Káva z kávových kapslí možná chutná skvěle, naše planeta ale pláče
obrázek z planetroasters.com

Káva z kávových kapslí možná chutná skvěle, naše planeta ale pláče

S rostoucí celosvětovou spotřebou kávy přichází také snahy koncových zákazníků, tedy nás obyčejných domácích "kafíčkářů", o dokonalou a jednoduchou přípravu kávy. Takovouto možnost nám nabízí kapslové kávovary, do kterých nalijeme vodu, zasuneme kapsli, zmáčkneme tlačítko a po chvíli už je ve většině případů lahodné espresso na světě. Co se ale děje s použitou kávovou kapslí, která splnila svůj účel? Pravděpodobně ji vyhodíme do koše a o nic dalšího se nestaráme. To je ale škoda, protože použité kávové kapsle je prakticky velice problematické recyklovat.

Co v článku zjistíme?

  • Co to jsou kávové kapsle a proč jejich vynálezce svého objevu nyní lituje.
  • Z vyprodukovaných kapslí ve Spojených státech amerických by šel vytvořit řetěz obepínající naši planetu dvanáctkrát. 
  • Co se musí udělat, aby byla kapsle recyklovatelná.
  • Jaký je cenový rozdíl mezi porcí kávy a kávové kapsle.
  • Jak si kávu připravit lépe, chutněji a zodpovědněji.

Člověk je od přírody takový homo leňourus, přičemž svoji lenost promítá do všech oblastí svého života. Jako následek se nám tu hromadí věci a nápady, které nám usnadňují život. A jedním z takových představitelů jsou i tzv. K–Cups nebo Nespresso kapsle pro konzumenty kávy. Pohodlné řešení pro lidi zápolící s časem nebo neochotou věnovat přípravě kávy něco navíc a udělat si tak z toho svůj osobní rituál.

Proč jsou kávové kapsle problémem?

V čem je zakopaný pes? John Sylvan, vynálezce kapslové kávy, vybudoval firmu Keurig Green Mountain produkující miliardy kapslových káv za rok. Nedávno přiznal, že svého vynálezu nyní lituje. Je tomu proto, že za ušetřením chvilky osobního času konzumenta kávy zaplatíme daň v podobě téměř nerecyklovatelného kapslového odpadu.

Představme si, že jen z vyprodukovaných K-Cups (USA trh) v roce 2014 by šel vytvořit řetěz, který by obepnul naši planetu minimálně dvanáctkrát. A celkově drtivá většina těchto kapslí je téměř nerecyklovatelných, i když se výrobci dmou pýchou, že jejich výrobek je plně recyklovatelný (Hamblin, 2015).

Aby byla kapsle recyklovatelná, bylo by zapotřebí, abychom ji po použití nevyhodili do koše, ale udělali několik zásadních věcí:

  • rozřízli kapsli nožem
  • vyhodili kávovou sedlinu do kompostu nebo směsného odpadu
  • omyli zbývající součásti kapsle a roztřídili je do plastového a kovového odpadu (hliník) 

Kdo by to ale dělal, když si chce co nejpohodlněji dopřát šálek kávy? Takováto recyklace je v přímém rozporu použití kávové kapsle a bije se zde jednoduchost a pohodlnost se složitostí a prací navíc. Takže v konečném důsledku je takováto ekologická příprava daleko složitější než si třeba namlít vlastní kávu a udělat ji za pomocí aeropressu nebo frenchpressu.

obrázek z pinterest.com

Cenová dostupnost

Než abychom si do domácnosti zakoupili kávovar, který si namele čerstvou kávu sám a připraví nám několik druhů kávy, koupíme si řádově o několik tisícovek levnější variantu kapslového kávovaru, který má mnohem příznivější cenu a peněžence tak jednorázově neublíží.

Do našeho nového kávovaru ale bohužel patří pouze kapsle od jeho výrobce.

  • V případě Nespressase jedná o cenu mezi 9,90 – 12,40 Kč.
  • U Tchibo je to zhruba od 8,90 – 10,90 Kč.

Řekněme, že chceme silnější aromatickou kávu, zvolíme tedy brazilskou kávu od firmy Tchibo.

Náklady na jeden šálek:

  • V případě kapslové kávy se jedná o náklad v hodnotě 9,90 Kč na jednu kapsli (8 gramů) a tudíž jeden šálek kávy.
  • Pokud se podíváme na kávu zrnkovou, tak za stejné množství kávy v jednom šálku (8 g) zaplatíme necelé 4 Kč.

