Sleď je jednou z nejznámějších a nejlovenějších ryb na světě. I v dávných dobách plnil na trhu důležitou roli, byl ceněn jako vzácné koření, nejvíce v severní Evropě. Žije ve studených mořích. Sleď se využívá na výrobu mnoha specialit. Určitě jsi již jedl třeba uzenáče, pečenáče nebo velmi oblíbené zavináče. A co třeba matjesy? Ty pravé se ovšem vyrábí z ještě nedospělých, tzv. panenských sleďů. Dospělejší, tučnější kusy se využívají k rozsáhlejšímu zpracování.
Křehké maso příjemně výrazné chuti obsahuje nemálo jemných, ale lehce odstranitelných kostiček. Ať už čerstvý, slaný nebo uzený, sleď vždy je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, jež jsou velmi důležité pro náš kardiovaskulární systém. Ryba je dobrá s bramborami, vařenými vejci, vařenou řepou a mrkví, cibulí, černým chlebem, okurkou, sýrem s jablky, bylinkami.
Vybrat si můžeš ze tří skvělých omáček, nebo řepkového oleje, ve kterém jsou filety naloženy.