Co by to bylo za Vánoce bez cukroví! Že Vám cukroví Vaše dieta nedovolí? Vyzkoušejte některé z našich receptů.
K Vánocům pro mnohé z nás patří neodmyslitelně jídlo. Když se pak snažíme držet přes svátky v kondici, vánoční pohoda se může změnit v pekelná muka. S výdobytky naší doby už se ale dá mlsat i o něco zdravěji. O několika zdravých receptech na cukroví, se dozvíte v našem článku.
Jak zaručit, že bude Vaše cukroví zdravější? Stačí si odpustit přehnaně sladké a tučné chutě i ty skryté kalorické bomby a v cukroví použít takové suroviny, které naší postavě neublíží. Dnes se již běžně peče z celozrnné nebo grahamové mouky, které obsahují otruby, endosperm, vlákninu, vitaminy B, D, E, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Našemu organismu zkrátka tolik neškodí jako bílá mouka. Kdo s ní ale někdy zkoušel péct, musí jí jednu chybu přiznat – oproti bílé mouce se totiž více drolí. Hospodyňky, které na své dietě tolik nelpí, tak často upraví pouze poměr mouky – např. dají dvě třetiny mouky bílé a jednu celozrnné. Jaký zvolíte postup, je jen na Vás. Do zdravého cukroví se také nepoužívají tučné krémy, barviva, konzervanty a jednoduché cukry – ty se nahrazují fruktózou nebo ovocnými cukry, menším zlem, i když ne zcela ideální volbou je cukr třtinový. Je také důležité používat pouze kvalitní máslo nebo tuky, pokud je to alespoň trochu možné, nepřehánět to s vajíčky. Pro zdravé cukroví se hodí recepty z ovesných vloček a vysokoprocentní nebo karobové čokolády, Váš organismus také obohatí recepty s ořechy, kokosem nebo sušeným ovocem.
Kokosové slepované hvězdičky
- Recept na přípravu najdete v samostatném článku Fit cukroví: Kokosové slepované hvězdičky
Celozrnné vánoční placičky
- Recept na přípravu najdete v samostatném článku Fit cukroví: Celozrnné vánoční placičky
Zdravé a rychlé kokosky
- Recept na přípravu najdete v samostatném článku Fit cukroví: Zdravé a rychlé kokosky
Banánky v čokoládě
- Recept na přípravu najdete v samostatném článku Fit cukroví: Banánky v čokoládě