Reálně tedy vidíme, že kávové kapsle jsou zátěží nejen pro životní prostředí, ale i pro naši peněženku. Zbytečně tedy zaplatíme více peněz na jednom šálku kávy v případě kapslové varianty.

Jak to dělat lépe, chutněji a zodpovědněji?

Pokud si pořídíme za pár stovek frenchpress, aeropress nebo moka konvičku na přípravu kávy a k tomu za dalších pár stovek elektrický nebo ruční mlýnek na kávu namísto kapslového kávovaru, dostane se nám za to několik benefitů.

  • Samotnou přípravou kávy si dokážeme vytvořit svůj osobní kávový rituál, kdy máme chvíli pro sebe a vůně mletého kávového zrna nádherně provoní celou kuchyň.
  • Kávový mlýnek použijeme na namletí přibližně 7–8 gramů kávy na přípravu výsledného nápoje.
  • V případě použití frencpressu nebo aeropressu stačí pouze nasypat kávu do nádoby, ohřát vodu v rychlovarné konvici, zalít si kávu v nádobě a následně po minutce oddělit kávovou sedlinu od výsledného nápoje a už si jenom vychutnat příjemnou vůni a chuť kvalitní kávy.
  • U moka konvičky stačí pouze nalít vodu do spodní části konvičky, nasypat namletou kávu do střední části nádoby a následně spojíme všechny části nádoby k sobě. Moka konvičku postavíme na plotnu a počkáme, až se výsledný nápoj přefiltruje, přelijeme do hrníčku a nic nebrání vychutnání horké kávy.
  • Těmito "alternativními" přípravami kávy ušetříme v dlouhodobém měřítku značné množství finančních prostředků a zachráníme životní prostředí od zbytečného a předraženého používání kapslové kávy.
obrázek z aussiegymjunkies.com

Co si z toho vzít?

I když třeba Nespresso má svůj recyklační program, kdy si můžeme objednat recyklační pytel, kde odkládáme použité kapsle a následně je zaneseme do Nespresso obchodu nebo si objednáme odvoz od firmy Nespresso do jejich recyklačního dvoru, podle mne to postrádá smysl zamýšlené úspory času. Jak už jsem nastínil problematiku recyklace kávových kapslí, je zapotřebí abychom je rozložili na plast, kov a oddělili od součástí kávovou sedlinu do kompostu nebo směsného odpadu, aby byla kapsle plně recyklovatelná

Pití kávy je jakýmsi osobním rituálem, kdy si užíváme chvilku pohody v našem zaneprázdněném dni a dokážeme třeba takovouto relaxací vypnout a snížit hladinu kortizolu a naopak příjemnými pocity získáme nějaké ty endorfiny. Tohoto nedocílíme při bleskovém "vyskrnutí" kávy při dobíhání tramvaje nebo přecházení od kanceláře ke kanceláři.

Je zapotřebí si uvědomit, že jsme to my, koneční zákazníci, kdo má sílu určovat trend trhu a svojí preferencí při nákupu si říkat o to, co je pro nás důležité. Nenechme se nalákat jednoduchostí a pohodlností nejen při přípravě kávy a svými svědomitými volbami určujme trend trhu nejen s kávou. Nákupem kávy s označením fair trade navíc přispějeme ke spravedlivé odměně pěstitelům kávy v rozvojových zemích, a to za to stojí.

Video o problematice výroby kávových kapslí

Zdroje:

Hamblin, J. (2015, březen 2). A Brewing Problem. The Atlantic. Získáno z https://www.theatlantic.com/te...

  • 10
Andrea B.

https://www.amazon.de/gp/aw/s/ref=is_s_ss_i_0_11/259-1126817-5633848?k=reusable+capsules&sprefix=reusable+ca&crid=1NWYHF8NQQ4SJ Pokud uz nekdo kavovar na kapsle má a nevadí mu stravit asi tak minutu navic pripravou

