Opravdu káva s mlékem způsobuje rakovinu, trávicí potíže a nemá žádný stimulační účinek?

Markéta Tesařová
Markéta Tesařová Poprvé publikováno 23. 1. 2018
Aktualizováno 30. 8. 2019
16 minut čtení
Opravdu káva s mlékem způsobuje rakovinu, trávicí potíže a nemá žádný stimulační účinek?
22

Ať už patříte mezi pravidelné konzumenty kávy, nebo si šálek dopřejete jednou za čas, určitě budete souhlasit, že káva patří mezi nejoblíbenější nápoje vůbec. V žebříčku oblíbenosti ji předstihl jen čaj. 

My, milovníci kávy, se můžeme rozdělit do několika skupin. Někdo má rád klasické espresso, další kávu překapávanou nebo tradičního českého "turka". A jsou mezi námi i tací, které uspokojí i instantní káva. Do svého horkého šálku si rádi sypeme cukr, lijeme našlehané mléko nebo podle poslední módy si kávu vylepšujeme máslem či kokosovým olejem.. Může nám ale pití kávy s mlékem způsobit potíže?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Jaké mýty a polopravdy o kávě kolují světem Internetu
  • Jestli může být káva s mlékem škodlivá a blokovat činnost slinivky
  • Kolik šálků kávy za den můžeme vypít a kolik už je moc
  • Několik zajímavostí ze světa kávy a jak dokáže pití kávy prodloužit život

S jakými fakty, mýty či polopravdami se nejčastěji o kávě s mlékem setkáváme?

1. Káva s mlékem způsobuje trávicí potíže

Je možné, že někdo je na pití kávy jak samotné, tak s mlékem citlivější. Může se to stát z několika důvodů. Střevní diskomfort po vypití lahodného nápoje může být způsoben intolerancí laktózy, nebo alergií na bílkovinu kravského mléka. Pokud na sobě pozorujete nafouklé břicho, plynatost nebo jiné trávicí potíže po vypití kávy s mlékem, zkuste si příště objednat kávu bez mléka. 

V případě, že se nepříjemnosti po vypití černé kávy nedostaví, je možné, že máte problém s trávením některé ze složek mléka. Mezi dospělou populací se často vyskytuje intolerance laktózy. 

Zhruba každý desátý Čech má problém s trávením laktózy. Je pak na vině káva s mlékem, nebo laktóza?

Podle Společnosti pro výživu má neschopnost trávit laktózu 10 % Čechů. Hlavní příčinou je úplný nebo částečný nedostatek enzymu zvaný laktáza, který rozkládá mléčný cukr (laktózu) na glukózu a galaktózu. A právě nerozštěpený mléčný cukr nám může způsobit nepříjemné a často společensky nepřijatelné problémy – nadýmání, plynatost, průjmy, nevolnost. 

Většina lidí s intolerancí laktózy je schopna strávit menší množství mléčných výrobků. Nižší množství laktózy je obsaženo v tvrdých sýrech, tvarohu, zakysaných mléčných výrobcích a produktech, které jsou označeny jako bezlaktózové nebo s nízkým obsahem laktózy. 

Máte podezření, že právě vy patříte mezi zmíněných 10 % populace? Neváhejte a navštivte svého praktického lékaře, který vás může poslat na speciální testy, které zhodnotí aktivitu laktázy ve vašem organismu.

Káva na lačný žaludek? Zažívací obtíže se mohou objevit. Mléko může situaci napravit

Jsou mezi námi tací, kteří pijí kávu na lačný žaludek. V takovém případě se opravdu mohou trávicí potíže objevit, přítomnost kofeinu a dalších specifických látek z kávy totiž v žaludku vyvolá sekreci kyseliny chlorovodíkové, čímž se žaludek chystá na zpracování potravy. Pokud mu ale potravu nedodáme, zvýšená kyselost žaludku způsobí nepříjemné potíže (pálení žáhy, překyselení žaludku). Těmto nežádoucím účinkům můžeme předejít přidáním mléka, které účinky kávy na sliznici žaludku tlumí . 

Podle fyziologa Vyskočila, který v odborném časopise Vesmír (2017) reagoval na kolující mýty o pití kávy s mlékem, neexistují vědecky podložené důkazy těchto tvrzení. Naopak mléko a smetana působí na případně poškozenou sliznici trávicího ústrojí zklidňujícím účinkem. 

Co si z toho vzít?

  • Nebylo vědecky dokázáno, že by pití kávy s mlékem způsobovalo trávicí potíže u zdravých lidí.
  • Problémy s trávením kávy s mlékem se mohou objevit u osob s laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka.
  • Citlivějším jedincům nedoporučuji pít černou kávu na lačný žaludek.
  • Pokud máte problém s trávením kravského mléka, zkuste rostlinnou variantu. Můžete vyzkoušet např. mléko sojové, rýžové, mandlové.
obrázek z netdoctor.co.uk

2. Káva s mlékem blokuje činnost slinivky a žlučníku

Podle MUDr. Miklánka popíjení kávy s mlékem může dostat náš dvanáctník (část tenkého střeva) do křeče. Následně prý dojde k zablokování činnosti slinivky a žlučníku. Nedostatek trávicích enzymů a žluči poté způsobí bolesti břicha, nadýmání, zácpu a podle MUDr. Miklánka také bolesti bederní páteře. 

Podle studie Boekema (1999 ) pití kávy naopak podporuje činnost žlučníku a tenkého střeva. Co se týče trávicího traktu, pití kávy může u někoho způsobovat gastroezofageální reflux. Při tomto mechanismu dochází k proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. Žaludeční kyseliny mohou sliznici jícnu poškodit, takže pokud vás po vychutnání šálku kávy pálí žáha, raději ji omezte.

Může káva s mlékem zvyšovat riziko vzniku rakoviny slinivky?

Některé dřívější studie skutečně pozorovaly souvislost mezi pitím kávy a vyšším rizikem vzniku rakoviny slinivky. Novější pohled na tuto problematiku je však takový, že tyto studie nebraly v potaz současné kouření účastníků studií, které se zdá být tím skutečným rizikovým faktorem. Současný pohled na problematiku pití kávy a riziko vzniku rakoviny slinivky je takový, že pití kávy riziko rozhodně nezvyšuje, ba naopak chrání před celou řadou jiných chorob, jako je diabetes 2. typu nebo kardiovaskulární choroby (Genkinger, 2015).

Když se zaměříme na samotné mléko a jeho případné nepříznivé účinky na funkci slinivky a žlučníku, zjistíme, že nic takového nebylo vědecky prokázáno. Pouze v případě onemocnění, které postihlo tyto orgány, by se měla konzumace mléka v případě obtíží omezit, jelikož slinivka a žlučník se účastní procesu trávení jeho jednotlivých složek stejně jako jiného jídla. 

Slinivka produkuje enzymy amylázu, lipázu a trypsin. Trypsin pomáhá při rozkladu mléčných bílkovin a lipáza rozkládá mléčné tuky. Žlučník reaguje na přítomnost mléka zejména kvůli obsahu tuků. Dojde k vypuzení žluči, která se účastní štěpení tuků. Pokud potřebujeme slinivku a žlučník šetřit, budeme muset omezit konzumaci mléka (povolené je odtučněné nebo malé množství polotučného). 

Co si z toho vzít?

  • Nemusíme mít strach, že bychom si kávou s mlékem mohli poškodit slinivku nebo žlučník.
  • Na pozoru by měli být pouze jedinci s onemocněním žlučníku, slinivky nebo s gastroezofageálním refluxem, kterým právě káva způsobuje obtíže.

3. Mléko potlačuje účinky kofeinu

Mléko si do kávy přidáváme zejména kvůli zjemnění chuti a vytvoření hustější struktury. A víte, proč nám našlehaná pěna v kávě chutná? Za vše může mléčný tuk, který je nositelem chuti.

Odborník na výživu Pavel Kohout (2014) tvrdí, že mléko nesnižuje samotný účinek kofeinu, ale tlumí působení této látky na žaludeční sliznici a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Z toho důvodu dochází k pomalejšímu nástupu stimulačního efektu kofeinu. Stejný mechanismus nastává, když vypijeme černou kávu společně s jídlem. Kafíčko vypité nalačno má nejrychlejší nástup účinku, ale mohou nastat problémy uvedeny výše. 

