BLACK FRIDAY je tu! Využij slevy až 64 % z internetových cen!

Jezte špagety a zhubnete, tvrdí český portál pro ženy! Nelžete lidem, reaguje Aktin
obrázek z pixabay.com

Jezte špagety a zhubnete, tvrdí český portál pro ženy! Nelžete lidem, reaguje Aktin

Ondřej Klein Ondřej Klein před 8 měsíci Aktualizováno 13. 6. 2018

Na Internetu a zpravodajských serverech se můžeme dočíst spoustu zajímavých a překvapivých věcí. Co blog nebo webový server, to jiný názor na hubnutí, posilování, příjem tuků, sacharidů a vznik vesmíru. Mezi takovéto překvapivé články můžeme zařadit i článek na serveru onaDnes.cz, který nese název:„Skvělá zpráva pro milovníky špaget. Netloustne se po nich, ale hubne.“ To by nejednomu člověku začalo vrtat hlavou a za chvíli by supermarkety mohly mít problém se zásobováním oddělení těstovin, protože nejen, že dobré špagety nelepí, ale také se díky nim hubne! Nebo ne?

Co se v článku dozvíme?

  • Proč doopravdy přibíráme na váze.
  • Jestli budeme hubenější, když budeme jíst těstoviny.
  • Jaký je doopravdy kontext nízkoglykemické stravy s příjmem těstovin.
  • Proč na nízkoglykemické stravě velmi často zhubneme a jaké jsou její výhody.

Pojďme se podívat na článek z onaDnes v trochu jasnějším světle...

Těstoviny jako výjimka, pro které neplatí zákony fyziky?

  • „O sacharidech se léta tvrdí, že jsou hlavní příčinou epidemie obezity na celé zeměkouli. Ale pozor, nová studie kanadských vědců dokazuje, že těstoviny jsou výjimka a za vaše faldy nemůžou.“

Mezi hlavní důvody, proč svět tloustne, nepatří konzumace tuku, sacharidů (ani po 18 večer) nebo nedostatečná konzumace bílkovin. Klíčové příčiny jsou následující:

  • Snížili jsme úroveň pohybových aktivit během dne v podobě chůze, jízdy na kole a aktivního pohybu v pracovní době.
  • Méně se věnujeme aktivnímu životnímu stylu a pravidelná sportovní aktivita už nás moc netáhne.
  • Náš energetický výdej se průměrně snížil, ale téměř se stravujeme tak, jako kdybychom pravidelně sportovali každý den, a tím pádem dochází k nevyvážené energetické bilanci, díky které tloustneme.
  • Nepřidává tomu ani klasické západní potravinové prostředí, kde jsou relativně levná a velmi lehce dostupná jídla bohatá na energie, ale chudá na živiny.
  • K tomu nepřispívá ani konzumace slazených nápojů, kvůli kterým přijímáme další zbytečnou energii ve formě cukru. A tak se může lehce stát, že za relativně levnou cenu dostaneme typicky ve fast foodu jídlo bohaté na energii, ale chudé na živiny a pocit zasycení (Collaborators, 2017; Hill & Melanson, 1999; P.H. Wilding John, 2001).

Takováto zjištění potvrzuje i WHO a další odborné práce a statistiky. Nadváhu nebo obezitu má v České republice více než polovina obyvatel a situace se bude nadále zhoršovat. Kdo za to tedy může? Především nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky. Nic víc, nic míň.

obrázek z pixabay.com

Kdybychom jedli těstoviny, budeme hubení?

Jak jsme se již několikrát mohli dočíst v článcích na našem magazínu a v odstavcích výše, tak hlavní proměnou v otázce hubnutí je energetická bilanceTloustneme, pokud během dne z potravy přijmeme větší množství energie, než v jeho průběhu vydáme. Takže ať budeme jíst jakékoliv jídlo a budeme v energetickém přebytku, tak budeme tloustnout. A pokud se nám podaří dostat do energetického deficitu třeba pomocí každodenní porce bůčku, tak budeme hubnout, i když budeme jíst bůček (zjednodušeně).

Zhubneme lépe na nízkosacharidové, nebo nízkotukové stravě?

Nedávno jsme psali také o tom, jestli budeme hubnout lépe, když vyřadíme sacharidy, nebo naopak tuky? Troufáte si odpovědět? Opět vyšlo, že je to jedno, protože alfou a omegou je energetický deficit a zdravé stravovací návyky. Například místo KingRoyal Menu se čtyřmi hamburgery a dvěma balení hranolek na doma z fast foodu si raději uděláme americké brambory s lososem a dušeným špenátem. Obě jídla budou obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky, energetická hodnota daných pokrmů však bude diametrálně odlišná.

Co doopravdy popisovaná studie v článku na onaDnes.cz zjistila aneb Nízkoglykemická strava s těstovinami může pomoci při hubnutí

  • „Vědci z Nemocnice svatého Michaela v Torontu dlouhodobě zkoumali 2 500 lidí, kteří jedli těstoviny místo jiných sacharidů (třeba bílého pečiva) v rámci zdravé nízkoglykemické diety. Výsledky pozoruhodné studie tento týden zveřejnil magazín BMJ Open.“

Vědci z Toronta udělali takzvanou „review“, kdy pomocí dostupných nástrojů hledali v současné literatuře studie, které by splňovaly jejich kritéria pro zahrnutí takových prací do jejich review. Zahrnuto bylo také 32 studií, ve kterých se mimo jiné zkoumal vliv těstovin společně s nízkoglykemickým stravováním na tělesnou hmotnost. Tyto studie disponovaly vzorkem 2 448 osob.

