu praktikující podivuhodné cvičení? A co víc, na závěr lekce se navíc začali masírovat?! Pokud Vás zvědavost neopustila, čtěte dále!
5 min.
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Jaro... všechno kvete, bují a některé potraviny také dozrávají. Právě ty se nazývají jarní sezónní potraviny a kromě lepší chuti či vyššímu procentu prospěšných látek nabízejí mnoho dalších benefitů, které naleznete v tomto článku!
4 min.