Michael Holý

Mne tu chybí čísla. Kolik tun vyhozeného plastu v kapslích představují kapsle vs. celková roční produkce plastů. Odhadem to bude hluboce pod 1‰. To samé u hliníku. Kam vyhodím sedlinu je jedno, na skládce slouží jako biologická část, ve spalovně jako část co dobře hoří.***Dále navrhovaná řešení nejsou ve skutečnosti alternativou ke kapslím, kde jde o rychlost a pohodlnost. French press se musí mýt, to sítko jde opravdu "skvěle" a zbytky kávy splachuji do odpadu, sedlinu vydloubávat lžičkou do koše, neboť jinak pěkně ucpává odpad, už beztak ta mám zbytky z mytí sítka. To samé u té konvičky, Vydloubat sedlinu do koše, zbytek vymýt a zbytky sedliny mne ucpávají odpad. U aeropressu myji 3 kusy nádobí-2 válce a hrubé síto. A opět problém se sedlinou. Takže rychlost nic moc a ještě si pěkně přidělávám práci na častější čištění odpadu které je zpravidla prováděno chemicky. To k rychlosti. ***Dále cena Navrhované řešení pořídit si mlýnek musím započítat do ceny kávy za 4 Kč. Samotný mlýnek byl také někde a z něčeho vyroben včetně spotřebovné energie. A životnost? Ale mohu to obejít tím, že pořídím již namletou kávu jako v případě kapslí. V případě ohřevu kávy pro ferenchpress ohřívám více vody, než spotřebuji na kávu. Ohřátí jednoho litru vody stojí cca 0,6 Kč. Tedy pokud ohřeji alespoň půl litru což jsou minimální doporučená množství, zaplatím 0,3 Kč které nejsou v článku uvedeny. Navíc amortizace konvice ve stejné ceně. Tedy + 0,6 Kč. U konvičky jde o nehospodárný přenos tepla mezi plotýnkou a konvicí, kde účinnost bude kolem 30%, takže ohřev za 1 Kč. Aeropress je srovnatelný s french pressem. Tedy 0,6 Kč + Náklady na filtr, cca 2Kč. U kapslí ohřev 0,1 Kč neboť ohřeji jen to co skutečně spotřebuji. Výsledek? Nejhospodárnějším ohřevem je přístroj na kapsle. Hospodárnost mytí? Opět kapsle. A recyklace? Plast z kapslí nepředstavuje majoritní problém. Jde pouze o promile vyprodukovaného odpadu. Které lze spálit a ještě energeticky využít. A kdo se diví spálit, přečtěte si něco o moderním spalování za vysokých teplot. Není to samé jako spalování doma v kotli. A z výrazu Fair Trade v závěru je mne na blití.A kávový rituál je další hloupost, jedná se o výsledek, ne s něčím zbytečně patlat a říkat tomu výhoda, maximáně tak nezbytnost, pokud má někdo tento styl přípravy kávy rád.*****A u této věty mne chybí základní DATA-FAKTA, na základě jedné věty tomuto tvrzení věří možná dítko ze školičky. "A celkově drtivá většina těchto kapslí je téměř nerecyklovatelných, i když se výrobci dmou pýchou, že jejich výrobek je plně recyklovatelný (Hamblin, 2015)" Takže polovičatý článek.

Petr Mach

Mně tu chybí mozek. Dovolte mi krátký rozbor vašeho výplodu. 1) "Kam vyhodím sedlinu je jedno..." - už zde vám po zpětném přečtení musí být jasné, že ohánět se *data-fakty* na vašem místě není úplně v pořádku. Kávová sedlina je považována za jednoho z urychlovačů kompostování, což je v dnešní době stejný trend jako diskutované kapslové kávovary, tj. je možné se s ním již běžně setkat ve větších kancelářích, nemluvě o projektech spalovny SAKO, která pracuje přímo s centrální brněnskou kompostárnou. 2) "Dále navrhovaná řešení nejsou ve skutečnosti alternativou ke kapslím, kde jde o rychlost a pohodlnost. " - po pěti větách už vám uniká pointa celého článku. Rychlost a pohodlnost se výrazně vylučuje s jakýmkoliv přesahovým myšlením o lidském chování k životnímu prostředí. Rychlost a pohodlnost znamená, že se rok od roku potýkáme s více a více neudržitelnou produkcí naprosto zbytečného odpadu, složeného zejména s obalových materiálů potravin a tekutin, který můžeme papkat a vybumbat v nesmyslných multitaskových situacích. A takhle bych mohl pokračovat. 3) Následuje poměrně dlouhý odstavec, u kterého nevím, kde začít. Začněme matematikou. Vážně si cením toho, jakou práci vám asi muselo dát obnovit své početní znalosti, ale ptám se... dostal jste se sečtením všech důkladně propočítaných nákladů na přípravu filtrované kávy z dlouhodobého hlediska na cenu přípravy kávy z kapslí? "V případě ohřevu kávy pro ferenchpress ohřívám více vody, než spotřebuji na kávu." - ehm... Víte, že tu zbylou vodu nemusíte vylít do záchodu? "U kapslí ohřev 0,1 Kč neboť ohřeji jen to co skutečně spotřebuji. Výsledek? Nejhospodárnějším ohřevem je přístroj na kapsle." - je sice hrozně pěkné, že se tu oháníte aeropressem a french pressem, ale princip přípravy "kapslové kávy" se dá odkázat na přípravu kávy přístrojem na espresso, který taktéž *ohřeje jen to, co skutečně potřebuje*. A principiálně (a stejně tak tip pro vás) se při koupi již namleté kávy jedná o jednodušší způsob přípravy než např. zmíněný aeropress. 4) Závěrem trochu sólíčka. Na blití je tu spíše mně, ze všech těch mouder, co jste zde vyplodil. Opomíjíte řadu důležitých faktorů a celý váš komentář je přehnaně zaujatý, nehledě na to, že ignorujete samotný princip neudržitelnosti vytváření i 3 gramů (plastového, hlníkového, ...) odpadu na 6-8 gramů kávy a vytváření odpadu celkově. Přístup v podobě: "Plast z kapslí nepředstavuje majoritní problém. Jde pouze o promile vyprodukovaného odpadu" je stejný asi jako "včera jsem zastřelil člověka, ovšem to nevadí, neboť to nepředstavuje majoritní problém, jde jen o nějakou tu promile z celkového počtu lidí na planetě" a velmi blízký tomu, jaký zatím mají právě dítka ze školičky...

