Goji, chia, borůvky či cibule. Jsou lepší zahraniční, nebo české superpotraviny?

Goji, chia, borůvky či cibule. Jsou lepší zahraniční, nebo české superpotraviny?

Michaela Polcarová Michaela Polcarová před 6 dny Aktualizováno 11. 11. 2018

Superpotraviny jsou v poslední době skloňované na většině webů snad více než v minulosti hejtování ovesné kaše. Boom super zdravých potravin, bez kterých se naše kuchyň už neobejde, vás nemohl minout. Co si pod tím představit a zda opravdu potřebujeme vše, co nám slibuje lákavý obal se super účinky pro naše tělo, si objasníme v dnešním článku.

Co se v dnešním "superpotravinami" nabitém článku dozvíme?

  • Co jsou vůbec potraviny zač a čím jsou charakteristické. 
  • Jaké jsou zahraniční superpotraviny a jestli existují i nějaké české superpotraviny.
  • Jak z obyčejné ovesné kaše udělat "superpotravinu".
  • Jaké domácí superpotraviny by se mohly vyrovnat těm exotickým jako je třeba acai nebo chia semínka.

Vlastně ani neexistuje jediná správná a jasná definice, co si pod pojmem "superpotravina" máme představit. Za superpotravinu je v dnešní době považována snad každá druhá surovina a její označení označení v nás evokuje dojem, že kdo je nejí, nemá šanci se dožít důchodu. 

Co jsou superpotraviny zač a jsou ty zahraniční lepší než naše tuzemské? 

Výrobci nás lákají na zázračné zdravotní účinky, které koupí superpotravin získáme, ale je tomu skutečně tak? Opravdu to jsou potraviny, bez kterých se neobejdeme a mají pro nás podstatnou přidanou hodnotu, nebo už jsme jen natolik ovlivněni tvrzeními o všech těch superpotravinách?

Z regálů na nás padají směsi chia semínek, práškových směsí s exotickými názvy jako acai, goji, chlorella nebo maca. Obsahují ale něco více než jen sexy název, co naše tuzemské suroviny neobsahují? Nepodpoří lokální "superpotraviny" naše zdraví stejně dobře?

obrázek ze shutterstock.com

Co si pod tím označením superpotraviny vlastně představit?

Vezměme si na pomoc s definicí Oxfordsky slovník: "Superpotraviny jsou potraviny, které díky svému nezvykle vysokému obsahu vitaminů, minerálních látek, antioxidantů nebo dalších zdraví prospěšných látek mají pozitivní vliv na různé oblasti lidského zdraví."

Ale přece takové jídlo může být jakékoliv, které si připravíme sami doma, ne? Kvalitní, plné živin a budeme vědět, co vše obsahuje.

Hippokrates jednou řekl: "Vaše strava má být vaším lékem a váš lék vaší stravou." Proto by se mělo především jednat o přírodní potraviny s co nejnižší mírou průmyslového zpracování bohaté na vitaminy a minerální látky.

Ale všimli jste si, že většina potravin s nálepkou "super" pochází převážně ze zahraničí? Vyvolávají v nás přesvědčení o exotickém původu potravin a o skutečnosti, že tyto suroviny mají vyšší výživovou hodnotu než ty naše domácí. Skutečně tomu tak je? Že je výrobek ze zahraničí ještě neznamená, že má extra přidanou hodnotu oproti našim tuzemským potravinám.

Jsou exotické superpotraviny opravdu tak zázračné, jak se prezentují?

Obecně se o superpotravinách mluví jako o něčem, co je plné antioxidantů, umí detoxikovat náš organismus (o což se starají naše játra a ledviny) nebo přispívají k dobré funkci imunitního systému. To jim nikdo nebere, pro nás jsou to samá skvělá pozitiva a je to něco, na co bychom měli samozřejmě dbát, chceme-li být zdraví a fit. 

Opravdu kvůli tomu ale musíme mít v každém jídle alespoň jednu superpotravinu? Při splnění podmínek racionálního stravování, třeba podle zdravého talíře, není nutné mít každý den dvě "smůtíčka" plné acai, goji, chlorelly, macy, chia a ženšenu. 

obrázek ze shutterstock.com

Najdeme nějaké superpotraviny i u nás? Čím se pyšní taková obyčejná ovesná kaše?

Přitom suroviny, které představují zmíněné benefity pro naše tělo a mnohdy i mnohem víc, najdeme i v našich lokálních a často levnějších potravinách, na které řada z nás jednoduše zapomíná.

Jíte rádi ovesnou kaši? Možná občas ano, nebo ji naopak jíte denně a nedokážete si bez ní představit začátek dne. Skvělé! Víte, že kromě komplexních sacharidů do svého těla dostáváte hořčík, zinek, vitamin B a nebo že obsažená vláknina v ovesných vločkách obsahuje betaglukany, které snižují cholesterol, a že stabilizují hladinu krevního cukru nebo lecitin, který vyživuje nervy? 

