Co je Nutri-Score a jak pomůže s výběrem potravin?

Komentáře
Co je Nutri-Score a jak pomůže s výběrem potravin?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Na obalech potravin se můžeme setkat s nejrůznějšími logy a výroky, kterými se výrobce snaží říct, že je jeho produkt v něčem lepší než ostatní. Někdy jde jen o marketingový tah, někdy o důvěryhodné značení (Vím, co jím, Klasa, Regionální potravina). V Česku ani jinde na světě však neexistuje žádný jednotný a důvěryhodný způsob značení, který by spotřebiteli jasně řekl – tato potravina je zdravější. A co když nerozumím informacím na obalu a nedokážu rozhodnout, který z těch desítek stejně vypadajících výrobků je zdravější?

Snaha informovat všechny spotřebitele bez rozdílu a napomoci ozdravit populaci v době pandemie nadváhy a obezity, vedla k vývoji nového loga doporučovaného mnoha národními organizacemi – Nutri‑Score.

Co je Nutri‑Score?

Nutri‑Score je nový dobrovolný způsob označování potravin a nápojů, který má spotřebiteli napomoci se lépe orientovat mezi zdravějšími a méně zdravými potravinami v závislosti na jejich složení a výživových hodnotách.

Na potravinách a nápojích ho můžeme nalézt ve formě barevného loga, které se skládá z 5 polí (stylu semaforu) a z písmenného označení (A−E). Zelená barva (známka A) je pro potraviny s nejlepším složením, které se postupně zhoršuje, až se dostaneme k potravinám s červeným označením (známka E), které mají nejméně vhodné složení.

Co je Nutri-Score a jak pomůže s výběrem potravin?

Nutri‑Score vzniklo v roce 2013 ve Francii a oficiálně bylo jeho použití doporučeno ministrem zdravotnictví v roce 2017. Od té doby se použití osvědčilo i v dalších zemích jako je Belgie, Španělsko, Německo, Nizozemsko a jeho používání doporučuje i Evropská komise a Světová zdravotnická organizace.

I v Česku můžeme s logem setkat – především u potravin z dovozu ze zemí, kde bylo užívání Nutri‑Score doporučeno odbornými společnostmi. Mimo to jsou potravinářské podniky, kterým se Nutri‑Score líbí a užívají jej nezávisle na doporučeních. ČR se staví k Nutri‑Score spíše kriticky a řadí se k zemím (Itálie, Řecko, Maďarsko a další), které nechtějí, aby bylo jeho používání povinné a které považují výživu za komplexnější problematiku, kterou nelze takto zjednodušovat.

Účelem Nutri‑Score není jen informovat spotřebitele, ale i motivovat výrobce k produkci kvalitnějších potravin. Například snížením obsahu cukru a použitím kvalitnějších surovin by se výrobek mohl vyšvihnout do lepší skupiny na škále Nutri‑Score, což by mohlo zvýšit prodej dané potraviny. O to se aktivně snaží například společnost Danone či společnost Nestlé, která se zavázala, že do konce roku 2021 budou mít všechny její snídaňové cereálie skóre A a B a že do konce roku 2022 bude všech jejích 7,5 tisíce produktů nést logo Nutri‑Score.

Jak se počítá?

V pozadí tohoto loga se skrývá algoritmus, který hodnotí složení a výživové údaje na 100 gramů nebo 100 ml potraviny, resp. nápoje. Potraviny a nápoje mohou získat skóre od -15 (nejlepší) do +40 (nejhorší). Body se přičítají se zvyšujícím se obsahem energie, nasycených mastných kyselin, cukru a soli. Body se odečítají za % vyšší obsah ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, vlašského, olivového a řepkového oleje, bílkovin a vlákniny.

Jak mi pomůže rozpoznat zdravější potraviny?

Smyslem Nutri‑Score je porovnávat skóre potravin/nápojů vždy pouze v rámci jedné skupiny. Nemohu tedy porovnávat mražený hrášek s čokoládovými cookies. Pokud si chci k odpolední kávičce dopřát cookies a zároveň koupit výrobek s co nejméně nezdravým složením, porovnám si logo Nutri‑Score na několika výrobcích, jejichž sortiment v obchodě naleznu a vyberu si ten s nejlepším skóre.

Analogicky si pak mohu vybírat další potraviny vždy v rámci jejich potravinové skupiny (jogurt – mléčné výrobky, chléb – pečivo, šunka – masné výrobky, lasagne – hotová jídla, kvašené okurky – sterilovaná zelenina atd). Lze předpokládat, že zmíněné cookies ze supermarketu nebudou mít ideální složení a získají i horší skóre. To nám při občasné konzumaci nevadí. Pokud si ale vybíráme potraviny jako snídaňové cereálie, které plánujeme jíst každý den, je vhodné si vybírat potraviny ze skupiny A (tmavě zelená) a B (světle zelená).

Příklad Nutri‑Score snídaňových cereálií:

Ovesné vločkyA
Nestlé Fitness A
Nestlé ChocapicB
Emco Super musli bez cukru s jahodamiB
Bona Vita Zapékané musli jahodaC
Manner MusliD

Zde vidíme jeden z nedostatků Nutri‑Score – ovesné vločky získaly skóre A stejně jako snídaňové cereálie od Nestlé, které přitom obsahují 11 gramů cukru, méně vlákniny, více soli a jsou vysoce průmyslově zpracované.

Co dělat, když potravina na sobě nemá Nutri‑Score?

