Podzimní splín? Zatoč s ním pomocí správné stravy

Komentáře
Podzimní splín? Zatoč s ním pomocí správné stravy
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Že s úsměvem jde všechno líp, víme asi všichni. Přesto ale depresí a pocity úzkosti trpí více než 300 milionů lidí po celém světě a 31 % obyvatel České republiky. Nejvíce kritická je situace ve fázi dospívání a časné dospělosti, ve kterých jsou sklony k tomuto onemocnění mnohonásobně vyšší. Zároveň jsou to období, kdy si člověk ustanovuje návyky a vzorce chování, které se pak promítnou do jeho budoucího života.

Vytvoření správných stravovacích návyků tak může v dospělosti ovlivnit nejen psychický stav jedince, ale i jeho životní styl společně se všemi jeho výhodami či riziky. I přesto v tomto životním stádiu často výživě nevěnujeme tolik pozornosti, kolik bychom měli. Můžeme pomocí obsahu našeho talíře opravdu bojovat proti depresi a úzkosti?

Správná strava je přirozeným zlepšovákem nálady i závažnějších psychických stavů. Jak strava pomáhá?

Doktorka Francis se svými kolegy zveřejnili v říjnu letošního rokustudii, ve které na základě mezinárodně uznávaného dotazníku zjistila vstupní míru deprese a úzkosti u 101 osob ve věku 17–35 let (kompletní údaje se podařilo získat pouze u 38 osob v každé skupině, tedy celkem 76 lidí) a ty pak následně rozdělili do dvou skupin:

1. Intervenční skupina dostala instrukce k úpravě jídelníčku, ty vypadaly následovně:

  • zelenina (5 porcí denně)
  • ovoce (2–3 porce denně)
  • celozrnné obiloviny (3 porce denně)
  • bílkoviny (libové maso, vejce, tofu, luštěniny; 3 porce denně)
  • neochucené mléčné výrobky (3 porce denně)
  • ryby a mořské plody (3 porce týdně)
  • ořechysemena (cca 3 polévkové lžíce denně)
  • olivový olej (2 polévkové lžíce denně)
  • koření kurkumaskořice

2. Kontrolní skupina, která žádná doporučení ohledně stravy nedostala

Výzkumníci následně počkali 3 týdny, aby se mohl projevit efekt upravené stravy, a poté byl u respondentů znovu proveden test zjišťující míru úzkosti a deprese. Na jeho základě pak porovnávali míru deprese před a po 3 týdenní intervenci. Srovnávali i to, zda byl mezi skupinami v tomto ohledu nějaký rozdíl.

Podzimní splín? Zatoč s ním pomocí správné stravy

I malé změny pomohou. Hodnoty míry deprese a úzkosti se mohou správnou stravou zmírnit

Porovnání obou skupin:

  • skupina, která svůj jídelníček upravila dle doporučení, měla po druhém testu míry deprese a úzkosti tyto hodnoty významně nižší, než skupina kontrolní

Porovnání se vstupním měřením:

  1. intervenční skupina: hodnoty míry deprese a úzkosti dle vyhodnocovacího testu po 3 týdnech klesly ze zvýšené hladiny na normální
  2. kontrolní skupina: hodnoty míry deprese a úzkosti zůstaly i po 3 týdnech nadále zvýšené

Jaké potraviny vedou minimálně ke špatné, a které naopak k lepší náladě?

Úprava jídelníčku, která byla ve studii použita, respondenty nijak neomezovala v množství přijímané stravy. Jejím cílem bylo omezení nezdravých průmyslově zpracovaných potravin bohatých na nasycené tuky a rafinovaný cukr, které jsou často chudé na vitaminy a minerální látky, a jejich nahrazení potravinami zdraví prospěšnými. 

I při těchto malých změnách se ale dostavil citelný efekt, ze kterého může těžit každý z nás. 

Jak si jídelníček upravit, abychom byli co nejvíce šťastní, spokojení a vysmátí?

                         Čeho zařadit více?                                     Co naopak omezit?
                                  ovoce
                        potraviny bohaté na nasycené tuky
                                 zelenina                        potraviny bohaté na rafinovaný cukr
                        ryby a mořské plody                                       smažená jídla
                                olivový olej
                    průmyslově zpracované masné výrobky
               libové maso, vejce, tofu, luštěniny                                       slazené limonády
                          celozrnné obiloviny                      obecně průmyslově zpracované potraviny
                neochucené mléčné výrobky                                                    -
                         ořechysemena                                                    -
                           olivy, avokádo                                                    -
                  koření kurkuma a skořice                                                    -

Co si z toho vzít?

