Jak na dlouhodobé veganství bez následků? Poučte se z chyb slavné youtuberky

Ondřej Klein
Ondřej Klein před 3 měsíci
15 minut čtení
Jak na dlouhodobé veganství bez následků? Poučte se z chyb slavné youtuberky
obrázky z youtube.com a shutterstock.com
3

Známá YouTuberka Yovana Mendoza, a dalo by se říci i influencerka veganského životního stylu, byla přistižena, jak jí rybu, o čemž se ve svých videích pro necelého půl milionu odběratelů na YouTube zapomněla zmínit. Nejen její fanoušci ji za její chování kritizují a podivují se nad tím, jak může jíst ryby? Špatně uchopené veganství může být ze zdravotního hlediska zdraví škodlivé, jak se sama přesvědčila i tato YouTuberka. Pojďme si dnes říci něco o tom, proč může být veganství nebezpečné a jak tato rizika eliminovat.

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Kdo je RAW veganka Yovana Mendoza a proč by mě to mělo zajímat
  • Že není zrovna fér postavit si online podnikání takřka na bázi podvodu a nebezpečných doporučení
  • Jaké vitaminy a minerální látky mohou veganům chybět a co s tím
  • Proč slavná YouTuberka začala jíst ryby a vejce
  • Jaké zdravotní problémy jsou úzce spojeny se syrovou (RAW) veganskou stravou a co s tím
  • Proč není dobrým nápadem brát si příklad z lidí, kteří jsou hvězdami sociálních sítí, ale o výživě evidentně nic neví

Veganská policie na pozoru! RAW veganka přistižena, jak jí rybu

"Strážci dobrého veganství" na sociálních sítích zbystřili poté, co online svět zasáhlo video dokumentující, jak YouTuberka Yovana Mendoza na indonéském ostrově Bali jí rybu! 

Nebylo by na tom nic divného, kdyby tato 28letá online celebrita aktivně na svých kanálech napříč sociálními sítěmi nepropagovala RAW veganství, neprodávala e-booky, transformační nebo detoxikační programy založené na RAW veganské stravě, zatímco sama zařadila do svého jídelníčku ryby a vejce.

Z RAW veganské stravy se stalo výnosné podnikání, ale sama autorka jí maso a vejce. Proč?

Potom, co se video zachycující Mendozu, jak jí ryby, v online světě stalo virálem, přispěchala s odpovědí i samotná YouTuberka, kde ve 33 minutách vysvětluje, proč začala znovu jíst ryby nebo vejce. 

Morální stránku YouTuberky nechme stranou, i když je jasné, že její chování bylo přinejmenším pokrytecké a sebe prospěchářské. Důležité je, že do jídelníčku znovu zařadila ryby nebo vejce kvůli tomu, že se na jejím těle 6 let RAW veganské stravy podepsalo zdravotními problémy.

Trefně tuto situaci vykresluje komentář od Darella Sturrocka: "Takže jste měla zdravotní problémy kvůli stravě, ke které motivujete ostatní, ale neřeknete to nikomu."

Obrázek z YouTube.com

Co se můžeme od YouTuberky naučit aneb je veganství nebo RAW veganství zdraví prospěšné?

Veganství je charakteristické vyloučením všech živočišných potravin. Kvůli tomu tu máme celou řadu vitaminů a minerálních prvků, které se pro vegany stávají rizikovými a mohl by hrozit jejich nedostatek. Bohužel těchto pro zdravý život potřebných látek není málo a jejich nedostatek se dříve nebo později na našem těle projeví (Winston J. Craig, 2009; 2010).

Jaké jsou rizikové prvky veganské stravy?