Výhodou Nutri‑Score je, že při výpočtu využívá hodnot, které jsou na obalu uváděny povinně (zakotveno v legislativě), takže si jej můžeme sami vypočítat. Abychom to ale neměli příliš složité, lze si stáhnout některou z mnoha nabízených aplikací do mobilu. 

Například OpenFoodFacts je webový prohlížeč a mobilní aplikace (lze stáhnout na Google Play i v App Store), kde nalezneme databázi potravin a nápojů a jejich Nutri‑Score. Daný výrobek buď vyhledáme nebo oskenujeme čárový kód nacházející se na obalu. Pokud hledaná potravina není v databázi, lze ji přidat vyplněním základních údajů o výrobku, výživových údajů a vyfocením složení. Aplikace nám poté zobrazí získané skóre. Výhodou této konkrétní aplikace je, že hodnotí i úroveň zpracování výrobků (NOVA klasifikace) a ekologickou zátěž.

Logo může být uvedeno na všech typech potravin a nápojů, nepoužívá se však pro alkoholické nápoje a příkrmy určené pro děti do 3 let.

obrázek z istockphoto.com/vgajic

Pozitiva Nutri‑Score

Nutri‑Score je perspektivním způsobem, jak informovat všechny spotřebitele o nutriční kvalitě výrobku a to i bez potřeby rozumět složení a výživovým hodnotám. I přes povinnost uvádět na obalu složení a výživové údaje, jsou tyto informace bohužel převážnou částí spotřebitelů přehlíženy. 

Cílem zdravotní a výživové politiky každé země je spotřebitele co nejvíce informovat o složení výrobků a edukovat ho o nutnosti číst informace na obalu, přesto je těžké takového cíle dosáhnout na celospolečenské úrovni. K částečnému vyřešení tohoto problému by mohla zjednodušená značení (jako je i Nutri‑Score) pomoci. Což samozřejmě neznamená, že by spotřebitel nemusel číst složení potravin, ale pro rychlou orientaci a pro některé skupiny populace jsou tato zjednodušení užitečná.

Dle studie se díky používání Nutri‑Score zvýšil prodej zdravých potravin a zároveň nedošlo k poklesu prodeje těch s méně vhodným složením (čehož se obávají výrobci). Také bylo zjištěno, že Nutri‑Score mělo největší vliv na spotřebitele bez znalostí o výživě, což je i záměrem tohoto zjednodušeného systému. Při hodnocení nákupních košíků bylo zjištěno, že užívání Nutri‑Score vedlo k výběru potravin s nižším množstvím nasycených mastných kyselin a soli.

Negativa Nutri‑Score

Některé potraviny, které jsou všeobecně považovány za zdravé, mohou získat horší skóre. Jedná se o kvalitní oleje (skóre C, D), sýry (skóre D), kvalitní šunky (skóre C a D) a mnoho dalších, a to kvůli vyšší energetické hodnotě, vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin a soli. Nutri‑Score je totiž počítáno na 100 gramů potraviny, nikoliv na porci, přestože v některých případech může porce tvořit jen několik gramů až desítek gramů. Nutri‑Score nelze používat bez kritického přístupu spotřebitele. 

Abychom ho mohli plně využívat, je nutné, aby logo bylo uvedeno na co nejvíce výrobcích, jinak jeho užívání postrádá smysl. Pro některé výrobce není jeho uvedení na obalu výhodné. Zejména se bojí, že budou jejich výrobky diskriminovány, protože nemají dle skóre vhodné složení – což, jak je uvedeno výše, nemusí být pravdou.

Problematika výživy je komplexní a Nutri‑Score sleduje jen některé parametry výrobků. Neřeší se však úroveň zpracování a používání aditivních látek, kdy i vysoce průmyslově zpracovaný výrobek může získat skóre A, přestože existují jasné důkazy o tom, že častá konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin škodí zdraví a zvyšuje riziko nadváhy a obezity. Dalším parametrem, který Nutri‑Score neřeší, je ekologické hledisko – regionální potravina nezíská vyšší skóre než ta, která k nám cestuje přes půlku planety.

POZITIVANEGATIVA
je jednoduchý a pochopí ho každýnezohledňuje velikost porce
je to rychlá pomůcka pro orientaci během nákupuneřeší obsah přídatných látek
má skutečný vliv na chování spotřebitele neřeší ekologii a regionalitu
je mezinárodnínezohledňuje míru technologického zpracování potravin
motivuje výrobce z vývoji kvalitnějších potravinmůže ve spotřebiteli vzbuzovat pocit, že již nemusí číst další informace na obalu

Co si z toho vzít?

I když se tento nový způsob označování potravin jeví jako velmi perspektivní, je stále nutné číst obaly potravin a ke skóre přistupovat kriticky. I potraviny, které jsou všeobecně považovány za zdravé, mohou získat horší skóre. To je dáno tím, že skóre je hodnoceno na 100 g/100 ml a ne na velikost porce.

Přesto, že mají zjednodušená značení na obalech řadu nevýhod, mohou být pro běžného spotřebitele, který často jeví malý zájem o zdraví a výživu, alespoň nějakou pomůckou, jak si vybrat potraviny s nižší energetickou denzitou, nižším obsahem nasycených mastných kyselin, cukru a soli.

Jak číst obaly potravin a lépe se vyznat ve složení
Jak číst obaly potravin a lépe se vyznat ve složení
Obal toho o potravině mnohdy prozradí víc, než by se na první pohled zdálo. Právě tyto informace vám totiž pomohou se rozhodnout, zda je výrobek vhodný pro konzumaci, nebo by měl raději zůstat v regálu. A že si s tím nevíte rady? Právě pro vás je tu dnešní článek.
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!