Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu

4. 4. 2020
Komentáře
2
Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
obrázek z broadsheet.com
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Jak už podle názvu můžeme odhadnout, exoticky znějící název nápoje nás zavede do východní části Asie, kde byla kombucha velmi oblíbeným nápojem a také hojně používaným léčebným doplňkem v lidovém léčitelství. Již před dobou, kdy se začal datovat náš letopočet, přisuzovali staří Číňané pití kombuchy léčivé účinky a považovali ji za nástroj dlouhověkosti.

Kombucha se dále šířila přirozenou cestou přes Rusko do Evropy a za oceán do Ameriky. Před pár lety znalo kombuchu mizivé procento lidí u nás, kteří si ji s nadšením připravovali doma, dnes se z kombuchy však stal již poměrně slušný business. Co je tedy kombucha a má smysl ji zařadit do svého pitného režimu? Pojďme se na to podívat.

Co se v dnešním článku dozvíte?

  • Kde se kombucha vzala a co to vlastně je
  • Jaké zdraví prospěšné látky obsahuje
  • Kde ji můžete ochutnat
  • Jaké jsou zdravotní benefity pravidelného pití
  • Jak si ji můžete sami doma připravit

Kde se objevil zázrak jménem kombucha?

Bohužel se přesně nepodařilo zjistit počátky užívání kombuchy, avšak první zdokumentované používání je datováno k roku 221 před Kristem. Některé neověřené prameny spojují počátek pití černého čaje v Číně za časů dynastie Shang 1 600–1 046 let před Kristem („History Of Kombucha: Where Did It Come From? | Kombucha Home", b.r.). 

Kdo jiný mohl objevit léčivé účinky kombuchy než staří Číňané? Konkrétně se jedná o dynastii Tsin, která si slibovala od Kombuchy zázračné účinky, jak už napovídá její název „Tea of Immortality“, no a ruku na srdce – kdo tehdy nechtěl být nesmrtelný a žít věčný život?

O původu kombuchy se můžeme také dočíst zajímavé legendy – třeba japonskou, kdy císaře Enkya vyléčil doktor KOMBU ze žaludečních potíží zkvašeným čajem. 

Spojením příjmení doktora KOMBU a japonského označení pro čaj - TSCHA vznikla KOMBUCHA. V Českých zemích tajemství kombuchy údajně bedlivě střežili mniši, kteří ji dali dokonce krycí název Olinka. A za těchto časů vzniklo pořekadlo „Kdo holduje Kombuše, 100 let světem pokluše.“ Údajně se kombucha podepsala na mladistvém vzhledu samotné královny popu Madonny.

Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
obrázek z yumuniverse.com

Už jste navštívili kombucha bar?

O rostoucí oblibě konzumace kombuchy svědčí i fakt, že po světě existuje velká řádka takzvaných kombucha barů, které byly dominantou západní části Severní Ameriky a Nového Zélandu, ale od roku 2015 si na nápoji můžete pochutnat například i v Londýně. Můžete zde podle Neila Hinchley ochutnat kombuchu s přirozenou chutí, perlivou, neperlivou, a dokonce s přidaným ovocným pyré nebo jako součást alkoholických nápojů

Když si vzpomenu na chvíli, kdy jsem poprvé viděl tátu připravovat kombuchu, rozhodně to ve mně nevyvolalo touhu nápoj ochutnat, jelikož u mě však převládla zvědavost nad odporem k právě vytahované houbovité hmotě z nápoje, ochutnal jsem. Jak už to s chutěmi „raného puberťáka“ bývá, zkonstatoval jsem suše, že nechápu, jak tenhle odporný nápoj někdo může vůbec pít, načež jsem na několik dalších let na kombuchu takřka zapomněl. 

Dnes si však místy svou porci dopřeji, jelikož si mě její nahořklá, místy octová a lehce bublinková osvěžující chuť přitáhla zpět.

Pro kombuchu do obchodu a do hospody místo piva

Zjevný boom popíjení kombuchy je vidět dle Wollan, (2010) z New York Times v masovém rozšiřování sortimentu v obchodech se zdravou výživou a postupné rozšiřování ve velkých nákupních centrech. Dokonce i Red Bull nastartoval prodej vlastního nápoje kombuchy

Nic však není tak dobré jako to, co si připravíme doma. Stejně jako v případě piva existuje spoustu nadšených „domovarců“, tak i tady se můžeme setkat s obrovským množstvím lidí, co si doma vyrábějí kombuchu a vyměňují si zárodečné kultury nutné pro správný kvasný proces výroby kombuchy.

V oblasti San Francisca, která je často označována za Mekku zdravého životního stylu, si můžete dokonce nechat kombuchu natočit z pípy jako pivo!

Co v sobě kombucha skrývá?

