Mlsej zdravě! Jak se liší arašídové máslo, Cheat Spread a Proteinella?

Mlsej zdravě! Jak se liší arašídové máslo, Cheat Spread a Proteinella?

Ondřej Klein Ondřej Klein před 6 dny

Nejen arašídové máslo, ale i nespočet ořechových másel, ochucených ořechových krémů a sladkých pomazánek si našlo pevné místo v našich životech jakožto součást jídelníčku ke zpestření (nejen) sladkých jídel. Vždyť takové brownies s arašídovým máslem nebo ovesná kaše s Cheat Spreadem jsou chuťovým zážitkem, po kterém máme pomyslné nebe v hubě. Jak se ale v džungli všech těch pomazánek, másel a krémů orientovat?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Jaký je rozdíl mezi ořechovým máslem, krémem a sladkou pomazánkou
  • Tipy na vaše oblíbené a chuťově výborné produkty z každé kategorie
  • Jak chápat sladké proteinové krémy a pomazánky
  • Co je to maltitol a proč je ve sladkých pomazánkách
  • Proč jsou ořechová másla, krémy a pomazánky úplně odlišnými výrobky
  • Že bychom měli vědět, co od výrobku chceme, a podle toho také nakoupit

Kde se vzalo, tu se vzalo, na svět vykouklo arašídové máslo

I když existují důkazy, že první pokusy vyrobit arašídové máslo zahájili již Inkové, tak o masovou popularizaci arašídového másla se postaral o pár set let později v roce 1895 doktor Kellog, který používal arašídové máslo jako zdroj bílkovin pro své pacienty, kteří nebyli schopni žvýkat maso. 

Následně po celém světě proslavili arašídové máslo američtí vojáci během obou světových válek a postupně si našlo cestu i do fitness jídelníčků. Od té doby ale uplynula spousta času a dnes se na trhu setkáme s nespočtem podobných produktů.

1544000535_a_2005.jpg

Jak můžeme divoký trh ořechových dobrot roztřídit?

1. Ořechová másla jsou pouze rozemleté ořechy

Ořechová másla, včetně toho arašídového, nejsou nic jiného než rozemleté ořechy (nebo kokos), které majoritně obsahují tuk, jenž je tvořen z největší části zdraví prospěšnými mononenasycenými mastnými kyselinami (stará dobrá kyselina olejová), bílkovinami a sacharidy. Jedná se o produkty s vysokou výživovou hodnotou. V těchto produktech označených jako ořechové máslo bychom neměli hledat nic jiného, než je výchozí surovinu v názvu. 

Mezi vaše nejoblíbenější ořechová másla patří:

[Instagram]

2. Ochucené ořechové krémy obohacené o protein

Po ořechových máslech přicházejí na řadu ořechové krémy. Tyto krémy sice neobsahují tak velké množství ořechů jako ořechová másla, neznamená to však, že by jejich nutriční hodnota byla horší, ba naopak! Ořechové krémy bývají doplněny o další hodnotné ingredience, které zvyšují jejich celkovou nutriční hodnotu. Pro navýšení obsahu bílkovin výrobci používají různé druhy sypkých proteinů a k doladění chuti se používají různé druhy čokolád a umělých, nebo přírodních sladidel. 

K docílení zajímavější chuti a širšího spektra živin výrobci často volí i více druhů ořechů nebo kokosový základ. Abrakadabra, krém se chuťově vyšperkuje třeba kakaem nebo odlišnými přírodními surovinami, aby ve finální podobě dostál svému jménu a na světě máme opravdu široký sortiment útočící na naše chuťové buňky. 

Mezi vaše nejoblíbenější ořechové krémy patří:

  • Vlajkovou lodí této kategorie jsou Cheat Spready od R3ptile zejména díky jejich vyladěnému složení z přírodních surovin, přidaným kvalitním bílkovinám a unikátním příchutím, které se těší vaší rostoucí oblibě.
  • U novinky od TPW v podobě Loaded Nuts Peanut Butter můžeme očekávat ochucené arašídové máslo bez přidaných bílkovin s kousky cookies, hořké čokolády nebo brownies.  

[Instagram]

3. Sladké proteinové pomazánky se sníženou kalorickou hodnotou

Poslední kategorii mohou reprezentovat všechny produkty, co se nevešly pod předchozí označení. Jak můžeme tyto sladké dobroty chápat? Jedná se prostě o sladkost, která si nehraje na zástupce zdravé stravy, ale je to méně energetická alternativa ke sladkým pomazánkám jako je třeba Nutella, ale právě tyhle pomazánky bývají opět obohaceny o různé druhy sypkých proteinů.  

Není to dávno, kdy vznikl segment proteinových pomazánek slazených maltitolem. Proteinové pomazánky slazené maltitolem jakožto alternativa ke sladkým pomazánkám bez kompromisu nad chutí, trvanlivostí nebo konzistencí se staly obrovsky populární právě díky o něco nižšímu obsahu energie a vyššímu obsahu bílkovin. Obohacení sladké pomazánky o protein však není samozřejmostí, proto je zapotřebí číst etikety.    

Maltitol nebo erythritol mají podstatně méně energie než cukr, ale sladí téměř stejně!