Správně sestavený jídelníček lahodí nejen našim křivkám a zdraví, ale i psychické pohodě. Zafixování správného stravování je obzvláště důležité v období dětství, dospívání a časné dospělosti, tyto návyky nás pak totiž budou doprovázet celý život a na jejich základě se můžeme řadě nemocem vyhnout, nebo si je naopak i přivodit. 

K dobré náladě není potřeba ani hladovět, ani vyházet polovinu obsahu ledničky. Stačí jen omezit nezdravé průmyslově zpracované potraviny plné nasycených tuků a rafinovaného cukru a nahradit je čerstvými a chutnými surovinami s dostatkem vitaminů, vlákniny, bílkovin, nenasycených tuků a celozrnných obilovin. 

Pokud k tomu ještě zapracujete na dalších faktorech životního stylu, jako je více pohybu nebo omezení alkoholu a kouření, pozitivní efekt stravy tím ještě umocníte. 

Zmíněná doporučení jsou velmi podobná tzv. středomořskému způsobu stravování, který může být spojen s nižším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů nádorů a také Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby (Sofi, 2008).

Kromě pozitivního myšlení nám takto správně složená strava zpravidla přinese i další příjemné “vedlejší” účinky, jako je více energie, lepší spánek, nebo sexy tělo. Jako třešničku na dortu sem tam přidejte i nějakou tu pohybovou aktivitu a pak už vám nic nebude stát v cestě za lepší náladou a šťastnějším životem. 

Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Mindfulness: meditace jako cesta k psychické pohodě
Mindfulness: meditace jako cesta k psychické pohodě
Mindfulness se nabízí jako jedna z možností, jak být zdravější, klidnější a spokojenější se svým životem. Poznejte kouzlo mindfulness v dnešním článku.
Střevní mikrobiom: co všechno ovlivňuje, a jak jej uzdravit?
Střevní mikrobiom: co všechno ovlivňuje, a jak jej uzdravit?
Mikroorganismy jsou neodmyslitelnou součástí lidského těla – a mezi nejvýznamější společenství patří právě střevní mikrobiom. Co všechno může jeho stav ovlivňovat, jak se o něj starat, a jak jej "uzdravit"? Na všechny tyto otázky vám odpoví nový článek.
Trápí vás špatná nálada a stres? Poznejte potraviny, které s nimi zatočí
Trápí vás špatná nálada a stres? Poznejte potraviny, které s nimi zatočí
Pocity smutku, splínu či stresu občas pociťuje každý z nás. Překonávat je můžeme různými způsoby. Náladu si můžeme (snadno) zlepšit i pomocí některých potravin a doplňků. Které to jsou, proč a jak ovlivňují naše pocity?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Nedostatkem vitamínu D trpí až miliarda lidí. Víte, co vám hrozí?
Nedostatkem vitamínu D trpí až miliarda lidí. Víte, co vám hrozí?
Prakticky neuplyne týden, abychom někde v médiích nezaregistrovali zprávu týkající se vitaminu D a souvislosti se zdravím kostí, imunitou, rakovinou a vším, co si dokážeme představit. Čelíme skutečné epidemii nedostatku vitaminu D?
Úzkost, deprese nebo špatná nálada? Poradíme vám, jak s nimi bojovat
Úzkost, deprese nebo špatná nálada? Poradíme vám, jak s nimi bojovat
S depresí se ve světě potýká 300 milionu lidí a v České republice je to každý třetí člověk. Užívání antidepresiv stoupá, ale nejsou řešením. A přitom stačí znát pár základních zlepšení životního stylu. Co nám pomůže v boji proti špatné náladě?
Osa střevo-mozek: když za úzkosti můžou střevní bakterie
Osa střevo-mozek: když za úzkosti můžou střevní bakterie
Trápí vás stavy úzkosti a nevíte, jak s nimi bojovat? Pomoc najdete tam, kde byste ji možná nečekali.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy na 1800 kcal
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy na 1800 kcal
Ne každý má to štěstí, že si může veškerá jídla nachystat v průběhu dne. Pokud máte na oběd jen pár minut, a často jej tak řešíte někde v rychlém občerstvení, máme pro vás řešení v podobě krabiček. Pomocí krabičkování můžete i pohodlně a jednoduše hubnout.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!