Co si z toho vzít?

  • Samotné mléko účinky kofeinu nepotlačuje, pouze zpomaluje jeho nástup působení.

[Instagram]

4. Káva s mlékem způsobuje rakovinu

Spojení mezi popíjením kávy s mlékem a zvýšeným rizikem propuknutí nádorového onemocnění nebylo prokázáno. V European Journal of Cancer Prevention (2017) byla uvedena souhrnná práce, která dospěla k závěru, že nebyla nalezena žádná spojitost mezi pitím kávy a zvýšeným rizikem vzniku nádorových onemocnění žaludku, slinivky, plic, prsou, vaječníků a prostaty (Vyskočil, 2017).

Může za zvýšení rizika vzniku konzumace příliš horkých nápojů? 

Existuje ale jeden rizikový faktor pití kávy, a to je její teplota. Podle WHO je pití horkých nápojů (s teplotou vyšší než 65 °C) možná příčina vzniku rakoviny jícnu. Přidáním mléka do kávy snížíme teplotu tohoto nápoje, takže tím jícen můžeme ochránit. A právě díky tomu, že se v Evropské populaci často zjemňuje káva mlékem, teplota konzumovaného nápoje obvykle klesá pod 60 °C.

Britský deník Guardian (2016) zveřejnil článek, ve kterém nalezneme informaci, že horké nápoje nad 65 °C jsou pro náš jícen nebezpečné (patří mezi pravděpodobné lidské karcinogeny), ale samotná káva byla vyřazena ze seznamu WHO, který popisuje možné faktory podporující vznik nádorových onemocnění.

Co si z toho vzít?

  • Spojitost pití kávy s výskytem nádorových onemocnění se nepotvrdila.
  • WHO kávu vyřadila ze svého seznamu rizikových látek podporujících rakovinné bujení.
  • Nebezpečné je pouze pití příliš horkého šálku tohoto životabudiče. Dolitím mléka snížíme teplotu nebo náš šálek necháme trošku vychladnout, např. čerstvě připravené espresso by mělo mít průměrnou teplotu zhruba 88 °C.

5. Pití kávy prodlužuje život

Určitě jste již četli předchozí článek o kávě, kde jsou shrnuty účinky kávy na lidský organismus. V odborném vědeckém žurnálu Annals of Internal Medicine (2017) autoři představili studii, které se zúčastnilo 185 855 osob a probíhala od roku 1993 až 2012. Studie se zaměřila na spojitost konzumaci kávy a příčinu úmrtí. 

Jakou má spojitost pití kávy a příčina úmrtí?

  • Osoby, které pijí více než 4 šálky kávy za den, mají o 18 % nižší riziko úmrtí z jakékoliv příčiny, než ti, kdo kávu nepijí vůbec.
  • 4 šálky jsou na vás moc? Bylo zjištěno, že i pití jedné kávy za den sníží riziko úmrtí o 12 % z jakékoliv příčiny.

Za vším hledejme antioxidanty. Může vstřebatelnost antioxidantů z kávy mléko snižovat?

Tyto účinky nejsou nejspíš spojeny s kofeinem, ale s výskytem antioxidačních látek, jako je např. kyselina chlorogenová a polyfenoly.

Může přidání mléka do kávy snížit vstřebatelnost antioxidantů? Dupas (2006) zjistil, že bílkoviny mléka se navážou na antioxidanty, a tím mohou snížit jejich využitelnost. Tato vazba se ale v procesu trávení rozpadá, takže by to ve výsledku využitelnost antioxidačních látek nemělo tolik ovlivnit. 

Na množství kyseliny chlorogenové má vliv způsob zpracování kávových zrn. Pražením se její obsah snižuje a z toho důvodu je zelená káva (nepražená zrna) na kyselinu chlorogenovou bohatší (Moon, 2009).

Co si z toho vzít?

