Jak se vyhnout útlumu po jídle? Dejte si pozor na těchto 6 potravin

22. 8. 2022
Komentáře
Jak se vyhnout útlumu po jídle? Dejte si pozor na těchto 6 potravin
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

I když si to často neuvědomujete, výživa má podstatný dopad na vaši produktivitu během dne. Stačí si dát na oběd méně vhodné jídlo a na velkou část odpoledne jste absolutně nepoužitelní a vůbec vám to nemyslí. Přitom stačí málo, více si všímat složení i velikosti pokrmu na vašem talíři. Jaké typy jídel jsou tedy zabijáky vaší produktivity a měli byste se jim v náročných pracovních dnech raději vyhnout?

1. Příliš tučná jídla

Žaludek je první část trávicího traktu, ve které dochází k významnějšímu trávení živin, především proteinů. Konkrétní živiny přítomné v žaludku ovlivňují, jak rychle bude jeho natrávený obsah postupovat dále do tenkého střeva. Nejrychleji žaludek opouští sacharidy, o něco pomaleji bílkoviny a jako poslední tuky. Vysoký obsah tuků v pokrmu však výrazně zpomalí vyprazdňování žaludku jako celku a ovlivní všechny přítomné živiny, takže se po jídle bohatém na tuky můžete cítit plní a těžcí. To vaší výkonnosti rozhodně nepřidá.

Mezi taková jídla patří typicky česká kuchyně jako např. vepřo knedlo zelo, tučné druhy masa, těžké smetanové omáčky (co naplat, i svíčková), řízek nebo tukem nasáklé smažené přílohy. Negativní vliv jídla s vysokým obsahem tuků a konkrétně nasycených mastných kyselin na naši psychickou výkonnost dokonce prokázala studie z května 2020.

Co s tím?

Volte spíše lehčí jídla s nižším obsahem tuků, jako je libové maso, vhodná sacharidová příloha (celozrnné obiloviny, vařená rýže, těstoviny, brambory a luštěniny) a zelenina. Na druhou stranu se tuků v jídle také nemusíte přehnaně obávat. Zbytečně to s nimi ale nepřehánějte. A kolik? Zhruba 10–20 g tuků v jednom jídle je podle mě v naprosto pohodě.

2. Příliš velké porce jídel

Objemné jídlo klade vyšší nároky na naše trávení. Jedno vysvětlení říká, že trávicí trakt tak potřebuje pro svoji práci více kyslíku a živin. Do celé oblasti trávicího traktu proto začíná proudit cévami více krve, aby byly tyto požadavky zajištěny. Tato krev však někde "chybí" a pomyslně se jí nemusí optimálně dostávat právě do oblasti mozku, což může vést ke snížené psychické výkonnosti. Podle některých odborníků však tento důvod nemusí být pravdivý.

Možná lepším vysvětlením je prostý fakt, že se po jídle aktivuje část autonomního nervového systému zvaná parasympatikus. Ta celkově přispívá k uvolnění, relaxaci a také k vyšší aktivitě trávicího traktu. Jednoduše tak od svého mozku po jídle nemůžete čekat zázraky, když se váš organismus zabývá něčím jiným, co mu pro tuto chvíli připadá důležitější.

Co s tím?

Uberte na velikosti svých porcí, aby vás oběd či jiné denní jídlo "nezabilo". Často pomůže jíst menší až střední porce pravidelně vícekrát za den než velké porce nárazově. Kvůli vyšší aktivitě parasympatiku se však mírnému snížení výkonu ihned po jídle prostě nevyhnete.

3. Jídla s obrovskou sacharidovou přílohou

Vysoký příjem sacharidů vede k vyššímu vylučování hormonu inzulinu. Ten svým působením především snižuje hladinu krevního cukru (glykémie). Pokud tak dojde k rychlému vyplavení inzulinu na velký příjem sacharidů, glykémie vám prudce klesne, což může způsobit únavu, ale také hlad. Pak je tu ale ještě jedno vysvětlení.

Inzulin totiž nemá vliv pouze na krevní cukr, ale také na koncentraci aminokyselin. Kvůli vyloučení inzulinu se jedna z aminokyselin – tryptofan dokáže ve větším množství dostat do mozkových buněk. Vyšší dostupnost tryptofanu v mozku tak poté může vést ke zvýšené tvorbě dvou hormonů – serotoninu a melatoninu, které navozují pocit únavy a ospalosti. Vyšší koncentrace těchto hormonů po jídle tak může být spoluzodpovědná za náš snížený výkon a potřebu dát si šlofíka.

Co s tím?

Raději než kupu špaget nebo rýžových nudlí volte jednoduše kvalitní a vyvážené jídlo, které nebude až příliš založené na sacharidech. Vzorem by mohl být zdravý talíř. Na vašem talíři by tak sacharidy měly zaujímat zhruba ⅓, u aktivnějších lidí s potřebou většího energetického příjmu až ½. Volte ty pomaleji vstřebatelné (celozrnné varianty, luštěniny) a vhodně je doplňte zeleninou. Taková kombinace nepovede k prudkým výkyvům glykémie a inzulinu. Snížení rychlosti trávení sacharidů a stabilizace glykemie docílíte i přidáním kvalitního zdroje bílkovin a tuků.

Jak se vyhnout útlumu po jídle? Dejte si pozor na těchto 6 potravin
obrázek zdravého talíře z Harvard University

4. Jídla z fast foodu

Typické jídlo z fast foodu “splňuje” všechny tři vlastnosti, které jsme si uvedli. Zaprvé obsahuje hodně tuku. Vzpomeňte si třeba jen na hranolky, hambáč nebo nudle smažené na oleji. Jídlo dále stojí pár korun, takže typická porce bude velká. No a když k tomu ještě přidáte slazený nápoj, na velký pracovní výkon to odpoledne už moc nevypadá.

