Co nás čeká (nejen) ve fitness výživě v roce 2017?

Co nás čeká (nejen) ve fitness výživě v roce 2017?

Je to trochu věštění z křišťálové koule. Nicméně, zkusme se po všem tom bilancování a přehodnocování toho, co se nám povedlo a nepovedlo, podívat také na to, co by nás v tomto roce mohlo čekat, a kam se bude ubírat nejenom sport, ale také výživa či ještě specifičtěji výživa ve fitness. Co nás v tomto roce pravděpodobně čeká? 

Abych řekl pravdu, nerad dělám nějaké predikce, i když mám své tipy na to, co by se mohlo alespoň ve výživě stát a odehrát. Přeci jen je to velmi nevděčná úloha. Náhodou se netrefíte, spletete se, celosvětový nebo alespoň republikový směr půjde zcela jinam, a vy budete za toho, co "nic neví". Ale neházejte hned flintu do žita, jen jste prostě neodhadli budoucnost. Ale abych planě neplácal, přejděme k jádru věci - co by nás v tomto roce mohlo čekat ve sportovní výživě a nejen v ní? 

Flexateriáni novým výživovým směrem

Na scéně se objevuje nový výživový směr. Jmenuje se "flexateriánství" nebo také "flexiteriánství", a ač se jedná o jakousi odnož vegetariánství, tak s ním již nemá mnoho společného. Tento směr je zcela nový, tudíž prozatím nemá své pevné hranice. Dá se však předpokládat, že bude využívat konzumaci neživočišných produktů (plodů, zeleniny, semen, výhonků a hub) a bude se vyhýbat mléku nebo vejcím. Co je však zajímavé, maso není zakázáno. Respektive, nezajdete si jej koupit jen tak do "teska". Maso, které můžete konzumovat, musí být přímo od řezníka, zvíře by mělo být chováno humánním způsobem, a stejně tak (pokud se to vůbec dá říct), by mělo být i zabito. Jedná se o princip "from butcher to table", tedy od řezníka přímo na jídelní stůl. Tento výživový směr je tedy velmi zajímavý a nebudu tvrdit, že mi je zcela nesympatický. Zvláště po zhlédnutí některých videí, které emotivně pracují právě se zabíjením a masivní spotřebou zvířat. 

Konečně odhalíme, že nízkosacharidový neznamená ketogenní, a to, že ketogenní není pro každého vhodný

Ketogenní diety se staly doslova fenoménem předchozího roku. Koho jsem potkal, tak se mě vyptával na to, kolik tuku může jíst a jak se snaží všemožně vyhýbat byť jen minimálnímu příjmu sacharidů. Ač jsme nad tím dlouho nepřemýšleli, bude v tomto roce a do budoucna nutné oddělit nízkosacharidovou a ketogenní dietu. Jsou to totiž sice podobné, ale v určitém slova smyslu zcela jiné výživové směry. Zdá se totiž, že někteří sportovci ve slepé touze honby za lepší výkonem začali zcela omezovat sacharidy ve stravě (ač to jejich sportovní zaměření zcela popírá) a logicky to vedlo ke zhoršení výkonu. Tudíž je nutné si uvědomit, že sport aerobního charakteru je nutně provázen sacharidy, silový sport lze dělat na ketogenních dietách, ale dlouhodobé zlepšení a zejména nárůst svalové tkáně je velmi náročné. 

Abychom to tedy rozlišili. Nízkosacharidová dieta je tedy výhodná a dlouhodobě udržitelná při všemožných cílech a dá se doporučit téměř každému (nebo alespoň ne nedoporučit). Hrubý obsah sacharidů ve stravě je 100-200 g sacharidů za den. Ketogenní dieta je přípustná ve specifických hubnoucích režimech a v silových sportech, příjem  sacharidů se pohybuje po 100 g sacharidů za den (zpravidla však mezi 0-50 g). 