  • Vitamin D a vitamin B12 se z veganské stravy horko těžko pokryjí, proto je zapotřebí dostatečné slunění se a suplementace vitaminem B12, potažmo vitaminem D3.
  • Vápník je důležitý pro zdravý stav kostí nebo nervosvalovou činnost a často ho mají vegané ve stravě málo.
  • Železo je kritické pro správný transport kyslíku v organismu (díky hemoglobinu obsahujícímu železo). Pokud trpíme chudokrevností, je k železu výhodné přihodit ještě vitamin C, který podporuje jeho vstřebávání.
  • Zinek je důležitý pro zdravý „provoz“ imunitních funkcí a jeho nedostatek se může projevit třeba zvýšenou lámavostí nehtů a snížením hodnot testosteronu.
  • Omega3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví srdíčka a celého kardiovaskulárního systému. Jejich úžasnou vlastností je, že působí protizánětlivě a přispívají k vyváženému poměru omega 3 : omega 6 mastných kyselin.
  • Dostatečný příjem všech esenciálních aminokyselin a kompletních bílkovin může ve stravě veganům chybět tehdy, když denně nepřijímají různé zdroje rostlinných proteinů, důležité je každý den přijmout proteiny obilovin i luštěnin. S příjmem plnohodnotných bílkovin nám může pomoci kvalitní rostlinný vegan protein.

Vegetariáni a vegani mají minimálně o 20 % méně kreatinu a karnitinu ve svalech oproti masožravcům

Z dalších látek, kterých budou mít vegani méně zhruba o 20–30 % než masožravci, jsou třeba kreatin nebo karnitin. Jejich suplementace by také dávala smysl (Kreider et al., 2017; Stephens et al., 2011).

obrázek ze shutterstock.com

RAW veganská strava nadále zhoršuje absorpci živin a nabízí více rizik než slibovaných přínosů

RAW strava alias živá strava se může upravovat maximálně do zhruba 45°C a slibuje zachování veškeré nutriční bohatosti původní potraviny. Pouhá RAW veganská strava však obsahuje i velké množství antinutričních látek, jako jsou fytáty, oxaláty, šťavelany nebo inhibitory trávicích enzymů (při vyšší teplotě se rozkládají), které brání efektivnímu vstřebávání vitaminů a minerálů nebo bílkovin. 

Vysoký příjem vlákniny u RAW veganství prohlubuje problém nedostatečného příjmu důležitých živin 

Situaci nadále zhoršuje vysoký příjem vlákniny (35 gramů+). Typicky je u takové stravy riziko energetické nedostatečnosti, která je dána nízkou energetickou denzitou syrové rostlinné stravy společně s nedostatečným příjmem bílkovin. 

Projevit se to pak může problémy s hormony štítné žlázy, ztrátou menstruace, vypadáváním vlasů, lámáním nehtů a zvýšenou náchylností k nemocem. Obecně jíst pouze tepelně neopracované potraviny může zvyšovat riziko nákazy nějakým bacilem. Na to je potřeba také dávat pozor.   

Jaké zdravotní problémy potkaly Mendozu a proč začala znovu jíst živočišné potraviny?

Yovana Mendoza alias YouTuberka Rawvana English začala s RAW veganstvím před 6 lety a přechod na tento typ stravy popisuje jako zlomový okamžik, který ji pozitivně ovlivnil život, protože jí pomohl od alkoholismu nebo se skoncováním s cigaretami, a cítila se úžasně. 

Odšťavňování, půst o vodě a nízkotučná RAW veganská strava není cestou ke zdraví 

Yovana si mimo jiné prošla obdobím odšťavňování, kdy pila pouze džusy, nebo 25 denním půstem o vodě a její jídlo by se dalo charakterizovat jako nízkotučná syrová (RAW) veganská strava. Pravidelní čtenáři našeho magazínu již jistě tuší, s jakými zdravotními patáliemi se YouTuberka od té doby potýkala.

1. Ztráta menstruace kvůli nízkému energetickému příjmu potká téměř každou ženu

Když poprvé Yovana ztratila menstruaci na dva roky, lidé z komunity ji ujišťovali, že je to normální, přirozené a sama YouTuberka si myslela, že je to dobrá věc. Omyl! Na ztrátě menstruace není nic normálního.
Můžeme se jen domnívat, z jakých konkrétních důvodů se to stalo, ale primární příčinou bylo malé množství energie ve stravě (nízká energetická dostupnost), které vyústilo ve ztrátu menstruačního cyklu.

