Jak zahnat silvestrovskou "opičku"? Pomůže česnečka i proteinový nápoj
obrázek z worldhab.com

Jak zahnat silvestrovskou "opičku"? Pomůže česnečka i proteinový nápoj

Závěr roku se mílovými kroky blíží a s ním i velkolepé oslavy spojené s vítáním příchodu nového roku. Po celé zeměkouli jsou k vidění majestátní světelné show způsobené gigantickými ohňostroji a párty přitom teprve začíná. Je přeci potřeba udělat velkolepou tečku za uplynulým rokem a přivítat právě nadcházející rok s plnou parádou, a tak alkohol ve všech jeho podobách teče plným proudem. Ráno po silvestrovském veselí se většina z nás podívá do zrcadla a mimo svůj zničený obraz v zrcadle uvidíme ještě slušnou opici. Jak takové opici předejít nebo zmírnit její dopady?

Co se v silvestrovském vydání dozvíme?

  • Proč vůbec máme opici a kolik energie do sebe dostaneme takovým alkoholovým dýchánkem?
  • Proč je někdo schopen tolerovat více alkoholu než druhý?
  • Co dělat předtím, než jdeme pařit, abychom zmírnili dopady alkoholu?
  • Když už si odneseme větší či menší opičku, tak co s tím dělat?
  • Pomůže aspirin, sycené nápoje, vyprošťovák nebo čerstvý vzduch.
  • Ach, zlatá česnečka a další "babičkovské" tipy.

Někdo je dobře trénovaný a vydrží toho vypít dost, ale ostatní se mohou již za pár chvil nacházet v poloze Supermana na stole a ráno se sami probudit na místě silvestrovských oslav. Trénink je alfou a omegou úspěchu, nejinak tomu je i v případě zvýšené odolnosti na "opíjivé", čili intoxikační účinky alkoholu. Pokud jsme zvyklí pít, je vyšší aktivita MEOS v mikrosomech (mikrozomální etanol-oxidující systém). Takže důvod, proč soused vedle vás už šestkrát vyhrál soutěž o nejrychleji vypité pivo a stále se drží, je zřejmý. 

S každým dalším vypitým drinkem stoupá i koncentrace alkoholu v krvi, přičemž přibližně 20 % alkoholu je resorbováno v žaludku a zbylých 80 % v tenkém střevě prostou difůzí. O tom, jak rychle se alkohol vstřebá, rozhoduje řada faktorů jako je psychický a fyzický stav jedince, přítomnost cukrů nebo i úroveň sytosti z jídla (Cederbaum, 2012). 

obrázek z thescienceexplorer.com

Jak známo, tak jeden gram alkoholu obsahuje 29 kJ (7,1 kcal). Pokud vezmeme v potaz například oblíbenou "dvanáctku", tak v půllitru piva je 20 gramů alkoholu, což je necelých 600 kJ (143 kcal) a zhruba dalších 300 kJ (71 kcal) k tomu přihodí sacharidy, převážně cukr, a malé množství bílkovin. U vína jsme po požití klasické "dvojky" na necelých 600 kJ (143 kcal). Jelikož kapitán se vždycky postaví za tým, tak si ho vezměme za příklad. Velký panák (0,40 dcl) Captaina Morgana vyjde zhruba na necelých 350 kJ (83 kcal). Pokud k tomu započítáme ještě oblíbenou sklenku (0,25 l) Coca Coly, jsme na necelých 800 kJ (190 kcal). 

Za jediný bujarý večer tedy dokážeme přijmout docela slušnou dávku energie, ale alkohol má vysoký termický efekt, protože organismus se snaží okamžitě etanolu, jakožto jedu, co nejdříve zbavit. Termický efekt alkoholu je 20 %, reálná kalorická hodnota 1 gramu alkoholu je tedy 5,7 kcal (24 kJ) namísto udávaných 7,1 kcal (29 kJ) (Suter, Jéquier, & Schutz, 1994).

Prevencí proti opici!