Pro účely potravinářství se jako nositelé sladké chuti používají polyalkoholy, což jsou látky přírodního původu (přirozeně je můžeme najít v ovoci, zelenině nebo ve víně) vyrábějící se uměle, jež jsou identické s těmi přírodními. Nejčastěji se do sladkých pomazánek nebo proteinových tyčinek používají maltitol a erythritol. 

Maltitol dosahuje skoro stejné sladivosti jako cukr (90 %), jeho chuť je od cukru takřka nerozeznatelná a obsahuje 2,4 kcal/g oproti 4 kcal/g v případě cukru. Hlavně z těchto důvodů se používá do těchto proteinových pomazánek. Vysoký příjem polyalkoholů však může mít projímavé účinky. U maltitolu se jeví jako horní hranice příjmu bez projímavých účinků zhruba 30–50 gramů/den. 

Zhruba 30 gramů maltitolu najdeme ve 100 gramech takové průměrné pomazánky. U těchto sladkých proteinových pomazánek je třeba dbát na snědené množství, jelikož je snadné "přešvihnout" doporučenou dávku. Celkově je třeba produkt vnímat jako zpestření k dochucení oblíbených pokrmů.

Polyalkoholy jsou několika studiemi ověřené jako bezpečné a zároveň při nepřekročení doporučeného příjmu bez jakýchkoliv negativních účinků (American Dietetic Association, 2004; Fitch, & Keim KS. 2012; Livesey, G. 2003; Ruskoné-Fourmestraux et al., 2003; Shankar, & Suman. 2013)

Celkově jsou polyalkoholy pouze látky se sladkou chutí podobné sacharidům. Mezi jejich vlastnosti patří, že mají nižší obsah energie a neovlivňují hladinu cukru v krvi. Více se nejen o polyalkoholech můžeme dočíst v článku s názvem Pravda o umělých sladidlech! Tloustne se po nich a zvyšují chuť k jídlu?

Mezi vaše nejoblíbenější sladké proteinové pomazánky patří

Jaké jsou tedy ty hlavní rozdíly mezi ořechovým máslem, krémem a sladkou proteinovou pomazánkou?  

  • Na první pohled se může zdát, že ořechové krémy jako Cheat Spready jsou horší než ořechová másla, protože zpravidla obsahují méně ořechů. Ve výsledku jsou ořechové krémy však daleko komplexnějším zdrojem všech živin ve výborném poměru. Například v Cheat Spreadu v příchuti cashew & salted caramel macadamia jsou zastoupeny 4 druhy ořechů (kešu, mandle, makadamové a pekanové – celkové zastoupení ořechů je 56,6 %) společně s nedenaturovaným syrovátkovým izolátem. Díky tomu má nejen skvělý obsah makroživin včetně slušného zastoupení bílkovin, ale dosahuje také skvělého obsahu mikroživin. Dalším benefitem je použití kvalitních surovin, které jsou v mnoha případech v BIO kvalitě.
  • Sladké proteinové pomazánky mívají jen malé nebo žádné zastoupení ořechů a jejich nižší energetické hodnoty je docíleno použitím polyalkoholů (převážně maltitolu). Bonusem je však fakt, že zpravidla tyto pomazánky bývají obohacené o různé druhy sypkých proteinů a jejich poměr makroživin může být podobný jako mají ořechové krémy, ale jedná se o dva diametrálně odlišné výrobky, jejíž mikronutriční hodnota je od sebe na míle vzdálená.

Proteinella sice z hlediska makroživin může připomínat Cheat Spread, ale se svým složením jde o dva naprosto odlišné výrobky.

[Instagram]

Co si z toho vzít?

Jednoznačně je zapotřebí si zodpovědět otázku, co po daném produktu vlastně požadujeme?

  • Pokud chceme čistě namleté ořechy, pak sáhneme po ořechovém másle jehož použití má své opodstatnění a dá se široce využít k vaření sladkých pokrmů nebo se dá jíst i samotné (pozor opět na jeho kalorickou hodnotu). Nutriční profil másla je závislý na použitém ořechu, a proto můžete ve spíži mít uskladněné všechny druhy a kombinovat je v rámci chuťové i nutriční pestrosti.
  • Chceme-li chuťově zajímavý produkt s ořechy a bonusovými bílkovinami, pak sáhneme po ořechových krémech. Ořechové krémy jsou zpravidla chuťově vyladěné k dokonalosti, ale je potřeba je vnímat jako vysoce kaloricky a mikronutričně hodnotné produkty (zejména díky zastoupeným ořechům). Je sice obtížné to tak brát, nicméně i takto zní oficiální doporučené dávkování produktů od R3ptile.
  • Pokud se nehodláme vzdát klasických sladkých pomazánek jako je třeba Nutella a chceme ušetřit nějaké ty kalorie a získat daleko více "macrofriendly" produkt, tak sáhneme právě po sladkých proteinových pomazánkách jako Proteinella. U nich je však třeba dávat pozor na množství, abychom balení nesnědli do dvou dnů. Proteinové sladké pomazánky jsou produkty, které si rychle oblíbilo velké množství lidi a jejich popularita nadále stoupá.

Nemáte jasno v tom, jaké je procentuální zastoupení jednotlivých surovin v produktu? Rozhoduje jejich pořadí ve složení. Výrobce je povinen seřadit jednotlivé složky od prvního místa podle toho, jaké je jejich množství. Napište nám do komentářů, jaké je vaše oblíbené ořechové máslo, ořechový krém nebo proteinová pomazánka.

[eshoplink]

  • 3