Michael Holý

Zabývat se kam vyhodím kávovou sedlinu je nesmyslné. Kompostace funguje i bez ní a jak skládka tak pec si s ní poradí hravě. Vodu samozřejmě neliji do kanálu, ale spotřeboval jsem energii na její ohřev na 100°C. Ta cena byla za jalově vynaloženou energii. Máte možná pravdu že trošku zaujatý, protože (děkuji za první měrnou hodnotu 3g plastu) vyhozený plast skutečně nepředstavuje světový problém. A tyhle 3 gramy mohou klidně skončit v peci a využijeme jej jako energii. Je to podobné jako byste chtěl třídit víčka od jogurtu. Jen pro doplnění, nejsem necita k prostředí a sám třídím, jen to beru s troškou racionality. Mám zkušenosti s firmou produkující plasty pro automobilový průmysl a věřte že 30 vstřikolisů cca každou minutu za 24/7 vyprodukuje nejen mnoho výrobků, ale také odpadu v řádech tun. A to je jen malinký kousíček světové produkce. Takže tři gramy mne opravdu nechávají klidným. Stejně tak množství hliníku ve stejném průmyslu. To víčko je tak nepatrný zlomek, že nemá smysl se tím vůbec zabývat. Kolik víček je třeba na výrobu jednoho bloku motoru? A kolik bloků motorů se denně vyprodukuje? A opět se jedná jen o malý kamínek co se týče výroby bloků....kolik výroben je jen v ČR....Tak abych to shrnul, recyklace kapsle je takový pšouk ve vířivce. A pokud se tím někdo vážně zabývá bez souvislostí s celkovou produkcí a považuje to za problém, měl by se podívat z redaktorské židle do praxe. Děkuji.

Radek Souček

Je to opravdu tak, například firma Nespresso kapsle recykluje. Zdarma vám zašlou sáček na použité kapsle zdarma si sáček plný kapslí použitých vyzvednou. To u jiných firem bohužel není co vím.

Michael Holý

Recyklují to tak, že to odvezou do spalovny pro energetické využití. :-) Ale to je dobře, neválí se to v přírodě a z vyrobené energie si ohřeješ vodu pro french press.

Irena Baťová

Jako pěkný že tu hanite specifický některe firmy ale nejdřív si doplňte mezery v informacích a nebuďte nesmyslně jednostranni

Ondřej Klein
Ondřej Klein

Cílem článku bylo představit problémovou recyklaci kávových kapslí (které vyrábí spousta firem včetně těch ve článku zmíněných) s konkrétním příkladem, jak na kávě ušetřit a připravit si ji ekologičtěji, lépe a chutněji. Článek je založen na faktech. Pokud máte pocit, že bychom si měli doplnit mezery ve vzdělání, tak budu nesmírně rád, když nám ty vzdělávací materiály poskytnete. Hezký večer přeji.

Michael Holý

Moc faktů jsem v článku nenašel viz můj příspěvek. Žádná čísla, žádná data jen dojmy. Navíc poslední odstavec o Fair trade je naprosto zbytečný. Stejně jako ten předposlední, neboť právě pokud se budu ráno crcat s přípravou kávy, zbude mne méně času na její dopití.

Jarmila Pešekk

Přátelé, protože jsem mlsná huba, tak mám v kapslích jasno...až ochutnáte čerstvě namleté a “pressnuté” kafíčko, třeba Costa Rica Tarrazu....dejte pak vědět! Pochybuji, že se vrátíte k plasťákům. ?