Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku

Komentáře
2
Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zkonzumovat 400 g zeleniny každý den. O tom, že je zelenina zdravá, nepochybuje asi nikdo. Zelenina je málo kalorická, zasytí a jejím prostřednictvím přijmeme vlákninu, celou řadu vitaminů či minerálních látek. 

Můžeme se ale od zeleniny dočkat ještě něčeho dalšího? Jaké jsou nutričně nejbohatší druhy zeleniny a proč bychom je měli zařadit do jídelníčku?

5 druhů zeleniny, které by vám v jídelníčku neměly chybět

1. Brokolice

Brokolice bývá trochu nesmyslně vyzdvihována do nebes pro svůj vysoký obsah bílkovin v poměru k celkové energetické hodnotě, pro dávku 20 g bílkovin bychom však museli sníst více než 700 g brokolice!

Nás by proto nejvíce měly zajímat jiné látky přítomné v brokolici, které mají na organismus pozitivní účinek:

  • Sulforafan je sirná sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v brokolici. Bývá dávána do spojitosti s protinádorovým působením, důležitá je ale také pro své antioxidační a protizánětlivé působení. A pokud vám to nápadně připomíná popis kurkuminu, máte pravdu! O to víc vás nejspíš bude zajímat, že právě tyto dvě látky se ve fungování vzájemně podporují.
  • Vitamin C a zejména vitamin K patří mezi látky, kterých má brokolice doslova na rozdávání. A jelikož vitamin K hraje důležitou roli při srážení krve a je vedle vápníku a vitaminu D zodpovědný za kvalitu kostní tkáně, rozhodně bychom s brokolicí neměli šetřit.

Ve 100 g brokolice průměrně najdeme:

  • 36 kcal
  • 4 g sacharidů
  • 2,8 g bílkovin
  • 0,4 g tuku
  • 2,6 g vlákniny

2. Česnek

Česnek je důležitou součástí lidového léčitelství, bez kterého by se přírodní medicína jen těžko obešla. A není to náhoda, česnek má doopravdy co nabídnout:

  • Alicin a jeho metabolity jsou látky zodpovědné za jeho charakteristické aroma (a následný zápach). Alicin se nám stará zejména o kardiovaskulární systém, přičemž byly provedeny studie poukazující na snížení rizika vzniku aterosklerózy, snížení krevního tlaku či optimalizace hladiny cholesterolu v krvi.
  • Ani tvrzení o česneku jako o přírodním antibiotiku nejsou zcela z říše snů. Alicin přítomný v česneku opravdu vykazuje antimikrobiální aktivitu, a tak nám může pomáhat při ochraně před působením patogenů.  

Ve 100 g česneku průměrně najdeme:

  • 158 kcal
  • 31 g sacharidů
  • 6,4 g bílkovin
  • 0,5 g tuku
  • 2,1 g vlákniny

Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku

3. Špenát

Pepek námořník by určitě tleskal, kdyby našel špenát ve výběru TOP 5 druhů zeleniny. Není to ale železo a "zázračný" nárůst svalové hmoty, který ho na toto místo dostal. Na rozdíl od Pepka doporučujeme špenát v přirozené listové podobě a spolu s ním i další druhy listové zeleniny, jako je polníček, rukola či římský salát. 

Posuďte sami: bezmála 200 % doporučené denní dávky vitaminu K na vás čeká v pouhé jedné hrsti listového špenátu (30 g). K tomu přidejte něco přes jednu polovinu doporučené denní dávky vitaminu A a máte koktejl mikroživin, které bývají v typickém západním typu stravování nedostatkové.

A pokud stále toužíte po železu, máme pro vás několik jednoduchých tipů. Masožravci věrní hovězímu masu mohou získat asi 4,4 mg vysoce vstřebatelného železa z jedné 150 gramové porce masa (asi 24 % doporučené denní dávky). Ani zastánci rostlinné stravy ale nemusí smutnit, taková čočka dodá v jedné porci (100 g) dokonce 7,5 mg železa, což odpovídá 42 % doporučené denní dávky.

