Protein vyráběný ze vzduchu: Čeká nás ekologická revoluce v jídle?

6. 8. 2019
Komentáře
Protein vyráběný ze vzduchu: Čeká nás ekologická revoluce v jídle?
obrázek ze solarfoods.fi
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Finský start‑up Solar Foods vyvinul metodu, díky které dokáže získat protein ze vzduchu. Ano, čtete správně. Vše, co je k výrobě proteinu potřeba, je vzduch, oxid uhličitý, elektřina a speciální mikroorganismy.

"Vyráběním jídla nejšetrnějším způsobem k životnímu prostředí prakticky pouze za použití obnovitelné energie můžeme být nezávislí na zemědělství. Získáme tak jídlo, které na životní prostředí nemá takřka žádný vliv," říká spoluzakladatel Solar Foods Pasi Vainikka. Pomůže Solar Foods v boji s klimatickou krizí a jaké má jejich protein nutriční hodnoty?

Na počátku byla jen skupina nadšených vědců se zájmem o životní prostředí. Vytvořili doposud nejekologičtější jídlo

Vědci za projektem Solar Foods původně studovali obnovitelné zdroje energie a role bioprocesního inženýrství k vytvoření energetických systémů bez uhlíkové stopy. Když si Pasi Vainikka s kolegy uvědomil, že zhruba 25 % emisí je vyprodukováno v souvislosti s potravním řetězcem, napadla ho myšlenka vytvořit jídlo bez uhlíkové stopy, a tak se zrodil vzdušný protein Solein.

Podle Solar Foods je Solein 100 krát ekologičtější než kterákoliv živočišná nebo rostlinná alternativa.

  • Zhruba 15 000 litrů vody je zapotřebí k vyprodukování kilogramu hovězího, 2 500 litrů vody k vypěstování kilogramu sóji a na 1 kilogram proteinu ze vzduchu, Soleinu, je zapotřebí pouhých 10 litrů vody.
Protein vyráběný ze vzduchu: Čeká nás ekologická revoluce v jídle?
Dr. Pasi Vainikka ze Solar Foods - obrázek ze solarfoods.fi

Jak se protein vyrábí? Stačí speciální bakterie a pár maličkostí

Solar Foods k výrobě Soleinu stačí speciální kmen bakterií živící se oxidem uhličitým, vodíkem získaným elektrolýzou z vody a nutrientů, jako je draslík, sodík a fosfor. Bakterie následně rostou, množí se, a vytvářejí tak základ k výrobě proteinu. Právě z těchto bakterií se vyrábí výsledný práškový "vzdušný protein," kterého zatím v Solar Foods vyrábějí pouze kilogram denně.

Protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny

Podle Vainikky obsahuje Solein 50 % bílkovin, 20–25 % sacharidů, 5–10 % tuku a také vitaminy skupiny B. Solein navíc obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a jeden kilogram proteinu může nakrmit 7–10 lidíz pohledu potřeby bílkovin.

Kde se Solein bude používat? Ambice výrobců jsou veliké. K dostání bude i jako doplněk stravy 

Chuť Soleinu prý připomíná chuť klasické pšeničné mouky, nicméně podle Vainikky bylo záměrem Soleinu, aby neměl žádnou chuť, aby se protein dal použít k přípravě zmrzliny, pečiva nebo dalších potravin.

Jaké 3 hlavní využití protein ze vzduchu bude mít?

  • Solein má za cíl posloužit jako prostředek k navýšení bílkovin v řadě potravin podobně, jako je tomu dnes u sóji.
  • Dále Solein může sloužit k obohacení rostlinných náhražek masa o kvalitní bílkoviny.

Solar Foods se stávají přímým konkurentem sóji, která je často přidávána do jídel nejen pro vegany a vegetariány ke zvýšení obsahu bílkovin. 

Během dvou let chtějí Solar Foods, aby se prodalo 50 milionů jídel běžně dostupných v supermarketech, kterých bude Solein součástí.

Protein vyráběný ze vzduchu: Čeká nás ekologická revoluce v jídle?
obrázek ze shutterstock.com

Kdy Solein vstoupí na trh?

Solein se aktuálně testuje v řadě potravinářských produktů, jako je právě pečivo nebo zmrzlina, aby byl připraven vstoupit na trh potravinářského průmyslu. Očekává se, že po schválení Soleinu od EU, se dostane na trh v roce 2021 a budeme ho moci najít v běžných potravinách i ve formě doplňku stravy.

Solein si budou snad schopni připravit i astronauti letící na MARS, Solar Foods totiž spolupracují s Evropskou kosmickou agenturou.

Pomůže ekologický protein s bojem s klimatickými změnami?

S tím, jak se lidská populace neustále rozšiřuje a potřebuje stále více jídla k uspokojení poptávky po potravinách, je každá snaha k odlehčení životnímu prostředí na místě. Solar Foods se snaží najít šetrný proces, jak vyrábět na bílkoviny bohaté jídlo, které by pomohlo udržet produkci potravin v dlouhodobě udržitelném měřítku a snížit vliv produkce potravin na klimatických změnách. 

Nakonec to budeme my, potencionální zákazníci, kdo rozhodne o úspěchu či neúspěchu ekologického proteinu. A co si o proteinu ze vzduchu myslíte vy, má šanci na úspěch?

Jaký vybrat protein bez laktózy?
Jaký vybrat protein bez laktózy?
Trpíte laktózovou intolerancí a lámete si hlavu nad tím, jaký protein je pro vás ten pravý? Po přečtení článku budete mít konečně jasno.
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Rádi byste obohatili svůj jídelníček o nějaký ten protein, ale máte strach, že by vám mohl ublížit? Informace o bezpečnosti proteinů a ještě mnohem více najdete v tomto článku.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.