  • Pití kávy je zdraví přínosné a prodlužuje život.
  • Přidání mléka do kávy by v konečném důsledku nemělo mít vliv na antioxidační kapacitu kávy.
  • Pokud chcete využít antioxidačních účinků kávy využít naplno, můžete sáhnout i po zelené kávě, která má vyšší obsah kyseliny chlorogenové.
obrázek ze shutterstock.com

5 zajímavostí o kávě, které můžou ovlivnit váš život

1. Kolik kávy můžeme za den vypít?

Obsah kofeinu záleží na:

  • množství kávy
  • způsobu přípravy
  • teplotě vody
  • době extrakce

Svou roli také hraje druh použité kávy, zda zvolíme arabicu nebo robustu. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (2015) dlouhodobý denní příjem 400 mg kofeinu (zhruba 4–6 šálků espressa) nepředstavuje zdravotní riziko. U těhotných je toto množství stanoveno na 200 mg.

Pro zajímavost, smrtelná dávka kofeinu je stanovena na 150 mg/kg tělesné hmotnosti, pro 70 kg člověka by to bylo 10,5 g, to je cca 131 šálků espressa za den (Petriková, Patočka, 2006).

[Instagram]

2. Může káva působit jako halucinogen?

Podle studie konané v La Trobe University (2011) je vyšší konzumace kofeinu (5 šálků kávy a více), která je spojená se stresem, možným rizikovým faktorem pro vznik halucinací. Tak si dávejte pozor na množství vypité kávy, abyste najednou v kuchyni neměli jednorožce nebo za okny létajícího draka.

3. Jaká je spojitost pití kávy a rizika osteoporózy?

Můžete se setkat s tvrzením, že pití kávy má neblahý vliv na hustotu našich kostí s následným zvýšeným rizikem vzniku zlomenin. Podle Heaneyho (2011), který se touto problematikou zaobíral, snižuje kofein absorpci vápníku přes stěnu střev, efekt je ale opravdu nepatrný. Tento deficit můžeme dohnat pouhými dvěma lžičkami mléka, není důvod se tohoto účinku obávat.

4. Opravdu káva působí jako diuretikum a odvodňuje?

Káva odvodňuje... to už jste jistě slyšeli. Může nás káva dehydratovat? Podle odborných studií můžou diuretický efekt pozorovat osoby, které nějakou dobu kafe nepili. Pravidelní pijáci kávy si vytváří jakousi odolnost vůči diuretických účinkům kofeinu. 

Publikované studie nepotvrzují, že by pití kávy ohrožovalo hydrataci našeho organismu. Já bych řekla, že je to individuální záležitost. Pokud po vypití šálku kávy jdete několikrát na “malou”, nezapomeňte váš oblíbený stimulant doplňovat sklenkou vody (Maughan & Griffin, 2003). 

5. Pár zajímavosti na konec, znáte je všechny? 

  • 1. října je mezinárodní den kávy.
  • Na prvním místě v konzumaci tohoto povzbuzujícího nápoje jsou Finové (za rok spotřebují 12 kg kávy na osobu, Češi vypijí ročně 4 kg kávy/osoba).
  • Největší světový vývozce kávy je Brazílie, následuje Vietnam, Kolumbie, Indonésie a Etiopie.
obrázek z pexels.com

Co si z toho vzít?

Internetem koluje spousta polopravd a mýtů. Vždy je potřeba používat zdravý rozum a sporná tvrzení si ověřit. Samozřejmě, každý z nás je jiný a je možné, že někomu opravdu i takový hrnek kávy s mlékem může způsobit obtíže, ale nemusí to hned znamenat, že by tento nápoj neměl pít nikdo. Pokud vám je po kávě s mlékem špatně, zkuste zapátrat, zda to není tím, že špatně tolerujete mléko. 

Jako případnou náhradu mléka můžete vyzkoušet rozmanité rostlinné alternativy jako sójové nebo mandlové mléko nebo se naučit pít kávu černou. Káva s mlékem není žádný skrytý zabiják, jak se v některých médiích píše. 

A v případě, že vám nezpůsobuje žádné problémy, není důvod si třeba oblíbené café latté nebo cappuccino nedopřát. Na pozoru byste měli být v případě, že se snažíte zhubnout, jelikož mléko, které se na přípravu těchto nápojů používá, je nejčastěji plnotučné. Vypitím několika oblíbených cappuccin za den tak nepozorovaně můžete energetický příjem zvýšit. Tak a teď si můžete svůj životabudič vychutnat bez obav, že by vašemu organismu uškodil.

