Detox skladu! Před 17 hodinami jsme přidali do detoxu nový produkt s 13% slevou  

Káva z kávových kapslí možná chutná skvěle, naše planeta ale pláče
obrázek z planetroasters.com

Káva z kávových kapslí možná chutná skvěle, naše planeta ale pláče

Ondřej Klein Ondřej Klein před 8 měsíci Aktualizováno 22. 2. 2018

S rostoucí celosvětovou spotřebou kávy přichází také snahy koncových zákazníků, tedy nás obyčejných domácích "kafíčkářů", o dokonalou a jednoduchou přípravu kávy. Takovouto možnost nám nabízí kapslové kávovary, do kterých nalijeme vodu, zasuneme kapsli, zmáčkneme tlačítko a po chvíli už je ve většině případů lahodné espresso na světě. Co se ale děje s použitou kávovou kapslí, která splnila svůj účel? Pravděpodobně ji vyhodíme do koše a o nic dalšího se nestaráme. To je ale škoda, protože použité kávové kapsle je prakticky velice problematické recyklovat.

Co v článku zjistíme?

  • Co to jsou kávové kapsle a proč jejich vynálezce svého objevu nyní lituje.
  • Z vyprodukovaných kapslí ve Spojených státech amerických by šel vytvořit řetěz obepínající naši planetu dvanáctkrát. 
  • Co se musí udělat, aby byla kapsle recyklovatelná.
  • Jaký je cenový rozdíl mezi porcí kávy a kávové kapsle.
  • Jak si kávu připravit lépe, chutněji a zodpovědněji.

Člověk je od přírody takový homo leňourus, přičemž svoji lenost promítá do všech oblastí svého života. Jako následek se nám tu hromadí věci a nápady, které nám usnadňují život. A jedním z takových představitelů jsou i tzv. K–Cups nebo Nespresso kapsle pro konzumenty kávy. Pohodlné řešení pro lidi zápolící s časem nebo neochotou věnovat přípravě kávy něco navíc a udělat si tak z toho svůj osobní rituál.

Proč jsou kávové kapsle problémem?

V čem je zakopaný pes? John Sylvan, vynálezce kapslové kávy, vybudoval firmu Keurig Green Mountain produkující miliardy kapslových káv za rok. Nedávno přiznal, že svého vynálezu nyní lituje. Je tomu proto, že za ušetřením chvilky osobního času konzumenta kávy zaplatíme daň v podobě téměř nerecyklovatelného kapslového odpadu.

Představme si, že jen z vyprodukovaných K-Cups (USA trh) v roce 2014 by šel vytvořit řetěz, který by obepnul naši planetu minimálně dvanáctkrát. A celkově drtivá většina těchto kapslí je téměř nerecyklovatelných, i když se výrobci dmou pýchou, že jejich výrobek je plně recyklovatelný (Hamblin, 2015).

Aby byla kapsle recyklovatelná, bylo by zapotřebí, abychom ji po použití nevyhodili do koše, ale udělali několik zásadních věcí:

  • rozřízli kapsli nožem
  • vyhodili kávovou sedlinu do kompostu nebo směsného odpadu
  • omyli zbývající součásti kapsle a roztřídili je do plastového a kovového odpadu (hliník) 

Kdo by to ale dělal, když si chce co nejpohodlněji dopřát šálek kávy? Takováto recyklace je v přímém rozporu použití kávové kapsle a bije se zde jednoduchost a pohodlnost se složitostí a prací navíc. Takže v konečném důsledku je takováto ekologická příprava daleko složitější než si třeba namlít vlastní kávu a udělat ji za pomocí aeropressu nebo frenchpressu.

obrázek z pinterest.com

Cenová dostupnost

Než abychom si do domácnosti zakoupili kávovar, který si namele čerstvou kávu sám a připraví nám několik druhů kávy, koupíme si řádově o několik tisícovek levnější variantu kapslového kávovaru, který má mnohem příznivější cenu a peněžence tak jednorázově neublíží.

Do našeho nového kávovaru ale bohužel patří pouze kapsle od jeho výrobce.