To je najednou prospěšných látek z jedné teplé, napohled obyčejné kaše, že? Ale nezapomeňte na bílkoviny, kterých ovesná kaše bez přidání oblíbeného proteinu moc neobsahuje.

Přidáním kousku ovoce, čokolády, kakaa a Cheat Spreadu do kaše nakopnete obsah živin!

Obohacujete svoji kaši o ovoce? Třeba borůvky? Jestli ne, rozhodně je zkuste. Jedná se o skvělé letní bobule nabité antioxidanty s nižším obsahem sacharidů, které má pozitivní vliv na kondici nervových buněk, působí protizánětlivě, je bohaté na draslík či v menší míře na vitamin C.

Borůvky jsou nabité flavonoidy, které dokáží zlepšit citlivost buněk na inzulin. Mimo jiné se také zjistilo, že díky jejich antioxidačnímu a protizánětlivému účinku se podílejí na dobrém stavu sliznic a mají vliv na zdraví našich ledvin.

Čokoholik jistě nezapomene vločky promíchat s kakaem nebo si navrchu nechá rozpustit čtvereček (nebo dva) kvalitní čokolády. I takovou sladkou tečkou můžete přispět vašemu zdraví, aniž byste o tom věděli.

Kakaové boby jsou bohaté na antioxidanty a slouží preventivně proti kardiovaskulárním nemocem, cukrovce nebo stárnutí. A díky menšímu množství theobrominu, látce podobné kofeinu, působí blahodárně na naši CNS a snižuje únavu

O tom, že jsou ořechy skvělým zdrojem živin, není pochyb. Když do kaše přidáme pár ořechů navíc, lžičku Nuts! nebo Cheat Spreadu, nakopneme obsah mikroživin ještě o něco více! Najednou je z toho velice zdraví prospěšná snídaně, nemyslíte?

Vařit se prý dá i bez ohně, ale ne bez cibule a česneku

Česnek působí antibakteriálně a antivirálně, obsahuje antioxidanty, které mohou působit preventivně proti vzniku Alzheimerovy choroby nebo demence. Umí dobře bojovat s naším nachlazeným organismem, chrání proti zánětům dýchacích cest nebo stimuluje střevní peristaltiku.

Cibule se v mnohém podobá česneku, také obsahuje spoustu antioxidantů (např. kvercetin), které působí blahodárně na náš kardiovaskulární a imunitní systém.

Ačkoliv to nejsou úplně nejvábnější suroviny, po kterých by vás partner láskou zulíbal, přidáním špetky do jídla se snad moc nestane a vy navíc přispějete vašemu zdraví. Navíc prababičky a babičky tvrdí, že vařit se dá bez ohně, nikoliv však bez cibule a česneku. 

Čočka, špenát, zelí a jakákoliv kvašená zelenina je zlatým dolem zdraví!

Jako další zapomenutou "superpotravinou" v našich vodách, bych ráda zmínila čočku. Kromě minerálních látek jako mangan nebo měď, obsahuje také esenciální aminokyselinu lysin, která dokáže zlepšit třeba hojení oparu.

Čočka průměrně obsahuje krásných 25 % bílkovin. Podílí se na prevenci rakoviny a její slupka je bohatá na vlákninu, která zlepšuje zažívání. A mimo jiné, díky její oříškové chuti si třeba můžeme vykompenzovat chuť česneku a cibule.

Skvělou potravinou je i špenát. Obsažená kyselina listová podporuje krvetvorbu a lutein pak chrání náš zrak.
Sice po něm nebudeme mít bicáky jako Pepek Námořník, ale je zdrojem vitaminů K, C nebo A formou betakarotenu, který chrání naši kůži. 

Zelí je další superpotravinou, bez které by se česká kuchyně neobešla. Tato tradičně pěstovaná zelenina má benefitů hned několik. Nejen, že je skvělým pomocníkem během diety s pouhými 17 kaloriemi na 100 g, ale teď do zimního období nám pomáhá posilovat náš imunitní systém.

Zelí pozitivně ovlivňuje tvorbu krve a z výzkumů vychází, že vyšší příjem brukvovité zeleniny zřejmě napomáhá snižovat riziko rakoviny prsu. Šťáva ze zelí dokáže zmírňovat záněty a působí blahodárně na vyrážky, mastnou pleť nebo akné. Mimo jiné zelí také podporuje náš střevní mikrobiom a je zdrojem vitaminu K2, který je téměř nedostatkovým zbožím. 

Obecně můžeme říci, že veškerá zelenina, která prošla procesem kvašení, je úžasnou superpotravinou sama o sobě, díky jejím probiotickým a prebiotickým účinkům a řadě enzymů.

A když jsem se tak nějak dostala na konec a vše si v hlavě srovnala, vždyť tradiční české "superpotraviny" si můžeme vypěstovat na zahrádce či balkoně.

obrázek ze shutterstock.com

Dokáží se tuzemské potraviny vyrovnat těm zahraničním?