Kombucha je často označována jako funkční nápoj. Označení funkční si zaslouží všechny potraviny, které obsahují živé organismy. Pamatujete na článek pojednávající o probio, prebio a synbio přípravcích? Tak kombuchu bychom zařadili do probiotického společenství, jelikož obsahuje „živé“ organismy. Kombucha je tedy nejčastěji zelený nebo černý čaj, ve kterém probíhá po delší dobu proces kvašení neboli fermentace. 

Jak víme, tak fermentací vznikají bakterie, které podporují funkci imunitního systému. Pokud však necháme proces fermentace probíhat po několik týdnů nebo až měsíc, tím spíše z nápoje dostaneme koktejl, který obsahuje více nebezpečných než prospěšných látek.

Ale jak to může být funkční nápoj, když je to prakticky čaj? Kouzlo spočívá v přidání startovací kultury SCOBY do oslazeného zeleného nebo černého čaje. Zkratka SCOBY by mohla naznačovat jistou spojitost se Scooby Doo, ale skrývá se pod ní méně zábavné označení „Synbiotic culture of bacteria and yeast“. 

Jedná se tedy o vzájemně prospěšné společenství bakterií a kvasinek, které vypadá jako taková houba, a to je hlavní důvod, proč mi kombucha napoprvé nezachutnala.

Azávěrečný „čárymáryfuk“ je v kráse procesu kvašení, jelikož SCOBY se taky něčím musí živit, spotřebuje pro sebe většinu cukru z oslazeného nápoje, a dá tak finálnímu nápoji jeho nezaměnitelnou chuť. SCOBY je velmi podobná kultuře, která se používá na výrobu klasického octa (Vīna, Semjonovs, Linde, & Deniņa, 2014).

Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
obrázek z „Health Risks And Benefits Of Kombucha Tea", b.r.

Ale co budu mít z toho, když budu kombuchu pít?

Na tomto místě si musíme rozdělit kombuchu koupenou v láhvi z obchodu a kombuchu doma připravenou. Koupená kombucha nemá prakticky žádná rizika, jelikož byla v drtivé většině případů pasterizována, tedy byla zabita většina prospěšných i patogenních bakterií a její konzumace je tedy spíše „na chuť“, i když obsahuje řadu antioxidantů a dalších cenných látek. 

Domácí kombucha musí být připravována v naprosto čistém prostředí a neměla by být v procesu kvašení déle než deset dní, jelikož při nesplnění těchto podmínek vznikají ve větší míře toxické látky. Extrémním případem budiž smrt ženy ve Spojených státech, která denně pila nesprávně připravenou kombuchu ve velkém množství.

Dalším nedávným případem je podle reportu Gedela, (2016) případ ženy, která opět pila nesprávně připravenou domácí kombuchu a utrpěla zánět jater. Je potřeba být opatrný, jelikož spousta přípravků, které slibují značné zdravotní benefity, může být kontaminována toxiny z nesprávné přípravy, skladování nebo výroby.Takže kombuchu vyrábět svědomitě.

Mezi hlavní benefity popíjení kombuchy patří:

  1. Možné zlepšení přirozené detoxikace organismu.
  2. Díky obsahu prospěšných probiotických bakterií pomáhá zlepšovat zažívání a příznivě ovlivňuje složení mikrobiomu. To se podílí na větší imunitní odolnosti organismu.
  3. Obsaženými antioxidanty může dokázat zmírnit proces stárnutí (oxidační stres) a poskytnout ochranu veškerým buňkám v těle, které jsou napadány volnými radikály, a zlepšit tak schopnost přirozené detoxikace organismu.
  4. Kombucha má také energizující účinky díky obsahu kofeinu, téměř kompletnímu spektru vitaminů skupiny B a železu.
  5. Pravidelná konzumace kombuchy může zlepšovat cholesterolový profil.
  6. Zejména obsaženými bioaktivními látkami v podobě polyfenolů a antioxidantů může mít antikarcinogenní účinky proti rakovině (Cetojevic‑Simin, 2008).
  7. Všeobecně lidé, kteří pijí zejména zelený čaj, mají nižší výskyt rakoviny, což je připisováno obsahu polyfenolů (aktivních látek ve větší míře v zeleném a menší míře v černém čaji).

Nicméně list Liberty Voice se ve svém článku věnoval tomu, jestli má kombucha nějaké přidané zdravotní benefity, které by vyvážily rizika plynoucí z její konzumace. Zahrnul do článku dvě vědecké review kombuchy, které nabádají k opatrnosti konzumace kombuchy a spíše se staví k této problematice negativně.

Hlavní myšlenkou článku je opět precizní domácí příprava nebo nákup průmyslově bezpečně vyrobeného nápoje. Domácí přefermentovaná kombucha může obsahovat i značné množství alkoholu, až 3 % („Kombucha", 2014).

Jak kombuchu připravit?