Uvařené těstoviny mají glykemický index v rozmezí od 40 do 80 s tím, že nejnižších hodnot dosahují těstoviny připravené tzv. na zkus ala al dente. Čím více těstoviny rozvaříme, tím bude jejich glykemický index větší. Celkově se tak průměrně řadí do kategorie potravin se středním glykemickým indexem (56-69), který můžeme snížit vhodnou kombinací jídla například se zeleninou a zdrojem bílkovin a tuků (Foster-Powell, Holt, & Brand-Miller, 2002, s. 2002).

obrázek z pixabay.com

Opravdu se těstoviny nepodílejí na nárůstu tělesné hmotnosti? Záleží na kontextu …

  • „Naše studie prokázala, že se těstoviny nepodílejí na zvyšování hmotnosti ani tělesného tuku,“ sdělil vedoucí výzkumu doktor John Sievenpiper. „Ve skutečnosti prokázaly analýzy dokonce malý pokles hmotnosti. Takže navzdory našim předpokladům se dá říci, že se těstoviny mohou stát součástí nízkoglykemické zdravé diety.“

Pokud si vzpomeneme na to, když jsme začínali jíst zdravě, tak se nám určitě vybaví to překvapivé zjištění, kolik toho vlastně můžeme sníst. Protože zdravá strava je přirozeně průměrně nízko až středněglykemická díky vysokému obsahu ovoce, zeleniny, obilnin, luštěnin, masa, ryb, vegetariánskýcm náhražkám masa, vajec a dalším, zejména prvotním surovinám. Takže jsme mohli dojít k tomu, že jsme zpočátku ani nemohli sníst tolik jídla, kolik jsme měli na den naplánováno a přitom to bylo energeticky ještě málo! 

To je právě ten klíčový faktor a rozdíl mezi průměrnou západní stravou a obecně stravou považovanou za zdravou, popřípadě v kontextu této studie nízkoglykemickou. Abychom přijali stejné množství energie ze stravy bohaté na junk food, nebo zdravé stravy, musíme sníst objemově mnohem více potravin spadající do označení zdravé stravy, protože na množství obsahují tyto potraviny méně energie než junk food.

Zhubli zkoumané osoby ve studii díky těstovinám?

To určitě ne, ale jak sami autoři uvádějí, celkově strava s nižším glykemickým indexem vedla ke ztrátě hmotnosti díky několika faktorům (Chiavaroli et al., 2018). 

Těmito faktory jsou:

  • Strava s nižším glykemický indexem má všeobecně větší sytící schopnosti než strava s vyšším glykemickým indexem, takže jídla sníme méně.
  • Dále taková strava prodlužuje dobu, za kterou budeme mít hlad a snižuje tak velikost porce, kterou následně sníme v dalším chodu.
  • Vyšší zastoupení vlákniny ve stravě může vést k tomu, že se cítíme po jídle více zasyceni a celkově uspokojenější.
  • Nízkoglykemická jídla obsahují menší množství energie vztaženou na porci, než fast foodový kolegové.
  • Nízkoglykemická strava ad libitum, tedy co hrdlo ráčí, se projevila jako účinný nástroj v otázce hubnutí lidí s nadváhou a obezitou.   

obrázek z unsplash.com

Co si z toho vzít?

  • Za 12 týdnů nízkoglykemické diety obsahující těstoviny tito lidé shodili v průměru půl kilogramu. Autoři studie ovšem upozorňují, že jako zdravou součást jídelníčku je možné vnímat těstoviny pouze v tom případě, že spolu s nimi konzumujeme vyváženou stravu s nízkým glykemickým indexem.

A přesně o tomhle to celé je. Není to o tom, že by konzumace těstovin vedla ke spontánnímu úbytku hmotnosti, ale o tom, že v kontextu s nízkoglykemickou stravou nám těstoviny můžou pomoci zhubnout (asi tak stejně jako každá jiná potravina). Ostatně váhový úbytek půl kilogramu za 12 týdnů není z pohledu jednotlivce snažícího se zhubnout velkou výhrou. Zlatým a neměnným pravidlem zůstává negativní energetická bilance společně s pestrou a vyváženou stravou, třeba podle zdravého talíře z Harvardu a sportovní aktivita dle našich preferencí. Z dnešního článku bychom si měli odnést zejména to, že po těstovinách se hubne i tloustne v závislosti na tom, kolik celkově za den přijmeme energie. Těstoviny jsou tedy stejně jako všechny potraviny takovým ohněm představující dobrého sluhu, ale špatného pána.

[eshoplink]

Zdroje:

Collaborators, T. G. 2015 O. (2017). Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries over 25 Years. New England Journal of Medicine377(1), 13–27. https://doi.org/10.1056/NEJMoa...

Foster-Powell, K., Holt, S. H., & Brand-Miller, J. C. (2002). International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. The American Journal of Clinical Nutrition76(1), 5–56.

Hill, J. O., & Melanson, E. L. (1999). Overview of the determinants of overweight and obesity: current evidence and research issues. Medicine and Science in Sports and Exercise31(11 Suppl), S515-521.

Chiavaroli, L., Kendall, C. W. C., Braunstein, C. R., Mejia, S. B., Leiter, L. A., Jenkins, D. J. A., & Sievenpiper, J. L. (2018). Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials in adults. BMJ Open8(3), e019438. https://doi.org/10.1136/bmjope...

P.H. Wilding John. (2001). Causes of obesity. Practical Diabetes International18(8), 288–292. https://doi.org/10.1002/pdi.27...

  •