Jak vybrat kvalitní a zdravou granolu?

Komentáře
Jak vybrat kvalitní a zdravou granolu?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Granola je často považována za zdravou součást snídaně a opravdu tomu tak může být. Nesmí se však zapomenout na čtení obalů a je nutné si jako u každé jiné potraviny hlídat složení. Produkty, které naleznete v obchodě, se mohou mezi sebou podstatně lišit a výběrem granoly s nekvalitním složením si můžeme jídelníček nechtěně “obohatit” o cukr, nasycené tuky, sůl a další složky.

A je vůbec možné si koupit kvalitní a zdravou granolu v supermarketu, nebo je lepší si ji připravit homemade?

Na co se v článku zaměříme

  • Co je granola

  • Jak si vybrat kvalitní granolu

  • Jak mezi sebou rozlišit kvalitní a nekvalitní výrobek

  • Jak si připravit domácí granolu

Co je vlastně granola?

Granola je pečenou směsí obilovin, ořechů, semen, sladidla (cukr, med, sirupy, nízkoenergetická sladidla), tuku a dalších složek v závislosti na příchuti jako je čokoláda, kokos, sušené ovoce, lyofilizované ovoce, pseudoobiloviny a další složky.

Množství tuku v granole může být poměrně velké. Tuk je jednak součástí ořechů, semen, kokosu, čokolády, jednak je nezbytný i přídavek oleje pro dosažení příjemné křupavosti a hezkého zlatavého vzhledu po upečení. To je i důvodem, proč granola mívá vyšší energetickou hodnotu v porovnání s müsli směsmi.

obrázek z istockphoto.com

Jak vybrat kvalitní granolu?

Komerčně vyráběná granola může obsahovat vysoké množství kalorií, cukru, tuku (často se jedná o nekvalitní zdroj tuku bohatý na nasycené mastné kyseliny) a dokonce i soli. Je proto nutné číst obaly potravin a najít tu, která bude mít krátké složení, použité suroviny budou kvalitní a nutriční hodnoty budou adekvátní – nízký podíl přidaného cukru a soli, nízké množství nasycených mastných kyselin, vyšší podíl bílkovin a vlákniny.

Na co se při výběru granoly především zaměřit:

1. Obsah cukru

Vybírejte granolu bez přidaného cukru, včetně třtinového a kokosového cukru, glukózového, fruktózového, javorového sirupu, medu a dalších sladidel. Pokud takový výrobek nemůžete nalézt, vybírejte produkty s co nejnižším obsahem cukru (alespoň méně než 16 g cukru na 100 g). 

Produkty se sušeným a kandovaným ovocem, medovou příchutí či čokoládou mají obecně více cukru. Zkuste raději vybírat produkt s méně složkami a do pokrmu přidat nasekané kousky kvalitní vysokoprocentní čokolády či nedoslazované sušené ovoce.

2. Zdroj tuku

Vybírejte granolu s obsahem tepelně stabilních olejů, a těch které nezvyšují hladinu krevního cholesterolu, jako je například řepkový, olivový, avokádový olej. Lze si zakoupit i granolu s obsahem kokosového oleje. Ten je také tepelně stabilní, takže by při pečení granoly neměly vznikat karcinogenní látky, při jeho nadměrné konzumaci však může docházet ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Ve složení by mělo být co nejnižší možné množství nasycených mastných kyselin. Avokádový, řepkový a olivový olej, ořechy a semena jsou totiž převážně zdrojem zdraví příznivých mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Množství nasycených mastných kyselin je vyšší, pokud byl při výrobě použit kokosový, palmový a palmojádrový tuk.

3. Obsah vlákniny

Granola je skvělým zdrojem vlákniny. Ta pochází především z ovesných vloček, ořechů, semen, případně ze sušeného ovoce, čekankového sirupu či pseudoobilovin. Vybírejte granolu s co nejvyšším obsahem vlákniny.

obrázek z istockphoto.com

Kvalitní vs. nekvalitní výrobek

Zkuste se nyní podívat na tyto dva produkty:

