Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?

Komentáře
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

O zdravotní prospěšnosti ovoce si troufne pochybovat jen málokdo. Často se ale můžeme setkat s tvrzením, že bychom ho měli jíst pouze v dopoledních hodinách, protože odpoledne se po něm tloustne. Opravdu se nám banán v odpolední ovesné kaši přemění na haldu tuku, nebo jej naše tělo zpracuje stejně tak, jako by to udělalo ráno? 

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Jestli se nám cukr z ovoce po poledni uloží do tuků
  • Jaké cukry ovoce obsahuje
  • Jestli se ovoce v cukru nějak liší od cukru ve sladkostech
  • Proč bychom měli ovoce jíst, a nikoliv pít
  • Kolik porcí ovoce bychom měli denně sníst

Naše tělo zpracuje ovoce stejně v každou denní dobu

Stejně jako v případě jakéhokoliv jiného jídla platí, že živiny obsažené v ovoci opravdu netuší, kolik je zrovna hodin, a v těle proto budou metabolizovány v 7 hodin ráno a v 7 hodin večer naprosto stejně.

Ať už chceme hubnout, nebo nabírat, středobodem vesmíru stále zůstává kalorická bilance, která závisí na energetickém příjmu a výdeji v průběhu celého dne. Není proto důležité, jestli si na misce jahod smlsneme u snídaně, nebo si je necháme jako sladkou tečku po večeři. 

Ukazuje se však, že v nastavení ideálního rozložení jídel během dne nám může pomoci i znalost našeho chronotypu (denního rytmu). Můžeme si tak sestavit jídelníček podle toho, jestli jsme skřivani, nebo sovy. Jídelníček podle chronotypu by nám měl zajistit dostatek energie v nejaktivnější části dne, při jakémsi "útlumu" se příjem kalorií naopak sníží. 

[Instagram]

Jaké cukry ovoce obsahuje a liší se od cukru ve sladkostech?

Cukr je v ovoci obsažen převážně ve formě disacharidu sacharózy nebo monosacharidů glukózy a fruktózy, jejich množství a poměr se pak liší v jednotlivých druzích. Na konkrétním druhu ovoce závisí i obsah vody, který se pohybuje v rozmezí cca 70–90 % vody, z čehož vyplývá, že oproti různým sladkostem v něm příliš místa pro cukry už nezbývá. 

Je třeba si také uvědomit, že v ovoci se cukr vyskytuje "přirozeně" a v malém množství, což se o sladkostech, limonádách a dalších sladkých průmyslově zpracovaných dobrotách říci nedá. Do těchto výrobků je pak cukr přidáván hlavně za účelem zlepšení chuti a jejich zatraktivnění.

Konzumací ovoce si navíc zajišťujeme příjem mnoha zdraví prospěšných látek jako např. vlákniny, vitaminů, minerálních látek a biologicky aktivních látek, jako jsou např. antioxidanty a antimutageny. 

V tekuté formě se ovoce stává koncentrovaným zdrojem energie i cukrů, ze kterého můžeme tloustnout celkem snadno

Oči na stopkách bychom ovšem měli mít v případě ovocných džusů a smoothies. Nemluvě o tom, že některé tyto výrobky mohou být v průběhu výroby doslazované, ani 100% džusy a smoothies nemohou být srovnávány s čerstvým ovocem. Převedením do tekuté konzistence se totiž stávají koncentrovaným zdrojem energie a jednoduchých cukrů. 

Dva pomeranče, tři jablka a hrušku do sebe na posezení většinou nedostaneme, ve formě smoothie se však tato nálož stává záležitostí pouhých cca 500 ml, jejichž vypití pro většinu z nás nepředstavuje výraznější problém. Tato “dietní” dobrůtka nás bude stát 480 kcal a 70 g cukrů. 

Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?

Kolik cukru najdeme v jednotlivých druzích ovoce?

Jak už jsme si řekli, obsah cukru v ovoci se liší druh od druhu. Pod pojmem sacharidy si představme celkový obsah složených i jednoduchých sacharidů. 

V kolonce z toho cukry se pak už zaměřujeme pouze na jednoduché cukry, tedy mono a disacharidy.

Obsah sacharidů a cukrů ve vybraných druzích ovoce

Druh ovoce Obsah vody Sacharidy Z toho cukry
banán 75 % 22 g 19 g
jablko 84 % 13 g 11 g
pomeranč 87 % 11 g 7 g
hrozny 85 % 18 g 17 g
broskev 85 % 10 g 8 g
jahody 92 % 6 g 4 g
meloun vodní* 93 % 6 g 6 g

   * zelenina

Denně bychom měli sníst alespoň 200 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny

Dle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli denně sníst alespoň 600 g ovoce a zeleniny. Jejich ideální poměr by měl být 1:2, tedy 200 g ovoce a 400 g zeleniny. 

