Jáhly

Produktů: 4
Řazení
:
Výchozí
Country Life Jáhly
-9 %
Country Life Jáhly
500 g
13
31 Kč
34 Kč
(6 Kč / 100 g)
Green Apotheke Jáhly
Green Apotheke Jáhly
500 g
34 Kč
(7 Kč / 100 g)
Natural Jihlava Pukance jáhlové
Natural Jihlava Pukance jáhlové
100 g
12
15 Kč
(15 Kč / 100 g)
Grizly Jáhly
Grizly Jáhly
1000 g
69 Kč
(7 Kč / 100 g)

Co jsou jáhly?

Jáhly představují tradiční českou bezlepkovou obilovinu, která, s rozšířením pšenice, žita a později rýže, ztratila v základní obživě obyvatel na významu. Jedná se o loupaná zrníčka prosa setého, která se vyznačují sytě žlutou barvou. Jáhly mají univerzální využití, jsou jednoduché na přípravu a snadno stravitelné, díky čemuž mohou sloužit také jako příkrm pro kojence.

Při nákupu je vhodné se řídit barvou - jasně žlutá barva zrníček značí čerstvost. V opačném případě mohou být jáhly značně nahořklé, nehledě na jejich následné zpracování. Jáhly mají tendenci žluknout, proto by se měly skladovat na studeném a stinném místě.

Jak připravit jáhly?

Jáhly jsou ve svém použití v kuchyni značně univerzální - lze je připravit naslano, nasladko, zapéct, vyrobit z nich kaši nebo je podávat jako přílohu.

Před vařením je vhodné jáhly řádně propláchnout a, pokud nevěříš jejich čerstvosti, spařit horkou vodou. Poté se jáhly vaří v poměru 1:2 s vodou po dobu 15–20 minut. Při přípravě kaše se doporučuje poměr 1:3, vodu navíc můžeš nahradit mlékem. Pokud ale spěcháš, můžeš sáhnou po instantní jáhlové kaši, se kterou máš snídani nachystanou raz dva.

Zobrazit více Zobrazit méně

Mohlo by tě také zajímat