Co s tím?

Návštěvě “mekáče” a podobných míst se snažte raději vyhnout, případně buďte velmi obezřetní a vybírejte si chytře.

5. Vysoce průmyslově zpracované potraviny

Různé polotovary, instantní jídla, sladkosti, smažené lupínky, uzeniny, “zdravé” snídaňové cereálie a slazené nápoje. Třeba právě těmto potravinám průmyslové zpracování vtisklo řadu vlastností, které pro vás nejsou z hlediska psychické výkonnosti dvakrát výhodné.

Jsou vysoce chutné a hůře navozují pocit sytosti, takže se jich lehce přejíte a sníte velkou porci. Zpravidla obsahují hodně tuků nebo jednoduchých sacharidů (často současně), které jsou navíc lehce stravitelné. To s vámi může celkově pěkně zamávat a vaše koncentrace je pryč.

Co s tím?

Obecně by váš jídelníček z hlediska celkového zdraví měl těchto potravin obsahovat co nejméně a platí to i v případě vaší bystré mysli. Volte naopak čerstvé a minimálně zpracované potraviny, a pokud už na nějaký fast food či zpracovanou potravinu dostanete chuť, řídit se můžete pravidlem 80/20, samozřejmě v souladu s potřebami na psychickou výkonnost.

6. Sladké pokrmy jako hlavní chod

Kdo by pohrdl takovými českými buchtami plněnými povidly nebo tvarohem, škubánky, šiškami s mákem nebo buchtičkami se šodó? Proč ne, ale má to jeden háček. Jsou to jídla s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů takřka bez vlákniny, která mohou vést ke známému “sacharidovému kóma”, tedy únavě, ospalosti a celkové nevýkonnosti. Navíc vám neposkytnou téměř žádné bílkoviny a rychle po takovém jídle budete mít hlad.

Co s tím?

Pokud si ho už budete chtít dát, myslete prostě na to, že po něm tyto nepříjemné stavy zkrátka mohou nastat. Proto si ho pro jistotu dejte třeba tehdy, když víte, že tento den máte v práci poněkud volněji nebo vás ten den čeká nějaká náročnější fyzická aktivita a sacharidy navíc se budou hodit.

[Instagram]

Co si z toho vzít?

Jídlo je někdy věda. Dokonce do takové míry, že může podstatně ovlivnit vaši pracovní výkonnost. I nad jídlem je nutné přemýšlet a při jeho výběru byste tohle měli brát v potaz. Aby vám to v práci pěkně pálilo i odpoledne, na oběd se vyvarujte pokrmům s příliš vysokým množstvím sacharidů i tuků, což často souvisí s celkovou velikostí porce.

Na oběd si zvolte vyvážené jídlo z kvalitních surovin, které bude obsahovat všechny základní živiny a zároveň vám poskytne vhodný energetický příjem. Každému vyhovuje trochu něco jiného, takže na ideální polední menu pro odpolední produktivitu si každý musí přijít sám, vodítka v článku by vám ale měla výrazně pomoci.

Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
Chutě na sladké, kručící žaludek nebo zažívací problémy signalizují, že je s vaším tělem něco v nepořádku. Může to být právě nedostatek vlákniny, který zmíněné neduhy způsobuje. Poradíme vám, jak tuto chybu napravit.
Bojíte se sacharidové večeře? Poznejte fakta a zbourejte nesmyslné tabu
Bojíte se sacharidové večeře? Poznejte fakta a zbourejte nesmyslné tabu
Můžu jíst sacharidy večer? Můžu je jíst vůbec? Pojďme se podívat očima vědy na jednu z nejstarších výživových otázek, která je ještě pořád živým tématem.
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
6 chyb, kterými ničíte zdravý oběd, a proto nemáte energii. Neděláte některou z nich?
6 chyb, kterými ničíte zdravý oběd, a proto nemáte energii. Neděláte některou z nich?
Vynechat oběd, jíst ve spěchu nebo si dát jen salát rozhodně není ta správná volba. Jak by měl oběd vypadat, aby vám nezkazil formu, zasytil a ještě jste si na něm pochutnali?
Jde se zdravě najíst ve fast-foodu? Poradíme jak si vybrat
Jde se zdravě najíst ve fast-foodu? Poradíme jak si vybrat
Fast-foody na nás číhají na každém rohu. Vyhýbáme se jim, ale někdy přece jen neodoláme... Jak zvládat smažené nástrahy bez obav a výčitek?
Pravidlo 80/20: zdravá a udržitelná dieta na celý život
Pravidlo 80/20: zdravá a udržitelná dieta na celý život
Dost už bylo všech salátů na milion způsobů každý den s vidinou hubené postavy. Objevte svobodu v jídle díky pravidlu 80/20, které obrátí váš život o 180 stupňů. Vy budete šťastnější, spokojenější a v lepší formě než kdy dřív!
Jde to i bez vážení! Zjistěte, jak správně jíst i bez počítání kalorií
Jde to i bez vážení! Zjistěte, jak správně jíst i bez počítání kalorií
Lidé hledají všelijaké tipy a zkratky, jak zhubnout co nejrychleji a co nejjednodušeji. Často je odradí představa, že by si museli každé jídlo pečlivě vážit. To však není nutné. Stačí se naučit jednoduše odhadovat pomocí rukou. Poradíme, jak na to.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.