Pro zajímavost si můžeme srovnat několik zahraničních superpotravin spolu s českými, které jsme si v dnešním článku uvedli.

1. Acai se vyrovná kombo ovesných vloček, borůvek a cibuli

Acai prášek nám mimo jiné slibuje vyšší obsah vlákniny a přísun energie, což získáme třeba z ovesných vloček. Nadále působí acai blahodárně i na paměť. O tuto roli se u nás postarají borůvky a pozitivního vlivu na kardiovaskulární systém dosáhneme díky obyčejné cibuli.

2. Maca má pozitivní vliv na libido a mužskou potenci 

Maca se pyšní zejména pozitivními vlastnostmi na paměť. Nic, co bychom nenašli v borůvkách či ovesných vločkách. Co musíme ale u macy vyzdvihnout, je její pozitivní vliv na libido, mužskou plodnost (hybnost a počet spermií), celkovou pohodu, a v poslední době se zkoumá i její pozitivní vliv na sportovní výkonnost

3. Goji neboli kustovnice čínská je dobrým zdrojem minerálních a stopových prvků

Goji se honosí vyšším obsahem luteinu, který najdeme třeba ve špenátu. Láká nás, že po nich nebudeme unaveni a dodají nám potřebnou energii, čehož u nás můžeme docílit opět pomocí ovesných vloček nebo kakaa. Za zmínku však stojí celkem slušný obsah železa, zinku, mědi, manganu nebo chromu. Věděli jste, že obsahují kompletní aminokyselinové spektrum? 

4. Chia semínka se chlubí vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin

Chia semínka slibují pocit sytosti, nižší cholesterol a glykemický index, prevenci proti Alzheimerově chorobě nebo pozitivní vliv na naši kůži či mozek. Všechno tohle dokážou zajistit také tradiční tuzemské potraviny. Výhodou chia semínek je ale vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, na které bychom v našem jídelníčku také neměli zapomínat. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin mají ale třeba i naše lněná semínka.

5. Chlorella je oblíbená mořská řasa nabitá antioxidačními vlastnostmi chlorofylu

Chlorella je poslední dobou velice oblíbená řasa. Nic proti ní, má opravdu skvělé účinky a velkou řadu benefitů, ale polovinu z nich jako je třeba prevence před kardiovaskulárními nemocemi nebo zlepšení paměti nám taktéž zařídí naše lokální suroviny.

obrázek ze shutterstock.com

Co si z toho vzít?

Zkoušet nové věci je skvělá věc, rozhodně je fajn zařazovat do našeho jídelníčku nové neokoukané potraviny a zpestřit si tak jídelníček, jen si nemyslím, že nutně potřebujeme neustále kupovat exotické suroviny, které slibují zázračné účinky pro naše zdraví, když v se v obchodech dají sehnat podobně zdraví prospěšné suroviny. A ještě tím podpoříme náš tuzemský trh a chováme se ekologicky.

Superpotraviny, ať už zahraniční, nebo místní, jsou pro nás rozhodně přínosné a obohacovat jimi jídelníček je skvělé, ale základem našeho zdravotního stavu, dobré regenerace bude vždy komplexní jídlo, zdravé jídlo a zdravý životní styl obecně, a ne, že stravu nebudeme řešit a berličku pak budeme hledat v "supergreens" spáse. Pokud se nestravujeme dobře, ba naopak přímo otřesně, tak nás ani sebelepší superpotravina nezachrání...

[eshoplink]

Zdroje: 

HealthBenefits: Spinach facts. (b.r.). Získáno 28.9. 2018, z https://www.healthbenefitstime...
Whfoods: Oats. (b.r.). Získáno 28.9. 2018, z http://www.whfoods.com/genpage...

PMC: Garlic: a review of potential therapeutic effects. (b.r.). Získáno 23.9.2018, z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...

Self Nutrition Data: Spinach, raw, nutrition facts. (b.r.). Získáno 24.9.2018, z https://nutritiondata.self.com...

The world´s healthies foods. Lentils. (b.r.). Získáno 1.10.2018 z www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810204 

PMC:Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis. (b.r.). Získáno 20.9.2018, z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...

50 nejzdravějších superpotravin: ke zdraví se můžeme projíst. (b.r.). Získáno z https://knihy.abz.cz/prodej/50...)

HealthLine. 5 Impressive Health Benefits of Acai Berries. (b.r.). Získáno 20.9.2018z https://www.healthline.com/nut...

Medical News today. 10 health benefits of maca root. (b.r.). Získáno 15. 9.2018 z https://www.healthline.com/nut...

HealthLine. 8 helathy facts about the goji berry. (b.r.). Získáno 15.9.2018 z https://www.healthline.com/hea...

WebMD. Chlorella. (b.r.). Získáno 15.9.2018 z https://www.healthline.com/hea... 

HealthLine. 11 proven health benefits of chia seeds. (b.r.). Získáno z 15.9.2018 z https://www.healthline.com/nut... 

  •