Ve 100 g špenátu průměrně najdeme:

  • 26 kcal
  • 1,4 g sacharidů
  • 3 g bílkovin
  • 0,4 g tuku
  • 2,2 g vlákniny   

4. Červená řepa

Když příroda barvila řepu do rudé barvy pomocí anthokyanů, nejspíš ještě nemyslela na to, že tím vytvoří pro člověka doslova zlatý důl flavonoidů, tj. látek s antioxidačním účinkem, které chrání naše zdraví před předčasným stárnutím. A proto by byl hřích červenou řepu nechat ležet – vždyť antioxidanty nás chrání před zánětlivými procesy, které často předchází závažným civilizačním onemocněním!

Zajímavý je také obsah dusičnanů (nitrátů), látek, které se v organismu mohou přeměnit až na oxid dusnatý, který má pozitivní vliv na roztažení cév, tudíž umožňuje efektivnější průchod krve cévami.

Jaké benefity poskytuje červená řepa díky obsahu nitrátů?

  1. Kulturisté a fitnessáci mohou dosáhnout efektivnějšího napumpování.
  2. Běžci a vytrvalostní sportovci pocítí efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon.
  3. Více roztažené cévy díky zvýšené hladině oxidu dusnatého vedou k lepšímu prokrvení, což působí pozitivně v otázce akutní cévní příhody.
  4. Roztažení cév pomocí oxidu dusnatého může sloužit i jako dopomoc při sexuálních funkcích či poruchách. 

Ve 100 g červené řepy průměrně najdeme:

  • 41 kcal
  • 6,8 g sacharidů
  • 1,6 g bílkovin
  • 0,2 g tuku
  • 2,8 g vlákniny

[Instagram]

5. Červená cibule

Červená cibule je nejen perfektní kulinářský doplněk, se kterým oslníte nejednu návštěvu, ale obsahuje také řadu látek s prokazatelnými blahodárnými účinky na naše zdraví.

  • V první řadě jde o kvercetin, jehož je červená cibule velmi bohatým přirozeným zdrojem (kvercetin obsahují též ředkvičky či kapari). Kvercetin je důležitý antioxidant, který brání předčasnému stárnutí nervové soustavy, čímž udržuje náš centrální nervový systém v kondici. 
  • Sportovce zaujme též potenciálně kladný vliv na zvýšení síly a tvorbu nových mitochondrií ve svalových buňkách, které umožňují efektivnější využívání tuků jako paliva pro výkon. Reálně z nás cibule vrcholové sportovce určitě neudělá, ale při snaze o podporu našeho zdraví a sportovního výkonu se každá pomoc počítá…

Ve 100 g červené cibule průměrně najdeme:

  • 39 kcal
  • 7,6 g sacharidů
  • 1,1 g bílkovin
  • 0,1 g tuku
  • 1,7 g vlákniny   

Co si z toho vzít?

  • Zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, které jsou potřebné pro správné fungování organismu. Každý druh zeleniny obsahuje trochu jiný poměr jednotlivých látek, a tak se vyplatí hledat ty nutričně nejbohatší.
  • Brokolice je bohatým zdrojem nejen vitaminu C a vitaminu K, ale obsahuje také látky, které mají ochranný účinek před nádorovými a kardiovaskulárními chorobami.
  • Česnek je voda na mlýn každého alternativního léčitele. V čele s účinnou látkou alicinem působí blahodárně na kardiovaskulární systém.
  • Špenát a další druhy listové zeleniny jsou velmi efektivní volbou pro doplnění vitaminu K, vitaminu A a kyseliny listové.
  • Červená řepa je hotovou potravinou pro sportovce – nejenže nabízí antioxidační působení, ale také představuje zdroj nitrátů, které pomohou s lepším prokrvením a okysličením svalové tkáně.
  • Červená cibule je další ochránce před působením volných radikálů. Přičtěte k tomu kladný vliv na sportovní výkonnost a máte před sebou hotovou superpotravinu.
Zelené potraviny: Jaké jsou účinky chlorelly a spiruliny?
Zelené potraviny: Jaké jsou účinky chlorelly a spiruliny?
Malokterý doplněk stravy si získal mezi lidmi takovou popularitu jako oblíbené greenfoods v čele s chlorellou a spirulinou. Jaký vliv mají tyto zelené potraviny na naše tělo a jak nám mohou zlepšit kvalitu života?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?