Kvalitní výrobek  jednoduché složeníovesné vločky, pekany, javorový sirup, mandlový krém, avokádový olej, mandle, dýňová semínka, himalájská sůl
Nekvalitní výrobek  
dlouhé složení,
z hlediska výživy celá řada zbytečných surovin
ovesné vločky, obilné extrudované výrobky (celozrnná ovesná mouka, pšeničná mouka, cukr, kukuřičný škrob, jedlá sůl, kukuřičná krupice, rýžová mouka, glukóza, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, sušené odtučněné mléko, ječný sladový výtažek, slunečnicový olej, emulgátor: slunečnicový lecitin, aroma), kousky čokolády (mléčná čokoláda: cukr, plnotučné sušené mléko, kakaové máslo, kakaová hmota, emulgátor: slunečnicový lecitin; hořká čokoláda: cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor: slunečnicový lecitin, aroma), palmový olej, glukózový sirup, glukózo‑fruktózový sirup, cukr, ovesná vláknina, jedlá sůl, aroma, rostlinný extrakt z Origanum Vulgare

První z nich lze v závislosti na složení označit jako kvalitní, ten druhý jako nekvalitní. Kvalitní výrobek by měl mít krátké, jednoduché složení. Vstupní suroviny by měly být čerstvé, nikoliv již průmyslově zpracované.

U druhého výrobku vidíte velmi rozsáhlý seznam složek, z nichž některé jsou již před výrobou granoly průmyslově zpracovávány. Tento výrobek obsahuje zbytečně hodně cukru, různé sirupy, mouky, škroby. Je navíc zdrojem nasycených mastných kyselin v podobě palmového oleje, které mohou zvyšovat hladinu krevního cholesterolu.

Jak si připravit domácí granolu

Granolu si můžete připravit i doma sami. Můžete si ji vyladit dle chuťových preferencí a přesně víte, co obsahuje. Nejdůležitější je koupit si kvalitní suroviny. Základ granoly tvoří ovesné vločky, lze však použít i jiné vločky, jako jsou špaldové, pohankové, ječné, jáhlové, amarantové atd. Ty pak smíchejte s vašimi oblíbenými ořechy, semeny, ovocem, vločkami kokosu a dalšími surovinami a kořením v závislosti na příchuti výsledné granoly. 

Pro slazení je možné použít menší množství cukru, medu, javorového sirupu nebo sirupu z kořene čekanky, který navíc zvýší obsah vlákniny. Obsah bílkovin lze zvýšit přidáním proteinu nebo vaječných bílků. Bílky mohou také skvěle posloužit ke slepení směsi a nebude pak nutné přidávat žádný tuk.

Zkuste si doma připravit například tuto:

Co si z toho vzít?

Díky obsahu celozrnných obilovin, ořechů, semen, sušeného ovoce vám granola v kombinaci s čerstvým ovocem a fermentovaným mléčným výrobkem zajistí dostatečný přísun vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Na trhu je celá řada výrobků pyšnících se označením granola, mohou mezi nimi být však značné rozdíly. Hledejte výrobky, které mají jednoduché složení, nízký obsah cukru a vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Je také vhodné koukat na kvalitu použitého tuku.

Přípravu domácí granoly zvládne i naprostý začátečník v kuchyni. Výsledek bude určitě stejně chutný jako u kupované granoly, budete však mít naprostou kontrolu nad složením a budete si moct připravit granolu i bez přidaného cukru a tuku, díky čemuž může mít nižší energetickou hodnotu.

Pokud nemáte možnosti si připravovat domácí granolu, koukněte třeba i na naši granolu s pekanovými ořechy. Zdrojem tuku je kvalitní avokádový olej bohatý na mononenasycené mastné kyseliny, ořechy a semínka. Je také bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin. 

Pravda o cereáliích! Je lepší müsli nebo granola?
Pravda o cereáliích! Je lepší müsli nebo granola?
Představte si, že máte před sebou 2 misky cereálií. V jedné jsou čokoládové kuličky s mlékem a v druhé granola s mlékem. Kterou si vyberete? Opravdu je rozdíl v těchto potravinách tak velký? A není to vlastně jedno?
Co snídat před tréninkem? 3 tipy na zdravé ranní rychlovky
Co snídat před tréninkem? 3 tipy na zdravé ranní rychlovky
Snídaně nastartuje den a ovlivní váš výkon i výsledky při tréninku, tak ji nepodceňte.
Snídaně jako základ dne: Klíč k hubnutí, nebo přežitý mýtus?
Snídaně jako základ dne: Klíč k hubnutí, nebo přežitý mýtus?
Je snídaně opravdovým základem dne, nebo ji můžeme s klidným svědomím vynechat? To vše se dozvíme v dnešním článku, kde si také probereme, jaký vliv má snídaně na hubnutí.
10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
Mýtus, že tuk způsobuje tloustnutí, už jsme dávno vyvrátili. Možná vám však pomůže připomenout si, jaké zdroje jsou ty kvalitní. Víte třeba, že čokoláda může být běžnou součásti i redukčního jídelníčku?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?