Na výrobu kombuchy budeme potřebovat:

  1. 1 ks „mother“ houby nebo 2–4 „babies“ houby (menší houby oddělené od "mother") – seženeme v obchodě se zdravou výživou, od přátel nebo v důvěryhodném obchodě na internetu
  2. 0,3 litru zákvasu, který dostaneme společně s koupí „mother“ houby alias SCOBY kultury nebo si necháme odlít od přátel, zákvas je hotový nápoj z předešlé várky.
  3. 270–290 g cukru
  4. 3 čajové lžíce sypaného černého, zeleného nebo ovocného čaje. Po získání zkušeností možno čaje kombinovat.
  5. 3 litry vody

Další potřebné věci:

  1. 6 litrový hrnec
  2. 4–5 litrová zavařovací sklenice
  3. plastová nálevka
  4. cedník s jemným sítkem
  5. ubrousek
  6. gumička
  7. vařečka

Postup

V hrnci převaříme vodu a odstavíme z plotny. Následně přidáme čaj a cukr, promícháme a necháme čaj louhovat přibližně 10 minut. Poté nalijeme oslazený čaj přes sítko do zavařovací sklenice, kde ho necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

  • Po vychladnutí do čaje nalijeme 0,3 litru zákvasu z předešlé várky a vložíme houbu do čaje s orientací bílé a hladké strany nahoru

Na hrdlo připevníme gumičkou ubrousek a stáhneme. Necháme nápoj „pracovat“ v pokojové teplotě na klidném místě bez přímého slunečního záření po dobu 7–10 dní. Po uplynutí 7–10 dní můžeme slévat. Ochutnáme brčkem nápoj, pokud má sladkokyselou perlivou chuť, přecedíme a uložíme ho v lahvích do ledničky s pootevřeným uzávěrem, jelikož kvašení stále probíhá.

  • Podáváme s ledem a cyklus opakujeme. „Mother houbu“ opláchneme opatrně studenou vodou před tím, než ji vložíme do nově připravované várky.
Kombucha: co je zač, její účinky + návod na přípravu
obrázek z Divinitea–Certified Organic Loose Leaf Teas, 2014

Co si z toho vzít?

Pití kombuchy má zdravotní benefity i rizika. Pokud se kombuchu rozhodnete vyzkoušet, doporučuji ji ochutnat z průmyslové výroby, a pokud vám bude chutnat, tak si ji vyzkoušejte vyrobit doma. Při výrobě doma pracujte opravdu v co nejčistším prostředí a nenechávejte kombuchu kvasit déle než 10 dní.

Pokud vám kombucha nezachutná, tak popíjením nejlépe zeleného čaje dosáhnete podobných zdravotních benefitů, jako má kombucha, pouze se ochudíte o probiotické působení na mikrobiom. Každopádně doporučují kombuchu ochutnat každému „gastroexperimentátorovi“.

Pivo: Roste po něm pupek a snižuje hladinu testosteronu?
Pivo: Roste po něm pupek a snižuje hladinu testosteronu?
Po pivu prý rostou prsa, břicho a snižuje hladinu testosteronu! Jsou tyto pověsti pravdivé a měli bychom se pivu vyhýbat velkým obloukem, nebo nám občas jedno pivo v tomto ohledu neuškodí? Také se dozvíte, jak se podepisuje konzumace alkoholu na našich výkonech ve fitku!
Dělá pivo opravdu hezká těla? Jak odpovídá tělo sportovce na konzumaci alkoholu
Dělá pivo opravdu hezká těla? Jak odpovídá tělo sportovce na konzumaci alkoholu
Pít, či nepít. To je dilema, kterému jsme vystaveni v teplých letních dnech snad všichni. Je však možné dopřát si půllitr vychlazeného piva, skleničku vinného střiku či plechovku piva ovocného a přitom nepřibírat, nebo dokonce hubnout?
Spalujte tuk a nabírejte svaly jednodušeji s pomocí zeleného čaje
Spalujte tuk a nabírejte svaly jednodušeji s pomocí zeleného čaje
Stále objevujeme nové a nové účinky zeleného čaje, které nám pomáhají s různými procesy v organismu. Může nám ale zelený čaj pomoci také s růstem sportovní výkonnosti, budováním svalové hmoty a hubnutím?
Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví
Správný pitný režim jako jeden z klíčů k lepšímu zdraví
Správný pitný režim má vliv (bez nadsázky) na vše kolem vašeho života. Nedostatek vody sami na sobě poznáte celkem snadno, dobře se cítit totiž rozhodně nebudete. Jak by ale měl váš optimální příjem tekutin vypadat?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Prospěšnou skladbou mikrobiomu, kterou ovlivníme životním stylem, dokážeme předcházet nadváze, cukrovce, riziku infarktu nebo třeba depresím.
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Jak posílit imunitu správnou stravou? Nabízíme 6 tipů
Jak posílit imunitu správnou stravou? Nabízíme 6 tipů
Znáte to, pravidelně cvičíte, výsledky se začínají rýsovat... a najednou je tu podzim a vy se nachladíte. Zkuste letos zařadit zdraví prospěšné potraviny a látky na podporu imunity, vyzrajete na chřipku a nachlazení!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?