Je bezpečné objednat si domů jídlo nebo potraviny během pandemie koronaviru?

Petr Loskot
Petr Loskot před 17 dny
Je bezpečné objednat si domů jídlo nebo potraviny během pandemie koronaviru?

Při pohledu na čekací doby pro rozvoz potravin a hotových jídel poskytovaný některými prodejci potravin či restauracemi je jasné, že je tato služba v současné situaci využívána více než kdy dříve. Někoho bych však právem mohlo napadnout, že ani krátký osobní kontakt s pracovníkem donáškové služby nemusí být zcela bezpečný. Jak rizikový je z pohledu onemocnění COVID-19 rozvoz potravin nebo hotových jídel ve srovnání s osobním nákupem v obchodě?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Jakými způsoby se nejčastěji šíří koronavirus

  • Jaké je riziko ulpění koronaviru na balíku s doručovanými potravinami

  • Jak velké je riziko přenosu koronaviru při krátkém kontaktu s pracovníkem donáškové služby

V současné době je známo 6 nejběžnějších způsobů přenosu koronaviru

Onemocnění COVID-19 způsobené novým typem koronaviru je přenášeno kapénkami, kterými takto postižený člověk (i bezpříznakový) může dále šířit nemoc ve svém okolí. V současné době je podle serveru Ministerstva zdravotnictví (MZČR) známo 6 základních způsobů přenosu koronaviru.

Jakými známými způsoby se koronavirus šíří?

  1. kašlem
  2. kýcháním
  3. kapénkami
  4. při hovoru
  5. vzduchem
  6. osobním kontaktem (na vzdálenost kratší než 2 metry)

Takto fakta hezkým způsobem rekapituluje video MZČR:

Jak dlouho vydrží koronavirus na běžných površích, jako je balící papír nebo kovová klika?

  • Ačkoliv to video MZČR přímo nezmiňuje, v odborných kruzích se diskutuje i možný přenos dalšími způsoby. Podle některých odborníků je totiž možné, že kapénky s koronavirem, které vycestují z našeho dýchacího systému, si mohou dlouhé hodiny poté stále uchovávat svoji patogenitu (schopnost způsobit onemocnění).

  • Na základě dat z pouze několik dnů staré studie lze usuzovat, že stabilita koronaviru je překvapivě vysoká. Na balícím papíře údajně virus vydrží až 24 hodin a na plastu či oceli dokonce 3 dny.

  • To jenom potvrzuje předešlá zjištění, že i veřejné povrchy kontaminované koronavirem, jako je třeba vnitřek vozů hromadné dopravy, veřejné toalety nebo ovládání výtahů, jsou pro přenos choroby rizikové.

  • Co se týče rizika při službě rozvozu potravin (balení samotného balíku nevyjímaje), balíky i příprava pokrmů by měly být chystány v rámci nejpřísnějšího dodržování základních hygienických pravidel, minimálně s použitím roušky nebo v ideálním případě respirátoru třídy FFP2 nebo FFP3, které jsou z pohledu průniku částic koronaviru z respirátoru ven považovány za velmi účinné, aby případně nemohl být kontaminován povrch balíku. Pro zachování našeho maximálního bezpečí by tak bylo vhodné povrch balíku dezinfikovat nebo si po manipulaci s ním důkladně umýt ruce.

Je bezpečné objednat si domů jídlo nebo potraviny během pandemie koronaviru?

Jak dlouhý osobní kontakt je považován při přenosu koronaviru za rizikový?

  • Pokud pomineme předání infekce prostřednictvím kašle nebo jiným přímým přenosem kapének, rizikovost osobního kontaktu s nemocným šířícím kapénky se posuzuje vzdáleností kontaktu a také jeho délkou.

  • Podle jednoho z odborných dokumentů vydaných Evropskou unií je tak nejvíce rizikový kontakt s nakaženou osobou na vzdálenost menší než 2 metry a delší než 15 minut.

  • Pokud si uvědomíme, že kontakt s pracovníkem donáškové služby je velmi krátký a často tato osoba používá roušku nebo respirátor, je předání balíku potravin z tohoto pohledu velmi bezpečné. V mnoha případech k předání balíku dochází také bezkontaktně, takže i toto minimální riziko nakažení tak odpoadá.

Bezpečnostní opatření zavádějí o samotné doručovací služby

Závažnost celé situaci si uvědomují i samotné doručovací firmy, a tak se jí snaží přizpůsobit. Už dříve měli lidé doma u některých společností možnost k objednávce připsat informaci, že jsou v karanténě. Objednávka jim pak byla předána tak, aby nepřišli do kontaktu s doručovatelem. Nyní už například společnost Dáme jídlo doručuje zcela bezkontaktně, a to proto, aby maximálně chránili zákazníky i kurýry.

Člověk si objedná jídlo, zaplatí online a vyčkává, dokud mu kurýr nedá vědět, že má objednávku za dveřmi. 

Co si z toho vzít?

V současné době stále více lidí využívá službu rozvozu potravin, aby nemuseli osobně na nákup do velkého supermarketu s vysokou koncentrací osob, kde je riziko nákazy koronavirem vyšší. Jak jsme si ukázali, určité malé riziko může pro přenos koronaviru představovat i osobní setkání s pracovníkem donáškové služby a balík s jídlem či potravinami samotný, pokud by byl jeho povrch kontaminovaný koronavirem a my si poté sáhli např. do obličeje a virus se dostal do našeho organismu. 

To by však bylo až příliš náhod najednou. Proto můžeme donáškovou službu potravin až do domu nebo již hotových jídel považovat za jeden z velmi účinných způsobů, jak dodržovat karanténu, omezit kontakt s okolím na minimum, a tím i riziko nákazy koronavirem.

Na tom dovést si hotové jídlo z restaurace samozřejmě není nic špatného. Jestliže máme v této době více času na přípravu domácích jídel, zkusme tyto pokrmy připravovat z vlastních zásob. Třeba se díky tomu naučíme lépe a zdravěji vařit.


Poděkuj autorovi
9 lidí již poděkovalo
Aktin Whey protein
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskuze k článku