[Instagram]

2. Nízká koncentrace hormonů štítné žlázy a hormonální systém v nerovnováze

Optimální funkce hormonů štítné žlázy jsou úzce spjaty s kvalitní a dostatečnou výživou, které se Yovaně očividně nedostávalo. Hormony štítné žlázy se přímo podílejí na stavu metabolismu a ztěžují nám nejen hubnutí, nebo nabírání svalů, ale také se podílejí na vzniku únavy a celkově "chuti do života." Ve stravě chudé na energii, jód, selen a bohaté na obsah goitrogenů v rostlinných zdrojích (jsou široká skupina látek snižující funkci štítné žlázy tím, že brání atomům jódu stát se součástí molekul hormonů štítné žlázy a jejich potenciál se opět snižuje tepelnou úpravou) je jen otázkou času, kdy se objeví potíže se štítnou žlázou. 

Některé hormony jako třeba androgenní se ve většině případů sníží, a naopak stresové hormony jako kortizol nebo noradrenalin se zvýší. I 28letá žena se v kontextu celé situace může dostat do stavu podobnému předčasné menopauze a užívání léků na štítnou žlázu. 

3. Candida a SIBO aneb kvasinková infekce a bakterie v tenkém střevě, vítejte!

Kvasinková infekce v podobě Candidy ať už v zažívacím traktu, nebo pohlavních orgánech není nic příjemného. Stejně jako SIBO, což je přerůstání bakterií z tlustého střeva do tenkého střeva. Mezi symptomy patří bolesti břicha, zácpa, průjem, nadýmání, plynatost a bolesti břicha (Sachdev & Pimentel, 2013).

Těžko říci, do jaké míry si Yovana mohla způsobit svými radikálními pokusy na svém těle některou z těchto nemocí. Je jasné, že hladovění, detoxy, vodní diety a další extrémní přístupy propuknutí SIBO přispívají stejně jako nedostatek základních mikro a makroživin. Žádný extrémní výživový směr není dlouhodobě pro většinu lidí udržitelný ze zdravotního ani praktického hlediska (Giannella,1972; Heijmans et al., 2008; Lakhani et al., 2008; Parlesak, 2003).

Nenechte se přesvědčit na zázračnou dietu od člověka bez adekvátních znalostí

Počet odběratelů a followerů této online celebrity mě upřímně celkem znepokojuje, protože si zahrává se zdravím všech těch stovek tisíc lidí, které nabádá k přechodu na RAW vegan stravu. Sama si kvůli syrové veganské stravě zadělala na spoustu zdravotních problémů a doteď se z nich nedostala. 

Když má někdo na sociálních sítích sebevíc srdíček, odběratelů a věrných stoupenců, neznamená to, že rozumí stravě a jeho přístup vám pomůže! 

Nechte si raději poradit od někoho, kdo má vzdělání v oboru lidské výživy nebo je sám získal díky usilovnému a smysluplnému samostudiu.

obrázek z rawvana.com

Co si z toho vzít?

Veganství je dlouhodobě zdravotně udržitelné, tvrdí to i WHO nebo odborné a respektované autority na poli výživy. Celková strava se musí uchopit správně a musíme si být vědomi rizik nutričních deficitů. Stejně jako vegetariánství není veganství nebo RAW veganství o tom jíst brambůrky nebo hranolky s kečupem a myslet si, jak pro svoje zdraví neděláme dobře. Klíčem je pestrost a důraz na kvalitní potraviny. 

Ale ani veganství není pro každého, někdo na něm dlouhodobě neprospívá, stejně jako pro druhého není vhodná nízkosacharidová nebo vysokotuková strava. Pokud máme perfektně vyladěný veganský jídelníček a stejně se necítíme dobře, podílet se na tom mohou třeba genetické mutace, kterými se lišíme zhruba o 0,01 %. Talent prvotřídního sportovce nebo umělce tak není jedinou věcí, kterou nám geny dovolují.  

