Džemy se v kuchyni těší velké oblibě – jak by taky ne, když v nich mohou být ukryty nejrůznější druhy ovoce, které v takto koncentrované formě v ústech způsobí doslova výbuch chutí. V drtivé většině džemů je také přítomno větší či menší množství cukru – ten má konzervační účinky, pomáhá vytvořit požadované vlastnosti produktu a v neposlední řadě ovlivňuje také výslednou chuť.
Mají džemy místo ve zdravém jídelníčku?
Džemy samozřejmě součástí zdravého a vyváženého jídelníčku být mohou – pokud jsou konzumovány v rozumném množství. Co když ale někomu nejsou výrobky s vysokým obsahem cukru úplně sympatické, nebo by si džemu rád dopřál pořádnou vrstvu? Existuje elegantní řešení – džemy, které jsou zcela bez přidaného cukru.Džemy bez přidaného cukru vyžadují zvláštní péči – jak s nimi správně zacházet?
Cukr se v klasických džemech nenachází pouze k doplnění sladké chuti – slouží také jako konzervant. Je tedy jasné, že džemům bez přidaného cukru bude třeba věnovat zvláštní pozornost:
- Džemy skladujte výhradně v lednici
- Po otevření spotřebujte do 7 dní
- K nabírání vždy použijte čistou lžičku (pozor: olíznutá lžička není čistá!)
Představujeme vám Vilgain Extra Jams
Abychom vám to ještě více usnadnili, přinášíme vlastní prémiové džemy bez přidaného cukru – obsahují 100 % kvalitního ovoce a jsou vyráběny z celých kusů, takže si zachovávají obsah vlákniny. Nenajdete v nich žádné pomocné látky, jako regulátory kyselosti nebo ovocné náhražky typu jablečného koncentrátu, který může při výrobě některých produktů sloužit jako levnější surovina.
V následující tabulce se můžete podívat na srovnání nutričních hodnot u výrobků Vilgain Extra Jam a Hamé 100 % ovocná. V obou případech se jedná o příchuť Jahoda (bez přidaného cukru), uvedené hodnoty jsou vztaženy na 100 g výrobku.
Vilgain Extra Jam | Hamé 100 % ovocná | |
Energie | 35 kcal/146 kJ | 160 kcal/677 kJ |
Tuky | 0,37 g | 0,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,02 g | 0,1 g |
Sacharidy | 6 g | 37 g |
z toho cukry | 4 g | 31,3 g |
Bílkoviny | 0,8 g | 1,1 g |
Sůl | 0 g | – |
Hledáte zlatou střední cestu? Vsaďte na variantu s březovým cukrem
Kromě džemů, které jsou zcela bez přidaného cukru, jsme pro vás připravili i výrobky slazené březovým cukrem (xylitol), což je sladidlo běžně se vyskytující v březové kůře nebo některých druzích ovoce a kukuřici. Energetická hodnota xylitolu je přibližně o 40 % nižší, než u běžného řepného cukru (tj. 2,4 kcal/gram xylitolu). Narozdíl od běžného řepného cukru navíc xylitol nezvyšuje riziko vzniku zubního kazu.
Z jakých variant tedy můžete vybírat?
1. Džemy zcela bez přidaného cukru
2. Džemy slazené březovým cukrem (xylitol)
Jak Vilgain Extra Jams využít?
Vilgain Extra Jams si můžete vychutnat jen tak na lžičce, nebo na krajíci křupavého chleba. Skvěle se hodí i do kaší nebo jako sladká tečka na opečený toast s arašídovým máslem. A pokud byste se chtěli pustit do něčeho honosnějšího, můžete se inspirovat našimi recepty:
- Peanut butter & jelly řezy: Nesmrtelná kombinace marmelády s arašídovým máslem
- Zdravá verze kynutých rolek s arašídovým máslem a marmeládou
- Zdravé domácí croissanty s jahodovou marmeládou a minimem kalorií
- Sušenkové sandwiche s arašídovým máslem a marmeládou
- Chia pudink v hvězdném spojení arašídového másla a domácí marmelády #vegan