Kde se vzaly naše faldy a nadváha?

Kde se vzaly naše faldy a nadváha?

Obezita, nadváha, tukový prstenec okolo břicha, nějaký ten faldík, tloušťka... Můžeme tomu říkat, jak chceme. Nicméně se jedná o něco, co nás v posledních letech sužuje stále více. Jak se zdá, může to být původce daleko více zdravotních problémů, než jsme schopni si sami připustit. Ano, nadváha nebo obezita mohou být morem moderní společnosti, jenž bude znamenat zhoršení kvality života současné společnosti mladé generace. Kde se ale vlastně vzala, co může za současný velmi špatný stav společnosti? 

Jak jsme se stravovali dříve a dnes? 

Současný stravovací styl většiny běžné populace je evidentně pro nás nepřirozený. Trávicí systém a možnosti metabolismu se ve vztahu ke vstřebání a využitelnosti živin formovaly v průběhu evoluce celé roky, a to na potravu, která se té naší aktuální ani zdaleka nepodobá. Možná to ani netušíte, ale první stravou, která se na našem území objevila, byla strava přímořská nebo středomořská, tj. velmi podobná té, co konzumovali staří Řekové a Římané. V naší stravě tak převažovalo ovoce a zelenina, malé množství masa, oleje nebo obilniny. Válka mezi kmeny a ukrutnost barbarských kmenů ze severu znamenala vytlačení tohoto stravování ve středověku zpět k moři a v našem jídelníčku se ustálila vysokotuková masitá strava obohacená o plodiny odolné výrazným teplotním změnám, tedy brambory, obilniny, luštěniny. Do této doby také datujeme vyšší rozmach zemědělství, které pro nás bylo přirozené i díky tomu, že se většina populace v této době vyznačovala krevní skupinou A. 

Moderní dobu ve výživě můžeme datovat od počátku 20. století. Právě zde se s námi stalo "něco", co sice znamenalo velký pokrok, nicméně krok zpět pro naši výživu. Modernizace a průmyslová revoluce znamenala znatelné zpřístupnění stravy, omezení nutnosti pohybu a "potravinovou migraci". 

Výživa z pohledu historie
Obrázek z lllnutrition.com

Z obrázku vidíte, jaké bylo tradiční a nutno říct i pro náš trávicí systém přirozené zastoupení živin ve stravě. První sloupec zastupují lovci a sběrači, ti konzumovali převahu škrobů (starch), téměř žádný cukr, střední množství tuku a aktuálně doporučovanou dávku bílkovin. Během farmářské fáze se stabilizoval vyšší příjem škrobů a snížil podíl tuků a bílkovin. V naší stravě se však začala daleko hojněji vyskytovat vláknina. Ta se vytratila v moderní společnosti, stejně jako s bílkovinami, zčtyřnásobil se příjem cukru a ztrojnásobil příjem tuků. Můžeme zde tedy pozorovat značný rozdíl od toho, na co se náš organismus adaptoval dlouhodobě. Pokud to řeknu ještě jinak, na první styl stravování jsme se adaptovali více jak tisíce let, na druhé stovky let, a na třetí bychom se chtěli adaptovat v řádku let. 

Pro vás nebudou mít tyto změny nelogický výstup. Samozřejmě je jím rapidní nárůst obezity, ale abychom ještě více dokázali identifikovat problém. Podívejme se na časovou osu toho, kdy k nárůstům došlo nejvíce. 

Obezita
Obrázek z laurapappashealth.com

Vidíme, že nárůst hladiny tělesného tuku ve formě rozvoje obezity, má dva zlomy. Okolo roku 1980 a na přelomu tisíciletí. K nejrapidnějšímu nárůstu došlo ale právě okolo roku 1980. Co se zde stalo? Můžeme pozorovat hned tři důležité prvky. Začal se využívat vysoko-fruktózový sirup a fruktóza jako sladidlo, snížil se podíl manuální práce díky rozvoji průmyslu a automatizaci (nástupu výpočetní techniky), rafinace potravin, zvýšení konzumace tuků v podobě fastfoodů a zvýšení konzumace jednoduchých cukrů. Právě tyhle změny můžeme považovat za nejdůležitější milníky našeho zdraví a rozvoje obezity. Je až komické, že právě v této době se zrodila velká cukrová aféra, kdy cukrovarnický průmysl podpořený dotovanými studiemi prohlásil ve spolupráci s vědci cukr za neškodný a dokonce až esenciální pro naši výživu. 

Jak z toho ven? 

Otázka tedy může znít? Máme se vrátit k původní pastevecké stravě? Nejsem o tom přesvědčený, i když by to bylo pro naše zdraví výhodnější, než aktuální stravovací návyky. Plně postačí absolutní absence jednoduchých cukrů, omezení příjmu tuku, vymizení vysoko-fruktózového sirupu, stejně jako rafinovaných a vysoce zpracovaných potravin, které nám nabízí s až nesnesitelným zbavením se zodpovědnosti "moderní", ale přesto tak "nemoderní" nebo spíše nemorální potravinový průmysl. 

A tak abych odpověděl na otázku "Kde se vzaly naše faldy a nadváha?". Vzaly se primárně v nevědomosti, cílených přešlapech a sleposti moderní výživy, zejména však také v nás. Protože současným tématem číslo jedna, který přebíjí důležitost vhodné stravy, je naše pohodlnost a nesnášenlivost přirozeného pohybu. Dokonce až společenská přístupnost k lidem, kteří se baví svojí leností, prezentují ji na sociálních sítích a pletou tak hlavu názorově neustáleným mladým lidem. Zůstává mi rozum stát nad tím, jak může v dnešní společnosti obstát morbidně obézní FattyPillow nebo různí až obsedantně působící baviči a hvězdy seriálů. Zřejmě je něco shnilého v této společnosti, a je již na čase se tím začít zabývat. Každopádně, ať může za naši nadváhu nebo obezitu kdokoliv, jsme to právě a jedině my, kdo s ní dokáže něco udělat. 

  •