Syrová strava s přízviskem vegan už je dle mého odborného pohledu rizikem se zdravím, protože může vzniknout a pravděpodobně vznikne daleko více zdravotních problémů vázaných na nedostatek všech esenciálních živin, než díky ní získáme benefitů (jestli však vůbec nějaké takové existují). Vždy je potřeba znát rizika, odstranit je a pozorovat, jestli po zdravotní stránce nestrádáme a případně situaci řešit včas. Buďte zodpovědnými k sobě i k ostatním.

[eshoplink]

Zdroje:

Craig, Winston J. (2009). Health effects of vegan diets. The American Journal of Clinical Nutrition, 89(5), 1627S-1633S. https://doi.org/10.3945/ajcn.2...

Craig, Winston John. (2010). Nutrition Concerns and Health Effects of Vegetarian Diets. Nutrition in Clinical Practice, 25(6), 613–620. https://doi.org/10.1177/088453...

Giannella, R. A., Broitman, S. A., & Zamcheck, N. (1972). Competition between bacteria and intrinsic factor for vitamin B 12 : implications for vitamin B 12  malabsorption in intestinal bacterial overgrowth. Gastroenterology, 62(2), 255–260.

Heijmans, B. T., Tobi, E. W., Stein, A. D., Putter, H., Blauw, G. J., Susser, E. S., … Lumey, L. H. (2008). Persistent epigenetic differences associated with prenatal exposure to famine in humans. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 105(44), 17046–17049. https://doi.org/10.1073/pnas.0...

Kreider, R. B., Kalman, D. S., Antonio, J., Ziegenfuss, T. N., Wildman, R., Collins, R., … Lopez, H. L. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 18. https://doi.org/10.1186/s12970...

Lakhani, S. V., Shah, H. N., Alexander, K., Finelli, F. C., Kirkpatrick, J. R., & Koch, T. R. (2008). Small intestinal bacterial overgrowth and thiamine deficiency after Roux-en-Y gastric bypass surgery in obese patients. Nutrition Research (New York, N.Y.), 28(5), 293–298. https://doi.org/10.1016/j.nutr...

Melina, V., Craig, W., & Levin, S. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(12), 1970–1980. https://doi.org/10.1016/j.jand...

Parlesak, A., Klein, B., Schecher, K., Bode, J. C., & Bode, C. (2003). Prevalence of small bowel bacterial overgrowth and its association with nutrition intake in nonhospitalized older adults. Journal of the American Geriatrics Society, 51(6), 768–773.

Rizzo, G., Laganà, A. S., Rapisarda, A. M. C., La Ferrera, G. M. G., Buscema, M., Rossetti, P., … Vitale, S. G. (2016). Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients, 8(12), 767. https://doi.org/10.3390/nu8120...

Rogerson, D. (2017). Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14. https://doi.org/10.1186/s12970...

Sachdev, A. H., & Pimentel, M. (2013). Gastrointestinal bacterial overgrowth: pathogenesis and clinical significance. Therapeutic Advances in Chronic Disease, 4(5), 223–231. https://doi.org/10.1177/204062...

Stephens, F. B., Marimuthu, K., Cheng, Y., Patel, N., Constantin, D., Simpson, E. J., & Greenhaff, P. L. (2011). Vegetarians have a reduced skeletal muscle carnitine transport capacity–. The American Journal of Clinical Nutrition, 94(3), 938–944. https://doi.org/10.3945/ajcn.1...

Tripkovic, L., Lambert, H., Hart, K., Smith, C. P., Bucca, G., Penson, S., … Lanham-New, S. (2012). Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 95(6), 1357–1364. https://doi.org/10.3945/ajcn.1...

Byl ti článek užitečný?
👍 Jo, super! 👎 Bohužel ne

Diskuze k článku