Například Zakhari, (2006) uvádí, že schopnost našeho organismu tolerovat alkohol závisí na několika faktorech:

  • Muži tolerují všeobecně alkohol lépe než ženy, což může být způsobenou větší kapacitou detoxikačního systému (jater) a celkovou větší tělesnou stavbou.
  • Únava, nemoc, stres nebo nevyspání jsou častými důvody pro dřívější odchod z párty.
  • Pokud holdujeme alkoholu na lačno s tím že si obhájíme, že pivo je přece tekutý chléb, tak toho pravděpodobně taky moc nevydržíme, protože alkohol se vstřebává mnohem rychleji.
  • Tělesná hmotnost také značně ovlivňuje toleranci alkoholu, více samozřejmě vydrží robustní horník než taková baletka. Svalová tkáň absorbuje více alkoholu než tuková tkáň z důvodu vyššího zastoupení tělesné vody ve svalech, alkohol se více naředí, máme jeho nižší koncentraci v krvi a cítíme se méně opilí.
  • Dalším zajímavým rozdílem je etnikum a rasa, jak již bylo zmíněno, je tomu tak díky různé aktivitě enzymů odbourávajících alkohol.

Z výše uvedeného vyplývá, že na večírek nesmíme nikdy jít s prázdným žaludkem, jinak to bude rychlý konec. Zvláště pokud se najíme těsně před odchodem na párty jídla bohatého na tuky a bílkoviny, dojde ke znatelnému zpomalení vstřebávání alkoholu díky celkovému "promíchání" v žaludku a pomalejšímu přechodu tráveniny ze žaludku do horní části tenkého střeva.

obrázek z nyeparty.wordpress.com

1. Nekombinujme alkohol s léky

Nikdy bychom samozřejmě neměli popíjet alkoholické nápoje, když užíváme jakékoliv léky. Zároveň bychom měli zahájit oslavy v odpočatém stavu. Je to stejné jako když jdeme na trénink. Pokud budeme psychicky a fyzicky odpočnutí, vydržíme více.

2. Prokládejme drinky i nealkoholickými nápoji

Důležité je také nezapomínat na nealkoholické nápoje. Ideálním řešením je čistá voda nebo některý z neslazených nápojů. Pokud pijeme slazené nápoje společně s alkoholickými, tak může docházet k rychlejší resorpci alkoholu a zrychlíme tak to, co chceme zpomalit, a to pocítění nepříjemných účinků alkoholu (Roberts & Robinson, 2007). 

3. Sem tam si něco zobněme

Pokud během silvestrovského veselí nejíme, děláme velkou chybu. Jak již bylo zmíněno, tak obsah žaludku bohatý na bílkoviny a tuky zpomaluje vstřebávání alkoholu, takže se nebojme sáhnout po obložených mísách s tučnými sýry a všemožnými druhy salámů. Ideálně však upřednostňujme bílkoviny vzhledem k jejich nižší energetické hodnotě.

4. Pijme nápoje, u kterých nehrozí tak silná kocovina

Kongenery jsou vedlejší produkty fermentace alkoholu a v největší míře je můžeme nalézt v červeném víně nebo třeba v tmavých likérech jako je třeba whiskey, bourbon a brandy. Konzumace alkoholických nápojů neobsahující kongenery má za následek mnohem mírnější průběh kocoviny než po pití nápojů s vysokým obsahem kongenerů (J. Rohsenow & Howland, 2010).

5. Všeho s mírou

Nejen na pivo s rozumem. Pokud si dokážeme říci, že to již přece stačilo, pravděpodobně máme vyhráno a druhý den nebudeme muset řešit nepříjemnou kocovinu.

6. Business z kocoviny ostatních

Raději než být po opici, udělejte si podnikatelský záměr z opice ostatních. Dvě podnikavé dívčiny z Nového Zélandu založili start-up, kdy nabízí ranní úklid nepořádku po párty a dokonce udělají i pořádnou snídani s ranní kávou (Roy, 2016).

obrázek z rd.com

Jak se zbavit opičky?

Ráno se vzbudíme, v puse sucho jako na rozpálené Sahaře, hlava bolí jako střep a každý jen trochu silnější zvuk je pro nás utrpením jako kdybychom poslouchali tlouci zvony přímo na kostelní věži. Prvních pár kroků do koupelny také není zrovna sebejistých a žaludek tak nějak zvláštně pohupuje jako na vlnách, stejně jako když se minulý večer k baru doplavil samotný Captain Morgan. Je to jasný, budeme se sebou muset něco udělat nebo se při nejlepším celým dnem pouze protrápíme. Existuje lék na kocovinu?

1. Aspirin

První, po čem většina z nás sáhne je pravděpodobně pilulka aspirinu, což podle George & Collinse, (1979) není vůbec špatný nápad a můžeme začít s dávkou 400–800 mg. Aspirin zabraňuje zvýšené tvorbě prostaglandinů v reakci na požití alkoholu, a tím potlačíme alespoň zánětlivou odpověď organismu na alkohol. Podobnou službu by mohly prokázat i další látky ze skupiny nesteroidních antiflogistik jako je paracetamol (Paralen), ibuprofen a jím podobná léčiva. Podle této práce bychom však měli počkat minimálně 12 hodin od posledního alkoholického drinku, než si pilulku vezmeme. Mezi vedlejší příznaky může patřit například krvácení žaludku – a to nestojí ani za zmírnění té nejhorší kocoviny, takže raději s tím práškem několik hodin počkat.

2. Kvasnice, vitaminy skupiny B a vitamin C

Zajímavou alternativou může být i aplikace sušených kvasnic a vitaminů skupiny B. Ve své práci Laas, (1999) zjistil, že 250 mg sušených kvasnic, 0,5 mg thimaninu (B1), 0,5 mg pyriodoxin hydrochloridu (B6) a 0,5 mg riboflavinu (B2) je efektivních pro zmírnění příznaků kocoviny v podobě neklidu, netrpělivosti a celkového nepohodlí. Obecně vysoký příjem alkoholu rozhodí elektrolytickou rovnováhu a akutně vyčerpá zásoby zejména vitamínů skupiny B. 

Kvalitním doplňkem stravy s obsahem vitamínů skupiny B a vitamínu C rozhodně nic nezkazíme. Vitamin C je silný antioxidant, takže lze usuzovat, že svou roli při ochraně před toxickými látkami z alkoholu opravdu sehraje na výbornou. I podle patentu na Google Patents je doplnění vitaminu C jednou z nejlepších strategií a "léky" proti kocovině vitaminu C většinou obsahují značné množství ("Composition and method for reducing hangover", b.r.).

3. Sycené nápoje neboli soft drinks

Kdo by po party nikdy nedostal chuť na colu nebo jiný "soft drink"? V Číně takovouto hypotézu potvrdil Li et al., (2014), když nápoje podobné Spritu a perlivé vodě dokázaly zvýšit aktivitu enzymů metabolizující etanol. To samozřejmě platí zejména o Coca Cole a podobných nápojích. Nejspíše může za zmírnění stavu kocoviny kofein, bylinné extrakty v nápoji, energie ve formě cukru a většinou chladnější teplota podávaného nápoje.

obrázek z huffingtonpost.com

4. Hair of The Dog aka vyprošťovák

Je mi špatně. Dej si vyprošťováka, to tě postaví na nohy, to snad také slyšel každý. Ale pozor, spravit se musíš tím, čím ses „odpravil“. No upřímně si nedokážu představit dát si po ránu sklenku tvrdého alkoholu, ale pokud by to bylo opravdu tak efektivní, tak proč nakonec ne? Protože bychom opět mohli spadnout do opětovné konzumace alkoholu a ve výsledku by se tak náš stav po skončení pití ještě zhoršil. Takže, kdo to dokáže udržet na uzdě, směle do toho, ostatní raději ruce pryč (Parsons, 2004).

5. Proteinový nápoj

Když jsem poprvé slyšel, že je fajn vypít proteinový nápoj, ať již při příchodů domů, pokud toho jsme schopni, nebo hned ráno, docela jsem se divil. Ale když jsem si dal dvě a dvě dohromady, začalo to dávat smysl. Aminokyselina cystein, která je součástí důležitého antioxidantu glutathion peroxidázy, jejíž hladiny bývají po alkoholovém dýchánku zdecimované, je hojně obsažena třeba v syrovátkovém proteinovém nápoji společně s ostatními esenciálními aminokyselinami. 

