Batáty neboli sladké brambory v posledních letech zažívají ohromný boom mezi vyznavači zdravého životního stylu. Jeden by skoro nabyl dojmu, že se jedná o superpotravinu nadupanou živinami, která staré dobré české brambory válcuje po všech stránkách. Opravdu tomu tak je? Pojďte se se mnou podívat na jejich srovnání.
Nutriční hodnoty
Ačkoliv se batáty jeví jako “fancy” potravina a jsou obecně považovány za “zdravější”, pravdou je, že nutričně jsou na tom velmi podobně jako brambory.
Údaj na 100 g | Brambory | Batáty |
Kalorie (kcal) | 92 | 90 |
Bílkoviny (g) | 2 | 2 |
Tuky (g) | 0,15 | 0,15 |
Sacharidy (g) | 21 | 21 |
Vláknina (g) | 2,1 | 3,3 |
Vitamin A (µg) | 1 | 961 |
Draslík (mg) | 544 | 475 |
Vitamin C (mg) | 12,6 | 19,6 |
Z výše uvedené tabulky vidíte, že brambory a sladké batáty jsou srovnatelné po stránce obsahu energie a makroživin.
Co se týče mikroživin, batáty jednoznačně válcují brambory v obsahu vitaminu A, který pomáhá udržet zdravé oči. Obsahují také více vitaminu C. Naopak brambory batáty převyšují v obsahu draslíku, který je důležitým prvkem pro správnou funkci svalů, srdce a nervů.
Batáty (hlavně jejich červené a fialové varianty) jsou bohaté na antioxidanty, které chrání buňky proti volným radikálům.
Jak je připravit?
Jak brambory, tak batáty jsou zdraví prospěšnou přílohou, která může mít svoje místo ve vašem jídelníčku. Záleží ale, jak je připravíte. Benefity “pohřbíte” smažením. O (ne) prospěšnosti hranolek zřejmě nemáte pochyb. Nezapomeňte ale, že i batátové hranolky jsou stále hranolkami.
Obě přílohy skvěle chutnají pečené v troubě na pečícím papíře. Omyjte je, očistěte, ale pokud to není nutné, slupku neloupejte. Ochudili byste se o vlákninu. Loupat nebo neloupat zeleninu a ovoce? To si přečtěte v našem článku. Přidejte sezónní bylinky a lehce zakápněte olivovým olejem. Pečte do měkka a osolte až po dopečení. Nepustí vodu a zůstanou křupavé na povrchu. Na talíři už jen doplňte masem, rybou nebo třeba tofu a zeleninou.
Starou známou klasiku v podobě bramborové kaše zkuste připravit z batátů a přidat trochu chilli a citronové šťávy. Taková varianta je zajímavým chuťovým zpestřením.
- Chcete trochu experimentovat? Připravte si zapečené batáty nebo slané bezlepkové wafle z batátů
- Prázdniny u babičky vám zase připomenou francouzské brambory ze syrových brambor
Co si z toho vzít?
Možná vás překvapilo, že batáty se od starých dobrých českých brambor liší jen minimálně. Ve výsledku tedy záleží, jaká příloha vám chutná více a objeví se v jídelníčku častěji. Plusem brambor je také nižší cena a určitě i lokálnost. Tak jako tak se obě přílohy mohou objevovat ve vašem jídelníčku a doufáme, že jste díky našim tipům objevili další kreativní způsoby, jak je připravit.
Další články o přílohách, si můžete přečíst tady: