8 tipů, jak ušetřit na jídle bez kompromisů na kvalitě

ověřil/a RNDr. Tomáš Novotný
Komentáře
8 tipů, jak ušetřit na jídle bez kompromisů na kvalitě
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje jsou v České republice srovnatelné s průměrem Evropské unie.
  • U šetření v oblasti nákupu potravin je důležité, aby nebyla negativně ovlivněna kvalita stravy.
  • Pro efektivní úsporu peněz se zaměřte hlavně na plánování jídelníčku a omezení plýtvání.

Ceny potravin v rámci států Evropské unie

Z dat Eurostatu z roku 2020 vyplývá, že výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje tvoří u průměrného obyvatele České republiky 17,1 % všech výdajů na chod domácnosti. Tato situace je tak srovnatelná s průměrem Evropské unie, který je 16,4 %. Pro srovnání s největšími odchylkami – v Lucembursku je to 9,5 % celkových výdajů a v Rumunsku 26,4 %.

Při hlubší analýze lze konstatovat, že v zemích východní části Evropy jsou tyto výdaje vyšší než v zemích “západních”, byť se v posledních desetiletích tento rozdíl postupně zmenšuje. Je také důležité zmínit, že se nejedná o výdaje v absolutních číslech a tedy neplatí, že by obyvatelé východních zemí utráceli za potraviny více peněž, než lidé v západních – jedná se pouze o vyšší procentuální podíl z celkových výdajů na domácnost.

Český statistický úřad uvádí, že v roce 2021 byla průměrná roční útrata za potraviny a nealkoholické nápoje 32 990 Kč na osobu. V posledních třech letech však došlo v této oblasti ke značným fluktuacím, a to zejména v souvislosti s Covidem‑19, válkou či poměrně radikální inflací. Některé domácnosti se proto snaží ušetřit, mimo jiné, právě na potravinách.

8 tipů, jak ušetřit na jídle bez kompromisů na kvalitě

Je omezení výdajů na výživu správnou cestou?

Náklady na potraviny jsou poměrně obsáhlou složkou celkových výdajů, které navíc nelze zásadním způsobem omezit– jíst a pít musí zkrátka všichni. Při snaze o šetření v této oblasti tak může snadno dojít k zásadnímu poklesu kvality konzumované stravy, zejména pokud zákazník nemá základní znalosti v oblasti výživy. Potraviny s nižší jakostí jsou totiž často levnější než ty kvalitnější, obzvláště pokud jejich pěstování/chov deklaruje podmínky udržitelného zemědělství, fair trade, welfare zvířat, lokální produkci apod.

V tomto ohledu proto nezapomínejte na to, že kvalita vaší stravy dále ovlivňuje celkové zdraví, ale také míru energie, produktivitu atd. Dobrou zprávou však je, že pokud se ve světě výživu orientujete, můžete na jídle ušetřit i za předpokladu, že jeho kvalita zůstane zachována. Máte‑li naopak v těchto znalostech mezery, neváhejte si přečíst naše další články, které vám pomohou nejen s efektivním ušetřením peněz, ale také s výše zmíněných udržením zdraví, sportovní výkonnosti atd.

8 tipů, jak ušetřit a stále jíst kvalitně

1. Nejlepší restaurace? U vás doma

Stravování v restauracích je čas od času příjemnou změnou a příležitostí k poznávání nových chutí – musíte však počítat s tím, že kromě ceny samotných potravin si připlatíte i v rámci zajištění dalších provozních nákladů restaurace, což se při pravidelných návštěvách lehce nastřádá.

Snaha o ušetření rozhodně neznamená absolutní zákaz návštěv restaurací, stejné/podobné jídlo si však doma připravíte zpravidla levněji. Dalším benefitem je také vyšší míra kontroly nad obsahem jednotlivých surovin a jejich kvalitou.

2. Neplýtvejte potravinami

Navzdory rostoucím cenám potravin je plýtvání s nimi stále problémem – v Evropské unii skončí až 20 % celkové produkce potravin jako odpad, celosvětově je to dokonce až ⅓ celkové produkce. V České republice se v roce 2021 zbytečně vyhodilo cca 50–80 kg potravin na osobu, přičemž  hlavní podíl (53 %) na tomto plýtvání mají domácnosti.

V rámci omezení plýtvání je nezbytné naučit se rozlišovat potraviny s dlouhou a omezenou trvanlivostí, plánovat si jídelníček dopředu a nenechat se přesvědčit k nákupu produktů, které ve skutečnosti nepotřebujete. Skvělým pomocníkem je také reorganizace lednice po každém nákupu – potraviny, které v ní již máte déle přesuňte dopředu, aby byly zkonzumovány dříve, než ty nové.

8 tipů, jak ušetřit na jídle bez kompromisů na kvalitě

3. Zaměřte se na základní ingredience

Základní ingredience jako celozrnné obilné přílohy, ovesné vločky, těstoviny, brambory nebo luštěniny – to jsou potraviny, které mnoho nestojí, ale v jídelníčku udělají parádu mimo jiné i skrze obsah vlákniny a mikronutrientů. Přestože neposkytují všechny potřebné živiny, jsou skvělým a finančně nenáročným základem, který pak doplní o něco nákladnější potraviny, jako např. zdroje maso, mléčné výrobky, rostlinné oleje nebo ořechy.

