Chcete si připravit domácí pečivo, které bude za chvilku hotové a nedá skoro žádnou práci? Co vyzkoušet tenhle semínkový chléb, jehož základ tvoří ovesné vločky? Když sáhnete po těch bezlepkových, pochutná si na chlebu úplně každý! Navíc nepotřebujete žádné droždí, hnětení ani kynutí. 🤩
Chleba si zamilujete jen tak, jako přílohu k polévce, nebo s pomazánkou či oblíbeným džemem. Tak po čem sáhnete? Dejte nám vědět na Instagramu s označením @vilgainrecepty. 📸
1 porce obsahuje
- 208 kcal
- 15 g sacharidů
- 15 g tuků
- 7 g bílkovin
Na 12 porcí
- 250 g ovesných vloček
- 160 g slunečnicových semínek
- 85 g dýňových semínek
- 75 g mandlí
- 120 g lněného semínka
- 25 g psyllia
- 30 g chia semínek
- 12 g vločkové soli
- 60 g olivového oleje
- 600 ml vody
Postup
-
Předehřejte si troubu na 200 °C. Na plech rozprostřete slunečnici, dýni, len a mandle a pečte 15 - 20 minut do hněda. V polovině pečení promíchejte.
-
Všechny suché přísady nasypte do velké mísy. Přidejte opečené ořechy a semínka, mokré přísady a vše důkladně smíchejte. Směs se začne spojovat a velmi zhoustne, protože chia semínka a slupky psyllia absorbují všechnu vodu.
-
Směs dejte do vymazané formy na chleba a nechte chvíli odstát v lednici.
-
Opět si předehřejte troubu na 200 °C. Zatímco se trouba zahřívá, vyjměte chléb z lednice a nechte ho dosáhnout pokojové teploty. Pečte přibližně jednu hodinu. Po upečení opatrně vyjměte z chlebníku a nechte vychladnout na mřížce. (Ujistěte se, že vychladl, než ho nakrájíte na plátky. Jinak by se vám mohl rozpadnout).
-
A můžete podávat s tím, co máte nejraději. Tak dobrou chut!