Jak jíst venku zdravě? 9 tipů, co si v restauraci (ne)vybírat

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 18. 6. 2021
Uložit článek
Jak jíst venku zdravě? 9 tipů, co si v restauraci (ne)vybírat
obrázek z pexels.com (Andrea Piacquadio)

Jíst venku je prostě zábava. Je to možnost, jak ochutnat něco nového, netradičního a potkat se s kamarády či rodinou. Z hlediska výživy ale může mít časté jedení v restauraci souvislost s přibíráním na váze. Ba co hůř - v restauraci si často (a možná i nevědomě) vybíráte špatně, což může mít negativní dopad i na vaše zdraví. Máte dojem, že ve výběru jídla stále trochu tápete? Dnešní článek vám poradí, jak si vybrat správně tak, aby jídlo bylo v souladu s vašimi cíli a nemuseli jste se téhle milé záležitosti vzdávat.

9 snadných tipů, jak si správně vybrat jídlo

1. Mrkněte na menu ještě před tím, než restauraci navštívíte

Pokud jdete do nějakého podniku poprvé a neznáte nabídku, je fajn ji předem omrknout např. na webu. Ať víte, co od restaurace čekat a jestli si vůbec něco rozumného vyberete.

Špatné rozhodnutí totiž pravděpodobně uděláte ve chvíli, kdy budete rušeni společností svých blízkých nebo budete hladoví a ucítíte vůni linoucí se z kuchyně. Sami určitě dobře znáte rčení, že hlad má velké oči. Proto o své volbě popřemýšlejte předem tak, aby byla v souladu s vašimi cíli. To vám pomůže neudělat krok vedle, kterého byste mohli později litovat.

2. Pozor na rádoby „zdravá“ tvrzení v menu

Alternativní výživové směry nabývají na popularitě a jídla, která jsou „paleo“, „bez cukru“ či „bez lepku“ tak najdete i v nabídce běžných restaurací. Zde si ale neodpustím vykřičník. Dvakrát podtržený.

  1. To, že je něco bez lepku automaticky neznamená, že je to zdravé. Pizza bez lepku je stále pizzou. Možná budete překvapeni, že kalorií má často i více než ta „obyčejná.“
  2. Dortík „bez přidaného cukru“ neznamená, že neobsahuje přirozeně vyskytující se cukry. Ve výsledku může být takový „zdravý“ výtvor kaloričtější než poctivý šlehačkový dort od tetičky cukrářky na narozeninové oslavě.

Pokud si tedy taková jídla vybíráte v domnění, že jsou lepší volbou a automaticky mají méně kalorií, při čtení menu zbystřete a zapojte selský rozum. Nemluvě o tom, že tato jídla jsou navíc často dražší, protože vstupní suroviny pro jejich výrobu jsou nákladnější.

3. „All you can eat“ bufety obcházejte obloukem

Lidé obecně velmi špatně odhadují tu správnou velikost porce. Ta je často menší, než si myslí. Pokud tedy budete mít tu čest s bufetem „sněz, co můžeš“, dost pravděpodobně pro vás bude ještě těžší odhadnout míru.

Svou roli hraje i staré známé „tak přece to tu nenechám, když už jsem si to zaplatil/a“. Pokud však není zbytí a vy jste se v takové restauraci opravdu ocitli, přihodím dva tipy, jak to zvládnout:

  1. Vzpomeňte si na staré dobré pravidlo nutričně vyváženého talíře: jeho polovinu zaplňte zeleninou, zbylé čtvrtiny vyplňte bílkovinami (libové maso, ryby, luštěniny, vejce,mléčné výrobky) a rozumnou přílohou (brambory, batáty, rýže, těstoviny, pečivo…).

  2. Pomoci také může menší nádobí. Opticky totiž bude talíř zaplněný, ale porci sníte menší.

obrázek z sassytownhouseliving.com

4. U jídla zpomalte a vnímejte ho

Pokud zrovna jíte, zkuste se na to opravdu soustředit. Nehltejte, užívejte si každé sousto, pečlivě žvýkejte a vnímejte rozmanité chutě či vůně. Pozorujte pocity, které ve vás vzbuzuje. Takzvané „mindful eating“ je totiž cestou, jak si jídlo skutečně užít, zároveň ale vnímat signály, které nám tělo dává a předcházet tak přejezení. Podrobný návod, jak začít vědomě jíst najdete zde: https://aktin.cz/mindful-eating-5-kroku-jak-zacit-jist-vedome-snadneji-hubnout-a-zbavit-se-emocniho-jedeni

Přidám ještě jeden bonusový tip: jste v restauraci s větší skupinou lidí? Objednejte si jako první. Vaše volba bude uvědomělá, opravdu vaše a nebude zatížená rozhodnutím ostatních.

