Jak správně vybrat a skladovat vejce

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 18. 3. 2021
Uložit článek
Jak správně vybrat a skladovat vejce

Vejce můžeme bez pochyb zařadit mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů (D, B6, B12), minerálních látek (zinek, železo) a cenných antioxidantů (lutein, zeaxantin). Navíc jsou vejce snadno dostupná a levná: právem bychom je tedy mohli nazvat superpotravinou.

Jak vejce v obchodě vybrat a jak je správně uchovávat? Dozvíte se v dnešním článku.

Jaké info hledat na obalu?

Vejce se třídí podle jakosti do tříd A a B, přičemž pro maloobchodní prodej jsou určena pouze čerstvá vejce třídy A. Třída B je pak určena pro průmyslové zpracování.

Minimální trvanlivost

Vajíčka v obchodě mají trvanlivost 28 dní. 7 dní před vypršením této doby ale musí být stažena z prodeje, abyste měli dost času je zužitkovat. Před prodejem se vejce neumývají ani nečistí, aby se nepoškodila skořápka. Ta musí být čistá a neporušená: zbytky peří nebo jiných rozbitých vajec nejsou žádoucí. Vejce nejsou dokonale čistá? Pak to svědčí o málo důkladném třídění.

Velikost

Vejce třídy A se třídí do skupin podle velikosti, podobně jako oblečení (S–XL):

  1. XL (velmi velká): hmotnost 73 g a více

  2. L (velká): hmotnost alespoň 63 g a méně než 73 g

  3. M (střední): hmotnost alespoň 53 g a méně než 63 g

  4. S (malá): hmotnost pod 53 g

obrázek z shutterstock.com

Obohacená vejce

Na trhu existují vejce, která díky upravenému krmivu mají vyšší výživovou hodnotu v porovnání s vejci běžnými. Vyššího obsahu omega-3 MK (konkrétně DHA, až 200 mg na jedno vejce) dosáhneme přidáním mikrořas do krmiva. Vyšší obsah omega-3 MK také mohou vykazovat vejce z BIO chovů a to díky volnému výběhu, ve kterém slepice přijímají více trávy. Podobně jsou k dostání vejce s vyšším obsahem jódu, selenu (např. IQ vejce) nebo vitaminu D (Dr. Vejce).

Kód na skořápce

Na jednotlivých vejcích musí být uveden kód určující rozlišovací číslo producenta, který se skládá z:

  1. Metody chovu - ta se označuje číslem 0–3. Nula označuje vejce z ekologického zemědělství, jednička nosnice ve volném výběhu, dvojka nosnice v halách na podestýlce a trojka klecový chov.

  2. Poté následuje následuje země původu vajec. Česko má zkratku CZ, Německo DE, Polsko PL apod.

  3. Na konci kódu pak najdeme identifikační číslo chovatele.

Z obalu vajec nepoznáte, z které ze zemí EU pocházejí, poznáte pouze v které zemi byla vejce balena a tříděna. Samotný původ vajec a země balení/třídění se tedy mohou lišit. Chcete česká vejce? Pak hledejte označení CZ přímo na vejcích.

Jak nakupovat?

Co by vás mělo zajímat dál? Určitě zkontrolujte čerstvost a skořápku. Nahlédněte do krabičky, ve které jsou vejce uložená. Prohlédněte skořápky, zda jsou bez prasklin. Čerstvost vajíček posoudíte jednoduše. Připravte si misku s vodou a do ní vložte vejce. Opravdu čerstvá vejce klesnou ke dnu. Ve starších vejcích se vytvoří vzduchová bublina, kvůli které se vejce naklánějí nebo plavou.

Další atributy kvality posoudíte až při přípravě vajec. Uvnitř skořápky by měl být pevný a čistý žloutek a bílek gelové konzistence. Máte za to, že čím zabarvenější žloutek, tím kvalitnější vejce? Není to tak úplně pravda: zabarvení pouze vypovídá o tom, jak byly slepice krmeny. Konkrétně za to mohou pigmenty: tmavší barva je způsobená přítomností kukuřicí nebo vojtěškou v krmivu.

obrázek z gettyimages.com

Jak vejce skladovat?

Po návratu z nákupu je ihned vybalte a uložte do ledničky. Kartonový obal často obsahuje velké množství bakterií, které by mohly kontaminovat další potraviny. Raději je dejte do speciálních boxů, které koupíte v domácích potřebách. Nijak je neomývejte ani neotírejte, protože se tím poruší ochranný film. Uložte je do nejchladnějšího místa v lednici. Zpravidla to bývá polička nad spodními zásuvkami. Tvarovaná místa ve dveřích lednice překvapivě nejsou ideálním místem pro uchovávání, protože zde hodně kolísá teplota. 

Co si z toho vzít?

To, že vajíčka mají pro naše zdraví řadu benefitů, jste jistě dobře věděli už před přečtením článku. Doufáme ale, že nyní víte i to, podle jakých kritérií si je vybrat a jak je správně skladovat.

Kdyby vám snad chyběla inspirace a míchaná vajíčka vás už nudila, mrkněte na naše Aktin recepty. Jsme si jistí, že si vybere nejeden gurmán.

Přidej se k 31 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Líbí se mi Uložit článek
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________