Proteinové zmrzliny: kolik proteinů obsahují a jak se v nich vyznat?

Komentáře
Proteinové zmrzliny: kolik proteinů obsahují a jak se v nich vyznat?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Proteinové zmrzliny nejsou zárukou “nízkokalorické” pochoutky.

  • Bílkovin sice mohou mít víc, většinou jich ale neobsahují více než 10 g na 100 g zmrzliny. 

  • Zmrzliny v kelímku mají v průměru nižší podíl tuků oproti nanukům. 

Doba proteinová. Zatímco klasická zmrzlina se někdy jeví jako symbol “nezdravé” sladké pochoutky, proteinové varianty zmrzlin se tváří, jako by snad byly stvořené pro zdravé stravování. Ve skutečnosti ale rozdíl nijak závratný není. Bílkovin mají většinou jen tak tak, aby překročili legislativní hranici, což není žádná hitparáda. 

Proteinová zmrzlina vs. toustový chléb? Na bílkoviny remíza

Aby se zmrzlina mohla označit jako “zdroj bílkovin” nebo dokonce “bohatá na bílkoviny”, musí splnit určitá kritéria. Ta vypadají asi následovně:

  • ZDROJ BÍLKOVIN = Bílkoviny tvoří alespoň 12 % z celkové energetické hodnoty. 

  • S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN = Bílkoviny tvoří alespoň 20 % z celkové energetické hodnoty. 

Přiznejme si, že tyto hranice nejsou nikterak přísné, zvlášť první hranici 12 % bych spíše nazval jako velmi mírnou. Zcela přirozeně ji splňují třeba ovesné vločky, toustový chléb, ba dokonce i třeba taková hořčiceDrtivá většina proteinových zmrzlin je proto podobně “proteinových” jako výše zmíněné potraviny, které bychom jako proteinové většinou nenazvali. To není nic proti proteinovým zmrzlinám, jen si to řekněme, tak jak to je. 

Na etiketě sledujte také tuky a cukry

Proteinové zmrzliny obsahují v průměru asi 6–10 g bílkovin na 100 g, proto pokud si dáte jeden nanuk (asi 50 g), pravděpodobně v něm nenajdete víc než 5 g bílkovin. Vedle nich se ale zaměřte i na další makroživiny. 

Tuky se ve zmrzlinách objevují nejčastěji původem ze smetany nebo z čokoládové polevy. Zmrzliny v kelímku proto mají v průměru méně tuku než nanuky s polevou. Stejně tak “mléko”, “tvaroh” nebo “jogurt” je ve složení lepší signál než “smetana”.

V cukrem slazených zmrzlinách je v průměru asi 20–30 g cukru na 100 g. To je docela dost, když uvážíme, že malá porce zmrzliny je asi 50 g. Výrobci proteinových zmrzlin však s cukrem často šetří a nahrazují jej steviol‑glykosidy ze stévie nebo erythritolem a dalšími polyoly. Pokud je na etiketě najdete, je to dobré znamení. 

obrázek z archivu Aktin.cz

Srovnání proteinových zmrzlin: jak velké jsou rozdíly? 

Proteinové zmrzliny se svým složením nijak dramaticky neliší. Bílkovin mají vesměs podobně, podobná je také energetická hodnota. Jediným větším rozdílem je použití sladidel - někteří zůstávají věrní cukru, jiní využívají polyoly spolu se steviol‑glykosidy. Vyšší energetická hodnota proteinového nanuku je způsobená čokoládovou polevou. S tím lze obecně jen těžko něco dělat, na druhou stranu při velikosti nanuku 45 g stále nejde o nijak dramatickou kalorickou bombu. 

Protein Sticks Almond GelatelliMíša protein tvarohPro Delight proteinová zmrzlinaLeone ALIVE

Energie 

(na 100 g)

273 kcal172 kcal89 kcal171 kcal

Bílkoviny 

(na 100 g)

8 g8 g6 g10 g

Cukry 

(na 100 g)

7 g20 g6 g2 g
Použitá sladidlaerythritol, steviol glykosidycukrxylitolpolyoly, steviol glykosidy

Pokud si chcete zmrzlinu dopřávat pravidelně, nejlépe uděláte, pokud si proteinovou zmrzlinu připravíte doma z vlastních surovin. Ne snad že by nutně musela mít více bílkovin nebo nižší energetickou hodnotu oproti těm kupovaným, ale máte 100% kontrolu nad tím, z jakých surovin si ji vytvoříte. 

A jestliže vás láká domácí zmrzlina, můžete využít některé z našich receptů:

Co si z toho vzít?

Proteinové zmrzliny jsou mírně lepší variantou klasických zmrzlin: mají o trochu vyšší podíl bílkovin a v řadě případů místo cukru používají přírodní nekalorická sladidla. Stále však nejde o bůhvíjak bohatý zdroj bílkovin jako spíš o příjemnou pochoutku do horkého dne. Kvalitní bílkoviny však stále hledejte raději v klasických potravinách, jako jsou mléčné výrobky, maso, vejce či luštěniny.

8 letních alkoholických drinků: Jak udělat jejich méně kalorické verze?
8 letních alkoholických drinků: Jak udělat jejich méně kalorické verze?
K létu neodmyslitelně patří i alkoholické drinky. Ty jsou však často velmi kalorické a mohou zkazit snahy o zhubnutí. Máme pro vás návod, jak si připravit odlehčené varianty.
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.