5. Podělte se nebo si objednejte poloviční porci

Máte chuť na dezert, ale hlídáte si váhu? Podělte se s někým. Pochutnáte si, ale kalorií sníte polovinu. Nezapomínejte na to, že jídlo si nejvíce vychutnáte na začátku. Pak už často jíte jen ze setrvačnosti. 

Porce hlavního jídla bývají v restauracích často nesmyslně velké, proto se nebojte požádat o poloviční porci, pokud to je možné. A pokud není? Nestyďte se a nechte si zabalit zbytek jídla s sebou. To je fajn způsob, jak udržet kalorie na uzdě.

6. Nápoje vybírejte pečlivě

Nikoho zřejmě nepřekvapím tvrzením, že nejlepší volbou, co se nápojů týče, bude voda. Chcete si ale vyhodit z kopýtka a zvolit něco jiného? Buďte opatrní. Sladké džusy, limonády a colové nápoje jsou hotovou náloží cukru a tím pádem i kalorií. Jejich nadměrné pití je navíc dáváno do přímé souvislosti se zvýšeným rizikem obezity a cukrovky 2.typu. 

Příliš si nepomůžete ani „domácími“ limonádami. V tomto případě totiž kouzelné slovíčko „domácí“ neznamená spásu a i zde vás může obsah cukru nepříjemně překvapit.

Pokud si chcete dopřát alkohol, buďte opatrní s množstvím a druhem. Dvě deci červeného vína mají v závislosti na zbytkovém cukru 150–200 kcal. Pokud byste ale pokořili celou lahev, množství kalorií se už dost nasčítá. Sklenka na chuť k jídlu je tedy ok, větší množství nikoliv. Zvlášť opatrní buďte u míchání tvrdého alkoholu se sladkými džusy, kde kombinace alkoholu a sladkého pití znamená učiněnou pohromu. Zde bude nejlépe tolerovatelnou volbou např. gin s tonicem či vodka se sodou a limetou. Jak alkohol ovlivňuje hubnutí, růst svalů a výkonnost se dozvíte zde: https://aktin.cz/alkohol-svaly-a-fitness

obrázek z freepik.com

7. Věnujte pozornost tomu, jak je jídlo připravené

Technologie přípravy jídla má velký vliv na výslednou kalorickou hodnotu. Dobrou volbou bude pokrm, který je připravený v páře, dušením, vařením či pečením.

Naopak zbystřit byste měli u názvů, jako je „smažený“, „křupavý“, „gratinovaný“ nebo „pražený.“ Všechny tyto úpravy vyžadují použití velkého množství tuku. Tím se i navyšuje výsledné množství energie. U omáček (např. u pizzy či těstovin) si vyberte raději rajčatové nebo zeleninové základy namísto smetanových či sýrových.

8. Požádejte o dressing či omáčku bokem

Tučné omáčky a dresingy představují časovanou bombu. Jejich základ často tvoří majonéza, což znamená tuk a ten, jak víme, představuje spoustu kalorií navíc a to i v malém množství. Jedním příkladem za všechny je Caesar salát, který je sice salátem, ale zato utopeným v tučné zálivce. A iluze zdravého jídla je rázem fuč.

Pokud tedy požádáte o zálivku, omáčku či dresing zvlášť, můžete dobře regulovat jejich množství.

9. Zařaďte dostatek zeleniny

Zelenina je skvělým způsobem, jak jídlu dodat objem, potřebné živiny a vlákninu za minimum kalorií. Jak ji ale do pokrmu zakomponovat? Objednejte si lehký salát nebo polévku jako předkrm. Pravděpodobně pak sníte méně během hlavního chodu. V případě, že jíte pouze hlavní chod, o přílohu se s někým podělte a navíc si objednejte salát.

Co si z toho vzít?

Jednou za čas je naprosto v pořádku jít na oběd s kamarády nebo večeři s partnerem, aniž byste stále museli přemýšlet o tom, jestli je jídlo vhodné nebo ne. Pokud jíte venku pouze sporadicky a taková událost je pro vás spíše výjimečnou, není potřeba nad výběrem hluboce dumat.

Mějte na paměti, že mnohem více záleží na tom, co děláte pořád, než na tom, co děláte občas. Pokud se většinu času držíte zásad racionálního jídelníčku, pak si bez výčitek dopřejte dortík, burger nebo pizzu. Jestliže ale ve stravě pořád tápete a tušíte, že v něm máte pravidelné mezery, pak vám ani to, že si v restauraci vyberete nudný salát bez zálivky, příliš nepomůže.

Pokud jíte v restauracích pravidelně, zkuste si vzít naše rady k srdci a pokrmy si vybírejte s rozumem.

Přidej se k 31 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
6 Líbí se mi Uložit článek
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________