Naservírujte si první chutě léta: Galetky s jahodami a rebarborou

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová Poprvé publikováno 2. 6. 2019
Aktualizováno 4. 6. 2019
3 minuty čtení
Naservírujte si první chutě léta: Galetky s jahodami a rebarborou

Hola, hola jahodovo-rebarborová sezóna volá! A byl by velký hřích nechat to jen tak bez povšimnutí. Oprášili jsme recept, který připravujeme rok co rok a pokaždé se ho snažíme vyladit pro co největší blaho chuťových pohárků. Že jste to vy, tady ho máte. Dobrou chuť! :) 

Budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 330 g špaldové mouky
  • 100 g ghí (můžeme použít klasické máslo)
  • 30 g xylitolu (můžeme použít cukr nebo jiné sladidlo)
  • špetka soli 
  • kůra z 1/2 citrónu 
  • 100–110 ml vody (podle konzistence)

Na náplň:

  • 300 g jahod 
  • 200 g rebarbory
  • 10 g kukuřičného (nebo jiného) škrobu
  • vanilkové Zero Drops na oslazení a dochucení podle chuti

Na dokončení:

1559463035_a_2898.jpg

Postup:

  • Těsto: Nejdříve smícháme všechny suché ingredience. K nim potom přidáme vychlazené máslo a uhněteme těsto. Postupně přidáváme vodu tak, aby vzniklo mírně lepivé těsto. To potom zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. 
  • Náplň: Rebarboru oloupeme a nakrájíme na drobné kousky (cca 2 cm široké). Stejně tak jahody. Ovoce společně nasypeme do hrnce, poprášíme škrobem a zhruba minutu povaříme.
  • A teď to dáme dohromady: Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Pomocí válečku nebo dlaní vytvoříme asi 4 mm vysoká kola (může být i jedno velké). Kola přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe náplní tak, aby asi 3 cm těsta od kraje zůstaly volné. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
  • Pečení: Galetky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 30 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  • Sdílení na Instagramu: Nezapomeňte se o své chutě a dojmy podělit pod hashtagem #aktinrecepty.
  • Bonusový Aktin tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou a nechte se unést až na vrchol blaha.
1559463085_a_2898.jpg
1559463101_a_2898.jpg
1559463116_a_2898.jpg
1559463152_a_2898.jpg
1559463163_a_2898.jpg

Na jednu porci (1/2 galetky) vychází:

  • 396 kcal
  • 43 g sacharidů
  • 20 g tuku 
  • 11 g bílkovin
1559463262_a_2898.jpg
Poděkuj autorovi
18 lidí již poděkovalo

Diskuze k článku