I podle patentu na Google Patents je doplnění cysteinu další strategií v boji proti kocovině. Jako vhodná maximální jednorázová dávka se jeví 500 mg. Přitom denní doporučený příjem cysteinu je kolem 1,6 gramů. Pokud bychom chtěli doplňovat samotný cystein ve své aktivní podobě, mohli bychom sáhnout po doplňcích stravy s obsahem N-acetylcysteinu. Doplňky stravy s obsahem této látky jsou však na území ČR zakázány. 

Jak ukazuje Sprince, Parker, Smith, & Gonzales, (1974), detoxikační účinky N-acetylcysteinu jsou ještě vylepšeny thiaminem (vitamin B1). Pro nás v ČR tak bude muset stačit syrovátkový nápoj pro zvýšení hladiny antioxidační kapacity glutathion peroxidázy ("Composition and method for reducing hangover", b.r.).

obrázek z wall.alphacoders.com

6. Čerstvý vzduch

Vydejme se v rámci novoroční rekonvalescence na procházku a nadýchejme se čerstvého vzduchu. Hlubokým dýcháním zvýšíme úroveň kyslíku v organismu a pomůžeme tak organismu rychleji se zbavit třeba zbytkového alkoholu. Pokud se cítíme na to, že bychom zvládli třeba běh v mírném tempu nebo třeba kruhový trénink, směle do toho. Vypotíme u toho zbytky toxinů, rozproudíme lymfatický a kardiovaskulární systém, játra budou pracovat o něco rychleji na detoxikaci a bonusem bude třeba vyplavení endorfinů, které nám pomohou cítit se lépe. Zároveň ale musíme pít daleko větší množství tekutin, než jsme zvyklí.

7. Zůstaňme správně hydratováni a nezapomeňme na hořčík

Jedním z účinku alkoholu je stav větší či menší dehydratace organismu a elektrolytické nerovnováhy. Je to díky tomu, že alkohol blokuje vylučování antidiuretického hormonu (ADH) a ledviny namísto šetřením vody procesem zpětné resorpce, vodu rovnou posílají do močového měchýře k vylučování. Díky tomu se pak ráno cítíme, jako kdybychom celou noc pochodovali pouští. K elektrolytické nerovnováze dochází mezi hlavními buněčnými a mimobuněčnými ionty, tedy mezi draslíkem a sodíkem. 

Alkohol také podle Irwina, Leveritta, Shuma, & Desbrowa, (2013) vyčerpává zásoby vitaminu skupiny B, kyseliny listové a dle Linkoly, Fyhrquista, & Ylikahriho, (1979) také značně vyčerpává zásoby hořčíku, vápníku a dalších elektrolytů. Jak známo, sůl zadržuje vodu, takže během párty veselí není na škodu dát si něco slaného. Následné ráno zbývá už jen pít nekončící množství vody a případně nějaký ten elektrolytický rehydratační nápoj a nezapomenout na svoji denní dávku hořčíku, kterou můžeme po párty s klidným svědomím zvýšit na dvě denní dávky (Pittler et al., 2005).

obrázek z centsai.com

Jak zůstat hydratovaný?

  • Během bujarých oslav pijme co nejvíce vody a občas si zobněme, alespoň něčeho slaného.
  • Těsné předtím, než jdeme spát, vypijme opět velkou sklenici vody. Pokud budeme natolik "duchapřítomní", abychom si ji lehce osolili, směle do toho, sůl nám "podrží" vodu v těle.
  • Čím jsme před spaním končili, tak po probuzení začneme, a to velkou sklenicí vody, opět klidně lehce osolené. Dalším bodem je doplnění elektrolytů (sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík a chlorid) ideálně ve formě doplňku stravy a pokud nemáme, tak alespoň lehce osolenou vodou sodík a draslík například banánem nebo brambory. Dávku hořčíku dostaneme pořádným douškem minerální vody Magnesie nebo také banánem či kiwi.
  • Následně zbývá už jen po celý den dodržovat vysoký objem vypité vody.

Praktické tipy pro rychlý restart

  • Hair of The Dog aka vyprošťováka je vhodné se spíše vyvarovat, ale jestli je naše utrpení nad rámec únosnosti, nezbývá již nic jiného než královna Bloody Mary.
  • Jak známo, kofein má stimulační účinky, takže pořádný hrnek kávy může přispět k tomu, že se budeme cítit zase jako rybičky.
  • V případě, že máme v pořádku játra, tak tableta aspirinu s minimálním 12hodinovým odstupem od posledního alkoholového drinku je více než spasitelem bolehlavu.
  • Oblíbený multivitamín a vitamín C dodá substráty pro enzymatické reakce a antioxidační procesy potřebné po večírku.
  • Nezapomeňme na proteinový nápoj, doplnění vitaminů kvalitním multivitamínem, srovnání hladiny elektrolytů elektrolytickým nápojem a doplnění hořčíku. Klidně můžeme užít dvě denní dávky.
  • Většina z nás dostane po prohýřené noci chuť na něco s bohatým zastoupením tuku, a to by mohla být ideální příležitost pro variaci anglické snídaně. Pokud sáhneme po vejcích společně s fazolemi a nějakým celozrnným toastem, dostaneme za odměnu pořádnou dávku cysteinu (která je součástí důležitého antioxidantu glutathion peroxidázy) ve vejcích, vlákninu ve fazolích a toastu.
  • Brokolice je skvělým zdrojem cysteinu také, takže co třeba taková brokolicová pizza s volskými oky?
  • Smoothie obsahující třeba banán, mléko, avokádo a mrkev nám dodá také slušné množství cysteinu, draslíku a hořčíku. Takové smoothie můžeme obohatit elektrolytickým nebo třeba proteinovým práškem a hořčíkem.
  • Dejme si během dne spánkovou siestu, která nás mnohdy dokáže postavit na nohy.
  • Již naše prababičky věděly, že polévka je základní strategií pro zbavení se opice. A taková poctivá domácí česnečka, ta spolehlivě "vypálí" zbytkový alkohol z těla.
  • Nejen česnečka dokáže probudit mrtvého a držet upíry od těla, ale i poctivý vývar dokáže dělat zázraky. Dlouhým pomalým vařením kostí a zeleniny vzniká mix minerálů a esenciálních aminokyselin, které dokáží zklidnit žaludek a přispět k nápravě ztracených minerálů.
  • Když dostaneme chuť třeba na okurky nebo poctivou zelňačku s pořádnou dávkou octu, není to vůbec na škodu. Ocet totiž může stimulovat játra k vyšší aktivitě a rychlejší detoxikaci. Zároveň bakterie vznikající mléčným kvašením mohou mít pozitivní vliv na podrážděný žaludek.
  • Pokud nás trápí pálení žáhy, neboli žaludeční reflux, jednou z prvních pomocí je klasická jedlá soda alias soda bikarbona.
  • Krátkou procházkou dokážeme se svým stavem zázraky, takže vzhůru na novoroční pochod.
  • Proti bolestem hlavy by také mohly pomoci bylinné čaje, zejména například mátový nebo zázvorový.
  • Ovocné a zeleninové šťávy dokáží svým vysokým obsahem biologicky aktivních látek "nakopnout" organismus a urychlit proces odbourávání alkoholu z těla. V podobě cukru získáme také potřebnou energii.
  • Ledová Coca Cola dokáže také probudit prý i spící princezny, takže obsahem cukru, kofeinu a bylinného extraktu vlije nový život do žil i po té největší párty komukoliv.
  • Nedržme hladovku celý den a dopřejme si jídlo, které nám náš žaludek dovolí, abychom měli dostatek energie na efektivní detoxikaci.
obrázek z huffingtonpost.com

Co vše koluje internetem za osvědčené rady?

Další často používané léky na kocovinu (Pittler et al., 2005)

Co si z toho vzít?

O silvestrovské noci pravděpodobně nikdo nebude pít vodu nebo džus a příchod nového roku patřičně oslaví. Nikdy však nevíme, jak večer bude probíhat, a proto je fajn přijmout strategie, které zmírňují dopady alkoholu, jako je zejména plný žaludek. Kdo se nezvládne kontrolovat v příjmu alkoholu nebo opomene alkohol ředit vodou a jídlem, bude na tom pravděpodobně ráno hůř. 

Až se tedy vzbudíme se silvestrovskou čepičkou na hlavě a s pocitem, že nás pravděpodobně v noci přejel parní válec, existuje i pár způsobů, jak naše utrpení zmírnit, třeba právě v podobě důležité rehydratace a čerstvého vzduchu. 

Ať je váš nový rok plný radosti, lásky, splněných životních cílů a spokojenosti se svým životem. Řečeno citátem "Never stop chasing your dreams". Jen bych dodal, nikdy nepřestávejte následovat své sny s Aktinem i v roce 2018.

obrázek z delightfull.com

Zdroje:

Cederbaum, A. I. (2012). Alcohol Metabolism. Clinics in Liver Disease, 16(4), 667–685. https://doi.org/10.1016/j.cld....

Composition and method for reducing hangover. (b.r.). Získáno z http://www.google.com/patents/...

George, F. R., & Collins, A. C. (1979). Prostaglandin synthetase inhibitors antagonize the depressant effects of ethanol. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 10(6), 865–869. https://doi.org/10.1016/0091-3...

Irwin, C., Leveritt, M., Shum, D., & Desbrow, B. (2013). The effects of dehydration, moderate alcohol consumption, and rehydration on cognitive functions. Alcohol, 47(3), 203–213. https://doi.org/10.1016/j.alco...

J. Rohsenow, D., & Howland, J. (2010). The Role of Beverage Congeners in Hangover and Other Residual Effects of Alcohol Intoxication: A Review. Current Drug Abuse Reviews, 3(2), 76–79.

Kaivola, S., Parantainen, J., Österman, T., & Timonen, H. (1983). Hangover headache and prostaglandins: Prophylactic treatment with tolfenamic acid. Cephalalgia, 3(1), 31–36. https://doi.org/10.1046/j.1468...

Laas, I. (1999). A double-blind placebo-controlled study on the effects of Morning Fit on hangover symptoms after a high level of alcohol consumption in healthy volunteers, 2, 9–15.

Li, S., Gan, L.-Q., Li, S.-K., Zheng, J.-C., Xu, D.-P., & Li, H.-B. (2014). Effects of herbal infusions, tea and carbonated beverages on alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase activity. Food & Function, 5(1), 42–49. https://doi.org/10.1039/c3fo60...

Linkola, J., Fyhrquist, F., & Ylikahri, R. (1979). Adenosine 3‘, 5’ cyclic monophosphate, calcium and magnesium excretion in ethanol intoxication and hangover. Acta Physiologica Scandinavica, 107(4), 333–337. https://doi.org/10.1111/j.1748...

Parsons, J. (2004). The Eleatic Hangover Cure. Analysis, 64(4), 364–366.

Pittler, M. H., Verster, J. C., & Ernst, E. (2005). Interventions for preventing or treating alcohol hangover: systematic review of randomised controlled trials. BMJ, 331(7531), 1515–1518. https://doi.org/10.1136/bmj.33...

Roberts, C., & Robinson, S. P. (2007). Alcohol concentration and carbonation of drinks: the effect on blood alcohol levels. Journal of Forensic and Legal Medicine, 14(7), 398–405. https://doi.org/10.1016/j.jflm...

Roy, E. A. (2016, červen 6). Hangover cure: New Zealand’s „morning-after maids" clean up post-party mess. The Guardian. Získáno z http://www.theguardian.com/wor...

Sprince, H., Parker, C. M., Smith, G. G., & Gonzales, L. J. (1974). Protection against Acetaldehyde Toxicity in the rat by l-cysteine, thiamin and l-2-Methylthiazolidine-4-carboxylic acid. Agents and Actions, 4(2), 125–130. https://doi.org/10.1007/BF0196...

Suter, P. M., Jéquier, E., & Schutz, Y. (1994). Effect of ethanol on energy expenditure. The American Journal of Physiology, 266(4 Pt 2), R1204-1212. https://doi.org/10.1152/ajpreg...

Whitfield, J. B. (2002). Alcohol Dehydrogenase and Alcohol Dependence: Variation in Genotype-Associated Risk between Populations. American Journal of Human Genetics, 71(5), 1247–1250.

Zakhari, S. (2006). Overview: how is alcohol metabolized by the body? Alcohol Research & Health, 29(4), 245–255.

  •