Jak na zdravá střeva

Komentáře
Jak na zdravá střeva
jak na zdravá střeva
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Stav našich střev a zastoupení mikroorganismů zde žijících má neopomenutelný vliv na celkové zdraví. Souvisí s trávicími potížemi, syndromem dráždivého tračníku, poruchami menstruačního cyklu, obezitou, poruchami imunity a jinými potížemi. 

A není se čemu divit – počet přítomných bakterií převyšuje neuvěřitelných 100 bilionů a mimo bakterie zde nalezneme i viry, archeony a jednobuněčné eukaryotní organismy. Jak tedy dosáhnout toho, aby tohle nemalé zastoupení organismů v těle bylo pro naše zdraví to nejpříznivější?

Střeva a mikroorganismy

Mikroorganismy přítomné ve střevě pomáhají s trávením některých živin, mohou tvořit významné látky (mastné kyseliny s krátkým řetězcem, vitamin K, B12, biotin, kyselina listová), pomáhají potlačovat množení patogenních mikroorganismů, příznivě ovlivňují imunitní funkce střeva, zapojují se do metabolismu živin a další. 

Zkrátka a dobře, naší snahou by měla být podpora životaschopnosti příznivých kmenů těchto mikroorganismů. Jak na to? 

Vláknina a prebiotika

Vláknina je ve střevě fermentována mikroorganismy za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem. Nejen že tyto kyseliny slouží jako zdroj energie pro střevní buňky, mají vliv i na imunitu a metabolismus tuků. 

Specifické složky vlákniny, které jsou fermentovány daným, pro naše střevo symbiotickým kmenem mikroorganismu, označujeme za prebiotikum. Přítomnost prebiotické vlákniny ve stravě podporuje růst příznivých mikroorganismů a podporuje správnou funkci trávení a metabolismu živin.

Mezi zdroje prebiotické vlákniny řadíme ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny včetně ovesných vloček, drcená lněnáchia semenaluštěniny.

obrázek z gettyimages.com

Probiotika

Jedná se právě o ty mikroorganismy, které jsou pro lidské tělo příznivé, chceme jimi střevo kolonizovat a jejich přežívání pomocí prebiotik zajistit. 

Je vhodné probiotické kultury dopravovat do těla buď přirozenou formou (např. fermentované mléčné výrobky) nebo formou doplňků stravy – ty mají různé zastoupení mikrobiálních kmenů (Laktobacillů, Bifidobakterií, Streptokoků a dalších), pro člověka je však zejména důležité, aby byla do těla denně přivedena minimálně 1 miliarda mikroorganismů a není specificky dáno, na které kmeny se má každý z nás zaměřit.

Čemu se naopak vyhnout?

Negativní vliv na složení střevní mikrobiotykonzumace alkoholu a západní styl stravování (vysoce průmyslově zpracované potraviny) – lze zmínit nadměrný příjem tuků a nasycených mastných kyselin, cukrů a nedostatek vlákniny. 

Kromě stravy má vliv na složení mikrobioty i fyzická aktivita, která zvyšuje diverzitu, aktivitu a počet prospěšných mikroorganismů ve střevě. Nedostatek pohybu pak bude bránit v zisku těchto zdravotních přínosů.

Co si z toho vzít?

Udržování příznivého zastoupení mikroorganismů ve střevě je důležité pro udržení celkového zdraví organismu. Pro dosažení zdravého střeva je nezbytný dostatečný příjem vlákniny s důrazem na prebiotickou vlákninu. Dále pak příjem probiotických mikrobiálních kultur formou fermentovaných potravin či doplňků stravy a pravidelná fyzická aktivita.

10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
Chutě na sladké, kručící žaludek nebo zažívací problémy signalizují, že je s vaším tělem něco v nepořádku. Může to být právě nedostatek vlákniny, který zmíněné neduhy způsobuje. Poradíme vám, jak tuto chybu napravit.
Ovesné vločky a zdraví: proč je zařadit do jídelníčku?
Ovesné vločky a zdraví: proč je zařadit do jídelníčku?
Ovesné vločky jsou známé jako fitness potravina již poměrně dlouhou dobu. Taková vločková snídaně dodá vašemu tělu v chutné a dobře stravitelné formě dostatek energie. Člověk pak takřka nemá hlad až do oběda, případně si vypomůže jen malou svačinou.
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Všichni nám říkají: "jezte vlákninu, budete zdraví". Je to však pravda, nebo se skrývá někde daleko hlouběji. Jak vlastně poznat potraviny bohaté na vlákninu a kde hledat její pozitivní vliv na naše zdraví.
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Prospěšnou skladbou mikrobiomu, kterou ovlivníme životním stylem, dokážeme předcházet nadváze, cukrovce, riziku infarktu nebo třeba depresím.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!