I u těchto potravin však lze efektivně ušetřit – např. ořechy kupujte ve skořápce, nebo ve formě ořechového másla, které je koncentrovaným zdrojem těchto zdraví nenasycených mastných kyselin. U ryb jsou pak levnější variantou konzervované výrobky, např. tuňák či losos. Zde je však nezbytné sledovat složení, protože škála kvality těchto produktů je skutečně široká.

4. Jídlo si plánujte dopředu

Plánování jídelníčku vám ušetří nejen peníze, ale také čas. Pokud budete mít množství a typ jídel stanovený předem, budete moci nakoupit pouze suroviny potřebné pro tyto účely, a přípravou více porcí najednou se navíc můžete vyhnout kažení výrobků už týdny otevřených kdesi v zadním rohu lednice.

Předem namyšlený stravovací plán vám navíc každý den zajistí pestrou škálu všech potřebných živin a zabrání tomu, že na oběd ve spěchu sáhnete po nějaké chlazené bagetě, což bude (při pravidelné konzumaci) pravděpodobně bolet nejen vaši peněženku.

5. Když káva, tak jedině vlastní

Leckdo si bez kávy neumí představit den – zamysleli jste se však někdy nad tím, že kvalitní potravinu plnou živin při ceně 70–100 korun v dlani 3x obrátíte, zatímco za miniaturní šálek s kávou tuto částku vyplatíte bez mrknutí oka?

Při snaze o šetření se kávy rozhodně nemusíte vzdávat, lepší možností je však, z hlediska ekologického i ekonomického, vlastní termohrnek, do kterého si kávu připravíte doma. Z nepřeberných možností atraktivního designu si vyberou milovníci minimalismu i extravagance, a díky dostupnosti různých velikostí nebudou zklamaní konzumenti “latéček” ani klasického espressa.

Peníze ušetřené za podíl na provozních nákladech kavárny raději investujte do kvalitních kávových zrn, které váš zážitek posunou ještě na vyšší úroveň. A kolik kávy už je moc kávy? Podívejte se v článku Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?

6. Máte doma mrazák? A mohla bych ho vidět?

Na mražené potraviny je často pohlíženo skrze prsty – pravdou však je, že z hlediska obsahu živin záleží, stejně jako u čerstvých potravin, na způsobu zpracování, době sklizně atd. Mražené ovoce a zelenina jsou zpravidla zakonzervovány v krátké době po sklizni, což znamená, že ztráta živin není vysoká. Tyto výrobky mají navíc dlouhou trvanlivost a doma je máte kdykoliv po ruce – stačí sáhnout do mrazáku.

U konzervovaných výrobků je potřeba si všímat složení nálevu, který může obsahovat např. vysoké množství soli, cukru nebo tuku. Je pak logické, že takovýto způsob zpracování zcela změní vlastnosti a výživovou hodnotu původní suroviny.

7. Sledujte slevy, ale nakupujte s rozmyslem

I vy si možná pamatujete, jak jste se babičce v dětství pošklebovali, že prochází leták místní jednoty a hledá v něm aktuální slevy. (A někteří jste se pak možná, stejně jako já, u této činnosti nachytali už záhy po dosažení 20 let.) Nakupování v akcích je bezpochyby skvělým způsobem, jak ušetřit – může se však jednat o dvousečnou zbraň.

Do zásoby se vyplatí nakoupit zejména potraviny s dlouhou trvanlivostí – obiloviny, luštěniny, ovesné vločky, mražené potraviny atd. U těch, které podléhají rychlé zkáze, se však nejprve ujistěte, že je skutečně využijete, protože v případě jejich zkažení plýtváte jak jídlem, tak i penězi. Pozor také na lákadla v podobě nejrůznějších akčních cukrovinek, tyčinek a sušenek. Čas od času samozřejmě neuškodí, ale pokud se snažíte šetřit, zrovna tyto potraviny jsou jedny z těch postradatelných.

8. Do obchodu jedině s plným žaludkem

Nákup je základem zdravého stravování, protože skladba jídelníčku a samotná příprava jídel se odvíjí vždy od toho, co máte doma k dispozici. Abyste si mohli nakoupit v klidu a nebýt “otroky” svého hladu, snažte se vyhýbat návštěvě obchodů ve chvíli, kdy už skoro šilháte hlady. Jakkoliv směšně to zní, vztah mezi pocity hladu při nakupování a výběrem nevhodných potravin je skutečně podpořen studiemi – namísto výživové kvality potravin se totiž budete řídit spíše bažením po konkrétních chuťových vjemech.

Tvorbu nákupního seznamu a samotný nákup si proto také plánujte – ideálně na dobu, kdy máte po jídle. Zásady efektivního nakupování si připomeňte v článku Cesta za lepším jídelníčkem začíná nákupem. Jak na něj?