Některé studie ale uvádějí, že největších zdravotních benefitů a prevenci rizika onemocnění srdce a cév bylo dosaženo až při příjmu cca 800 g ovoce a zeleniny za den, jejich zvýšeného příjmu se tedy nemusíme ani v nejmenším obávat.

Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?

Co si z toho vzít?

Cukr je v ovoci obsažen ve formě monosacharidů glukózy a fruktózy a jeho množství se v jednotlivých druzích liší. Jeho konzumace se ale rozhodně nemusíme bát, protože díky vysokému obsahu vody zaujímají tyto cukry maximálně čtvrtinu celkového objemu

V ovoci také najdeme mnoho zdraví prospěšných látek, jako je např. vláknina, vitaminy, minerální látky a biologicky aktivní látky (antioxidanty a antimutageny). V rámci zachování zdraví bychom proto měli denně sníst alespoň 200 g ovoce. 

Ovoce si v klidu a bez výčitek můžeme dopřát i v odpoledních nebo večerních hodinách. Alfou a omegou úspěšného hubnutí je totiž kalorický deficit, který závisí na energetickém příjmu a výdeji během celého dne. Nemusíme tak mít strach, že by se nám předtréninková svačinka v podobě banánu raketově přeměnila v tuk. Výsledkem bude pouze rychlé doplnění energie, kterou tolik potřebujeme pro zlepšování našich výkonů. 

Pozor bychom si ale měli dát na ovocné džusy a smoothie. Obsažené ovoce se převedením do tekuté formy totiž stává koncentrovaným zdrojem energie a právě i jednoduchých cukrů. Vždy bychom proto měli upřednostňovat čerstvé ovoce, které nás lépe zasytí.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
10 jednoduchých rad, jak začít zdravě jíst a cvičit
10 jednoduchých rad, jak začít zdravě jíst a cvičit
Začít žít zdravěji, dobře jíst a více se hýbat, není těžké, v záplavě informací a rad se ale situace komplikuje. Reálně přitom potřebujete jen chuť začít a pár dobrých rad. Máme pro vás několik tipů, které vám vaše začátky usnadní.
Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Někdy nám masová média dokáží předhodit senzační titulky zpráv, ale realita je poněkud skrytá mezi řádky. Zjistěte s námi, proč džusy nepatří pod škatulku zdravé výživy a proč bychom svoje ovoce měli jíst, nikoliv pít. A jednou pro vždy si ujasníme, že džus ovlivňuje hladinu krevního cukru.
Proč tloustnu na zdravé stravě? Objev rozdíl mezi zdravou a dietní potravinou
Proč tloustnu na zdravé stravě? Objev rozdíl mezi zdravou a dietní potravinou
Že je potravina zdravá, ještě neznamená, že jí můžeme sníst, kolik chceme. A co je vlastně zdravá a dietní potravina?
Jsou džusy a smoothies tajnou překážkou v hubnutí?
Jsou džusy a smoothies tajnou překážkou v hubnutí?
Znáte to, jak si koupíte půl litru smoothie nebo ovocné šťávy, dáte si první hlt, ani nemrknete a všechno je pryč? A hlad vás za chvíli otravuje zas? Jsou sice z ovoce, ale mají svá úskalí. Jaká to jsou?
Ranní ptáče vs. noční sova: kdo je zdravější i lépe hubne?
Ranní ptáče vs. noční sova: kdo je zdravější i lépe hubne?
Našli jsme rozdíly mezi nočními sovami a ranními skřivany! Kdo má lepší předpoklady hubnout a být celkově zdravější? Souboj noci a brzkého rána nám na to odpoví.
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Jak zjistit procento tuku v těle?
Jak zjistit procento tuku v těle?
Procento podkožního tuku je jedním z ukazatelů, které prozradí mnoho o našem fyzickém stavu a tělesné kondici. Jak ho přesně zjistit?
Kolik energie obsahuje kilogram tuku a jak ho lze spálit?
Kolik energie obsahuje kilogram tuku a jak ho lze spálit?
Kila nejdou tak rychle, jak jste si představovali? Pojďme se podívat na to, kolik energie obsahuje tuková tkáň a jakou rychlostí ji můžeme rozumně redukovat.