Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu

15 min.
Komentáře
2
Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu

Fermentace je jedním z nejstarších způsobů uchovávání zeleniny. Fermentované potraviny jsou plné "přátelských" bakterií, enzymů a pro naše zdraví jsou velmi přínosné.

Tyto "přátelské" bakterie ovlivňují naši střevní mikroflóru, která zase ovlivňuje naše celkové zdraví, imunitu i psychiku.

Co je na domácí fermentované zelenině nejlepší? Na přípravu potřebujete jen zeleninu, vodu, sůl a několik dní. To je vše. Za pár dní máte na světě probiotickou bombu, která vás bude stát minimum času, námahy a peněz.

V restauracích se nejčastěji setkáte s asijskou alternativou "kimchi" z čínského zelí s mrkví a paprikou. Kimchi vám navíc díky kombinaci česneku, zázvoru a chilli papriček, jak se říká, "vypálí červa". Je na vás, jestli zvolíte spíše naši jemnější alternativu tradiční kvašené zeleniny v podobě pickles, nebo tu ostřější. Obě splní svůj význam. My se dnes podíváme na tu jemnější.

Obsahuje

  • 251 kcal
  • 38,9 g sacharidů
  • 2 g tuků
  • 14 g bílkovin

Ingredience

Na 600g nezpracované zeleniny:
  • voda
  • 12 g soli
  • 1 kapusta
  • 1 červená řepa
  • 1 čínské zelí
  • 1 brokolice
  • 3 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • 1 květák

Postup

  1. Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunituZeleninu nakrájíme na menší kousky. Natlačíme ji do čisté nádoby (použili jsme klasickou zavařovací sklenici) a zalijeme čistou vodou (ideálně odstátou nebo převařenou) tak, aby byla všechna zelenina pod hladinou.

  2. Vynulujeme si váhu s miskou a zeleninu i s vodou do ní vylijeme. Dvě procenta z výsledné váhy bude množství soli, které použijeme. (Tzn. Pokud má obsah sklenice například 600 g, přidáme 12 g soli – 600:100x2=12)Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu

  3. Zeleninu v osolené vodě necháme chvíli odstát a potom ji natlačíme zpět do sklenice. Zalijeme zbylou slanou vodou. Zatížíme kamenem nebo něčím, co máme po ruce. Aby kousky kapusty neustále neplavaly na povrchu, skvěle nám poslouží kapustový list. Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu

  4. No a teď už sklenici jen přivřeme (nezavíráme!), odložíme na nějaké místo s nekolísavou teplotou a čekáme. Každý den ferment zkontrolujeme, uvolníme případný plyn, aby nám ferment nevybublal nebo v horším případě nevybuchl (proto skleničku nezavíráme). Na konzumaci je připravený obvykle třetí až pátý den. Fermentovaná zelenina pro dobré trávení a imunitu

Nákup použitých surovin pro recept

Použité produkty v receptu

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Jak porazit angínu: Zázvorové smoothie nabité vitamíny

Jak porazit angínu: Zázvorové smoothie nabité vitamíny

Jak porazit angínu: Zázvorový shot, který vás postaví na nohy

Jak porazit angínu: Zázvorový shot, který vás postaví na nohy

Jak porazit angínu: Zázvorový sirup, na kterém si pochutnáte

Jak porazit angínu: Zázvorový sirup, na kterém si pochutnáte

Jak porazit angínu: Nakládaný zázvor do čaje i k jídlu

Jak porazit angínu: Nakládaný zázvor do čaje i k jídlu

Jak porazit angínu: Protizánětlivé smoothie se silnými antioxidačními účinky

Jak porazit angínu: Protizánětlivé smoothie se silnými antioxidačními účinky

Fit cuketovo-mrkvové placky s česnekovým dipem

Fit cuketovo-mrkvové placky s česnekovým dipem

Kuřecí quesadilla s chedarem ve fajitas stylu

Kuřecí quesadilla s chedarem ve fajitas stylu

Domácí kuřecí nugetky v cornflakes

Domácí kuřecí nugetky v cornflakes

Kuřecí prsa ve sladkokyselé omáčce

Kuřecí prsa ve sladkokyselé omáčce

Avokádové špagety

Avokádové špagety

Nadýchané a vláčné houstičky s pořádnou dávkou bílkovin

Nadýchané a vláčné houstičky s pořádnou dávkou bílkovin

Zdravý těstovinový salát s bílým jogurtem a vejci

Zdravý těstovinový salát s bílým jogurtem a vejci

Těstoviny s krémovou rajčatovou omáčkou a mozzarellou

Těstoviny s krémovou rajčatovou omáčkou a mozzarellou

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Zdravá vajíčková pomazánka

Zdravá vajíčková pomazánka