  • V případě Nespressase jedná o cenu mezi 9,90 – 12,40 Kč.
  • U Tchibo je to zhruba od 8,90 – 10,90 Kč.

Řekněme, že chceme silnější aromatickou kávu, zvolíme tedy brazilskou kávu od firmy Tchibo.

Náklady na jeden šálek:

  • V případě kapslové kávy se jedná o náklad v hodnotě 9,90 Kč na jednu kapsli (8 gramů) a tudíž jeden šálek kávy.
  • Pokud se podíváme na kávu zrnkovou, tak za stejné množství kávy v jednom šálku (8 g) zaplatíme necelé 4 Kč.

Reálně tedy vidíme, že kávové kapsle jsou zátěží nejen pro životní prostředí, ale i pro naši peněženku. Zbytečně tedy zaplatíme více peněz na jednom šálku kávy v případě kapslové varianty.

Jak to dělat lépe, chutněji a zodpovědněji?

Pokud si pořídíme za pár stovek frenchpress, aeropress nebo moka konvičku na přípravu kávy a k tomu za dalších pár stovek elektrický nebo ruční mlýnek na kávu namísto kapslového kávovaru, dostane se nám za to několik benefitů.

  • Samotnou přípravou kávy si dokážeme vytvořit svůj osobní kávový rituál, kdy máme chvíli pro sebe a vůně mletého kávového zrna nádherně provoní celou kuchyň.
  • Kávový mlýnek použijeme na namletí přibližně 7–8 gramů kávy na přípravu výsledného nápoje.
  • V případě použití frencpressu nebo aeropressu stačí pouze nasypat kávu do nádoby, ohřát vodu v rychlovarné konvici, zalít si kávu v nádobě a následně po minutce oddělit kávovou sedlinu od výsledného nápoje a už si jenom vychutnat příjemnou vůni a chuť kvalitní kávy.
  • U moka konvičky stačí pouze nalít vodu do spodní části konvičky, nasypat namletou kávu do střední části nádoby a následně spojíme všechny části nádoby k sobě. Moka konvičku postavíme na plotnu a počkáme, až se výsledný nápoj přefiltruje, přelijeme do hrníčku a nic nebrání vychutnání horké kávy.
  • Těmito "alternativními" přípravami kávy ušetříme v dlouhodobém měřítku značné množství finančních prostředků a zachráníme životní prostředí od zbytečného a předraženého používání kapslové kávy.
obrázek z aussiegymjunkies.com

Co si z toho vzít?

I když třeba Nespresso má svůj recyklační program, kdy si můžeme objednat recyklační pytel, kde odkládáme použité kapsle a následně je zaneseme do Nespresso obchodu nebo si objednáme odvoz od firmy Nespresso do jejich recyklačního dvoru, podle mne to postrádá smysl zamýšlené úspory času. Jak už jsem nastínil problematiku recyklace kávových kapslí, je zapotřebí abychom je rozložili na plast, kov a oddělili od součástí kávovou sedlinu do kompostu nebo směsného odpadu, aby byla kapsle plně recyklovatelná

Pití kávy je jakýmsi osobním rituálem, kdy si užíváme chvilku pohody v našem zaneprázdněném dni a dokážeme třeba takovouto relaxací vypnout a snížit hladinu kortizolu a naopak příjemnými pocity získáme nějaké ty endorfiny. Tohoto nedocílíme při bleskovém "vyskrnutí" kávy při dobíhání tramvaje nebo přecházení od kanceláře ke kanceláři.

Je zapotřebí si uvědomit, že jsme to my, koneční zákazníci, kdo má sílu určovat trend trhu a svojí preferencí při nákupu si říkat o to, co je pro nás důležité. Nenechme se nalákat jednoduchostí a pohodlností nejen při přípravě kávy a svými svědomitými volbami určujme trend trhu nejen s kávou. Nákupem kávy s označením fair trade navíc přispějeme ke spravedlivé odměně pěstitelům kávy v rozvojových zemích, a to za to stojí.

Video o problematice výroby kávových kapslí

Zdroje:

Hamblin, J. (2015, březen 2). A Brewing Problem. The Atlantic. Získáno z https://www.theatlantic.com/te...

  • 10