"Fast casual" začne udávat trend

Jistě jste již slyšeli o řetězcích "rychlého" občerstvení, které spadají do poměrně nové kategorie "fast casual". Tedy rychlých občerstvení kladoucích důraz na čerstvost potravin, relativní "zdravost" a nový přístup k zákazníkovi. Právě tato občerstvení se v tomto roce budou dostávat dál a dál, a budou si nacházet zákazníky nejen u milovníků zdravého životního stylu, ale nový termín "fast casual" se budou muset naučit i zcela běžní strávníci, kteří "prostě budou chodit kolem". 

Naučíme se rozdělovat přijímaný tuk a zjistíme, že i ten nasycený je důležitý

I když nás potravinářská lobby v posledních 20 letech učila, že rostlinný tuk je tím jediným zdravým tukem, který bychom v jídelníčku měli mít, tak to není zcela tak. Konečně v tomto roce snad pochopíme, že i nasycený tuk je pro nás ve stravě důležitý, že tím největším strašákem je tuk přepálený (transnenasycené mastné kyseliny), a že to není jen o arašídovém nebo mandlovém másle, ale že se i v této oblasti musíme trochu vzdělávat. Zcela tedy ovládneme teorii mastných kyselin (ti bystřejší i rozdíl mezi omega-3 a omega-6). Ne tedy jejich názvy, ale aspoň to, že existují nasycené / mononenasycené / polynenasycené, a že by měly zaujímat ve stravě různé poměry. Právě ty se totiž odráží na našem zdraví. 

Udržitelnost jednou z důležitých proměnných stravy

Není to sice vidina tohoto roku, ale již se jí začneme více zabývat. Udržitelnost potravinových zdrojů je novým "bio" trendem. Počet lidí na planetě zemi roste a stejně tak i poptávka po stravě. Takže se budeme (nebo možná ne my, ale "ekolovers") dívat více na to, jestli jsou zdroje udržitelné nebo nikoliv. A toto nám budou předestírat podobně, jako tomu bylo v uplynulém roce s ne zcela špatným (alespoň nutričně) palmovým olejem. Přitom by jen stačilo zapracovat na tom, aby téměř polovina potravin nekončila v odpadním koši.  

McDonald's a Starbucks si udrží pozici na trhu a budou nadále "božští"

Přestože bychom byli radši, kdyby tomu bylo naopak a "fast casual" nahradily tradiční řetězce rychlého občerstvení, bude to zřejmě naopak. Populární americký řetězec McDonald's nás bude ještě více masírovat a dostávat se k nám blíž a blíž. Stane se téměř božským, protože otevře svůj řetězec i tam, kde prozatím nebyl - ve Vatikánu. 

Naopak stále populárnější Starbucks, který není zase tak špatný, bude rozšiřovat a otevírat nejen prémiové kavárny, ale také mnoho menších poboček. Třeba se tak dočkáte právě i vy a najdete novou pobočku hned vedle svého bytu nebo na svém oblíbeném náměstí a budete moci posrkávat "fair trade" kávu plnou mléka a jednoduchého cukru. 

Zpět k základům v doplňcích stravy

Svým vývojem si projdou i doplňky stravy. Nedá se sice očekávat nějaký dramatický nárůst nových substancí (pár jich přeci jen vznikne a opět v dalším roce zanikne), my ale můžeme očekávat návrat k tvrdým základům - tedy kreatinu, kvalitním proteinům a aminokyselinovým směsím. Ještě více se rozšíří trh se superfoods, alespoň do té doby, než pochopíme, že až tak super nejsou. Budeme baštit nové roztodivné kaše nejen z ovesných vloček a rýže, ale i z doposud alternativních zdrojů. A i nadále můžeme čekat rozšiřování nabídky různých náhražek pamlsků a něčeho, co nám nahradí sladkosti. No, snad nás droga jménem "sladká chuť" nebude chtít zabít. 

Jak vidíte, tak rok 2017 bude poměrně zajímavý. Nejen z fitness hlediska, ale z pohledu výživy globálně. Popravdě se na něj těším, protože naše populace je evidentně plná skvělých, i zcela šílených stravovacích nápadů, které dnes a denně realizují a zadávají nám tak motiv a myšlenku na to, zda je to takto správně. No, každopádně je to potravinová evoluce, a já nám přeji, aby byla jen k lepšímu.  

  •