Co si z toho vzít?

Náklady na potraviny tvoří neopomenutelnou část celkových výdajů, při šetření v této oblasti je však důležité, aby nebyla ovlivněna kvalita potravin a celkové stravy, což by mohlo z dlouhodobého hlediska vést ke zdravotním komplikacím.

Namísto nákupu potravin nevalné kvality se raději zaměřte na plánování stravy, jídlo i kávu si připravujte zejména doma, neplýtvejte potravinami a vařte ze základních ingrediencí. Nehoňte se také slepě za kdejakou akcí či slevou, dejte šanci mraženým potravinám a nechoďte nakupovat hladoví – významně to totiž ovlivní váš výběr potravin.

Domácí krabičková dieta pro muže i ženy: Týdenní inspirace na dokonalý meal prep
Domácí krabičková dieta pro muže i ženy: Týdenní inspirace na dokonalý meal prep
Do krabiček si snadno připravíte jídlo, které máte rádi a zároveň máte pod kontrolou jeho kvalitu, množství a složení, což pomáhá snadněji a efektivněji hubnout. Vzorový jídelníček na celý týden najdete uvnitř článku.
Snadnější hubnutí a ušetřené peníze. Co dalšího získáme krabičkováním?
Snadnější hubnutí a ušetřené peníze. Co dalšího získáme krabičkováním?
Krabičkování určitě znáte. Víte ale, jaké výhody vám může přinést? Napadlo vás někdy, že kromě kontroly nad stravováním třeba ušetříte? Více se dočtete v uvnitř článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Průmyslově zpracované potraviny: 7 tipů, jak jich jíst méně
Průmyslově zpracované potraviny: 7 tipů, jak jich jíst méně
Průmyslově zpracované potraviny jsou levné, praktické a jejich příprava je až směšně jednoduchá. Je tu ale jeden háček – našemu zdraví příliš neprospívají. Jak tedy jednoduše snížit jejich příjem?
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
Potravinová pyramida: návod na cestě za zdravějším jídelníčkem
Potravinová pyramida: návod na cestě za zdravějším jídelníčkem
Potravinová pyramida je grafickým zpracováním oficiálních výživových doporučení, která mají sloužit především k podpoře zdraví obyvatelstva. V České republice se však můžete setkat s několika typy – jak je tedy rozlišit a s jakými doporučeními se můžete setkat v zahraničí?
Jak na krabičkování: 6 tipů, které vám pomůžou do začátku
Jak na krabičkování: 6 tipů, které vám pomůžou do začátku
Krabičkování nabízí jedinečný a efektivní způsob, jak si udržet kontrolu nad stravováním a ještě ke všemu ušetřit peníze i čas. Proto pro vás máme 6 tipů, díky kterým si celý proces maximálně zjednodušíte.
Skvělá postava i bez dietologa. Jednoduché základy stravování
Skvělá postava i bez dietologa. Jednoduché základy stravování
Baví vás cvičit a zároveň nechcete trávit dlouhé večery studiem metabolismu sacharidů a nejnovějších studií o (ne)škodlivosti lepku? Pak možná není nutné zjišťovat si nejbližší termín semináře výživového poradenství, ale stačí se řídit několika základními pravidly.
Je mražená a konzervovaná zelenina stejně zdravá jako čerstvá?
Je mražená a konzervovaná zelenina stejně zdravá jako čerstvá?
Taky jste zmatení z toho, jestli jíst, nebo nejíst mraženou a sterilovanou zeleninu? Je to pouze potravina bez živin, nebo plnohodnotná zelenina? Vše zjistíte v dnešním článku!
Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
Už dávno není pití kávy považováno za nešvar, který škodí našemu zdraví. Ba naopak! Velké množství vědeckých studií nyní ukazuje, že pití kávy je zdraví prospěšné. Jaké množství si ale můžeme dovolit?
Cesta za lepším jídelníčkem začíná nákupem. Jak na něj?
Cesta za lepším jídelníčkem začíná nákupem. Jak na něj?
Chcete jíst zdravěji, kvalitněji, lépe, nebo prostě jel lehce upravit jídelníček? První vaše kroky by měly vést do obchodu. Vybaveni promyšleným nákupním seznamem si nakoupíte suroviny pro vaše nové recepty. A tím vaše cesta za dosažením cílů může začít.
10 nejčastějších výmluv, proč si doma nevaříš
10 nejčastějších výmluv, proč si doma nevaříš
Domácí příprava jídel, tzv. “meal prep”, s sebou přináší řadu výhod. Šetří vaši peněženku, čas i energii a k tomu všemu vám poskytne dokonalý přehled o vašem jídelníčku.
10 jednoduchých kroků, jak neplýtvat potravinami
10 jednoduchých kroků, jak neplýtvat potravinami
V evropske unii se ročně vyplýtvá asi 88 milionu tun potravin, přičemž Největší Ztráty vznikají u konečných spotřebitelů - tedy u nás. Proč je plýtvání potravinami problém a jak s ním bojovat pomocí Několik jednoduchých kroků?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.