Je bezpečné objednat si domů jídlo nebo potraviny během pandemie koronaviru?

Petr Loskot
Petr Loskot před 5 měsíci
Je bezpečné objednat si domů jídlo nebo potraviny během pandemie koronaviru?

Při pohledu na čekací doby pro rozvoz potravin a hotových jídel poskytovaný některými prodejci potravin či restauracemi je jasné, že je tato služba v současné situaci využívána více než kdy dříve. Někoho bych však právem mohlo napadnout, že ani krátký osobní kontakt s pracovníkem donáškové služby nemusí být zcela bezpečný. Jak rizikový je z pohledu onemocnění COVID-19 rozvoz potravin nebo hotových jídel ve srovnání s osobním nákupem v obchodě?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Jakými způsoby se nejčastěji šíří koronavirus

  • Jaké je riziko ulpění koronaviru na balíku s doručovanými potravinami

  • Jak velké je riziko přenosu koronaviru při krátkém kontaktu s pracovníkem donáškové služby

V současné době je známo 6 nejběžnějších způsobů přenosu koronaviru

Onemocnění COVID-19 způsobené novým typem koronaviru je přenášeno kapénkami, kterými takto postižený člověk (i bezpříznakový) může dále šířit nemoc ve svém okolí. V současné době je podle serveru Ministerstva zdravotnictví (MZČR) známo 6 základních způsobů přenosu koronaviru.

Jakými známými způsoby se koronavirus šíří?

  1. kašlem
  2. kýcháním
  3. kapénkami
  4. při hovoru
  5. vzduchem
  6. osobním kontaktem (na vzdálenost kratší než 2 metry)

Takto fakta hezkým způsobem rekapituluje video MZČR:

Jak dlouho vydrží koronavirus na běžných površích, jako je balící papír nebo kovová klika?

  • Ačkoliv to video MZČR přímo nezmiňuje, v odborných kruzích se diskutuje i možný přenos dalšími způsoby. Podle některých odborníků je totiž možné, že kapénky s koronavirem, které vycestují z našeho dýchacího systému, si mohou dlouhé hodiny poté stále uchovávat svoji patogenitu (schopnost způsobit onemocnění).

  • Na základě dat z pouze několik dnů staré studie lze usuzovat, že stabilita koronaviru je překvapivě vysoká. Na balícím papíře údajně virus vydrží až 24 hodin a na plastu či oceli dokonce 3 dny.

  • To jenom potvrzuje předešlá zjištění, že i veřejné povrchy kontaminované koronavirem, jako je třeba vnitřek vozů hromadné dopravy, veřejné toalety nebo ovládání výtahů, jsou pro přenos choroby rizikové.

  • Co se týče rizika při službě rozvozu potravin (balení samotného balíku nevyjímaje), balíky i příprava pokrmů by měly být chystány v rámci nejpřísnějšího dodržování základních hygienických pravidel, minimálně s použitím roušky nebo v ideálním případě respirátoru třídy FFP2 nebo FFP3, které jsou z pohledu průniku částic koronaviru z respirátoru ven považovány za velmi účinné, aby případně nemohl být kontaminován povrch balíku. Pro zachování našeho maximálního bezpečí by tak bylo vhodné povrch balíku dezinfikovat nebo si po manipulaci s ním důkladně umýt ruce.

Je bezpečné objednat si domů jídlo nebo potraviny během pandemie koronaviru?

Jak dlouhý osobní kontakt je považován při přenosu koronaviru za rizikový?

  • Pokud pomineme předání infekce prostřednictvím kašle nebo jiným přímým přenosem kapének, rizikovost osobního kontaktu s nemocným šířícím kapénky se posuzuje vzdáleností kontaktu a také jeho délkou.

  • Podle jednoho z odborných dokumentů vydaných Evropskou unií je tak nejvíce rizikový kontakt s nakaženou osobou na vzdálenost menší než 2 metry a delší než 15 minut.

  • Pokud si uvědomíme, že kontakt s pracovníkem donáškové služby je velmi krátký a často tato osoba používá roušku nebo respirátor, je předání balíku potravin z tohoto pohledu velmi bezpečné. V mnoha případech k předání balíku dochází také bezkontaktně, takže i toto minimální riziko nakažení tak odpoadá.

Bezpečnostní opatření zavádějí o samotné doručovací služby

Závažnost celé situaci si uvědomují i samotné doručovací firmy, a tak se jí snaží přizpůsobit. Už dříve měli lidé doma u některých společností možnost k objednávce připsat informaci, že jsou v karanténě. Objednávka jim pak byla předána tak, aby nepřišli do kontaktu s doručovatelem. Nyní už například společnost Dáme jídlo doručuje zcela bezkontaktně, a to proto, aby maximálně chránili zákazníky i kurýry.

Člověk si objedná jídlo, zaplatí online a vyčkává, dokud mu kurýr nedá vědět, že má objednávku za dveřmi. 

Co si z toho vzít?

V současné době stále více lidí využívá službu rozvozu potravin, aby nemuseli osobně na nákup do velkého supermarketu s vysokou koncentrací osob, kde je riziko nákazy koronavirem vyšší. Jak jsme si ukázali, určité malé riziko může pro přenos koronaviru představovat i osobní setkání s pracovníkem donáškové služby a balík s jídlem či potravinami samotný, pokud by byl jeho povrch kontaminovaný koronavirem a my si poté sáhli např. do obličeje a virus se dostal do našeho organismu. 

To by však bylo až příliš náhod najednou. Proto můžeme donáškovou službu potravin až do domu nebo již hotových jídel považovat za jeden z velmi účinných způsobů, jak dodržovat karanténu, omezit kontakt s okolím na minimum, a tím i riziko nákazy koronavirem.

Na tom dovést si hotové jídlo z restaurace samozřejmě není nic špatného. Jestliže máme v této době více času na přípravu domácích jídel, zkusme tyto pokrmy připravovat z vlastních zásob. Třeba se díky tomu naučíme lépe a zdravěji vařit.


Poděkuj autorovi
9
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________