[eshoplink]

Alicandro, G., Tavani, A., & La Vecchia, C. (2017). Coffee and cancer risk: a summary overview. European Journal of Cancer Prevention, 26(5), 424-432.

BOSELEY, Sarah. Very hot drinks may cause cancer, but coffee does not, says WHO. The guardian [online]. 2016 [cit. 2017-11-18]. Dostupné z: https://www.theguardian.com…

Dupas, C. J., Marsset‐Baglieri, A. C., Ordonaud, C. S., Ducept, F. M., & Maillard, M. N. (2006). Coffee antioxidant properties: effects of milk addition and processing conditions. Journal of food science, 71(3).

EFSA Panel on Dietetic Products, N. and A. (NDA) (2015) Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal. [Online] 13

(5), n/a-n/a. Available from: doi:10.2903/j.efsa.2015.4102 [Accessed: 23 January 2018].

Heaney, R. P. (2002). Effects of caffeine on bone and the calcium economy. Food and chemical toxicology, 40(9), 1263-1270.

J. Boekema, M. Samsom, GP van Berge Henegouwen, AJPM Smout, P. (1999). Coffee and gastrointestinal function: facts and fiction: a review. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 34(230), 35-39.

Genkinger, J.M. & Gebara, V. (2015) Coffee Intake and Pancreatic Cancer Risk. In: Coffee in Health and Disease Prevention. [Online]. Elsevier. pp. 367–374. Available from: doi:10.1016/B978-0-12-409517-5.00040-1 [Accessed: 29 August 2019].

KOHOUT, Pavel. Proč káva prospívá zdraví? Institut kávy [online]. 2014 [cit. 2017-11-18]. Dostupné z: http://institut-kavy.cz/cs…

Luo, J., Inoue, M., Iwasaki, M., Sasazuki, S., Otani, T., Ye, W., ... & JPHC Study Group. (2007). Green tea and coffee intake and risk of pancreatic cancer in a large-scale, population-based cohort study in Japan (JPHC study). European Journal of Cancer Prevention, 16(6), 542-548.

MIKLÁNEK, Jan. Nebezpečí kombinace černé kávy a tuku z mléka, šlehačky či smetany [online]. [cit. 2017-11-17]. Dostupné z: http://www.cordeus.cz/sluzby…

Moon, J. K., Yoo, H. S., & Shibamoto, T. (2009). Role of roasting conditions in the level of chlorogenic acid content in coffee beans: correlation with coffee acidity. Journal of agricultural and food chemistry, 57(12), 5365-5369.

Maughan, R. J., & Griffin, J. (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 16(6), 411-420.

Park, S. Y., Freedman, N. D., Haiman, C. A., Le Marchand, L., Wilkens, L. R., & Setiawan, V. W. (2017). Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality among nonwhite populations. Annals of Internal Medicine, 167(4), 228-235.

PETRIKOVÁ, V., & PATOČKA, J. (2006). Káva očima toxikologa. Vojenské zdravotnické listy, 3-4 https://www.piccoloneexistuje…

Richelle, M., Tavazzi, I., & Offord, E. (2001). Comparison of the antioxidant activity of commonly consumed polyphenolic beverages (coffee, cocoa, and tea) prepared per cup serving. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(7), 3438-3442.

SMITH, Oliver. Mapped: The countries that drink the most coffee. Telegraph [online]. 2017 [cit. 2017-11-17]. Dostupné z: http://www.telegraph.co.uk…

VYSKOČIL, František. Káva a zdraví: Co s námi dělá mléko v kávě. Vesmír [online]. 2017 [cit. 2017-11-18]. Dostupné z: https://vesmir.cz/cz/casopis…

VRÁNOVÁ, Dana. Konzumace kávy – zdravotní přínos i rizika 20. 08. 2012. Chempoint [online]. 2012 [cit. 2017-11-19]. Dostupné z: http://www.chempoint.cz…

TOP 10 WIDELY CONSUMED DRINKS IN THE WORLD. Best toppers [online]. 2016 [cit. 2017-11-22]. Dostupné z: http://besttoppers.com/top-10…

Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku