Mac and cheese neboli kolínka se sýrovou omáčkou. No... jistě nám dáte za pravdu, že o něco honosněji zní původní americký název. A u něj raději zůstaneme, protože přesně taková je i chuť.
Naše verze je veganská a co se týče složení i množství kalorií, s tou původní plnou smetany a tučného sýra nemá vlastně nic moc společného. Ale ta chuť! Lahůdkové droždí umí zázraky. Ze zeleninového pokrmu rázem vykouzlí chuťovou explozi se sýrovou chutí. No fakt!
1 porce obsahuje
- 376 kcal
- 62 g sacharidů
- 6,5 g tuků
- 17,5 g bílkovin
Na 4 porce
- 300 g těstovin
- 300 g květáku
- 100 g mrkve
- 20 g česneku
- 50 g cibule
- 40 g kešu ořechů
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- šťáva z citrónu
- sůl
- pepř
- sušený česnek
Postup
-
Kešu ořechy zalijeme vodou a necháme minimálně hodinu namočené.
-
Těstoviny uvaříme podle návodu.
-
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Na prvních 5 minut do ní dáme vařit květák a mrkev. Poté na další 2 minuty přihodíme česnek a cibuli.
Po 7 minutách zeleninu slijeme a necháme vychladnout.
-
Kešu ořechy slijeme a rozmixujeme společně s uvařenou zeleninou, lahůdkovým droždím, citrónovou šťávou a kořením do hladké konzistence.
-
Ve velké nádobě promícháme těstoviny s hotovou omáčkou z předchozího kroku a máme hotovo!
-
Než se po vašich mac & cheese zapraší, nezapomeňte je vyfotit a sdílet s námi na Instagramu pod hashtagem #aktinrecepty.