Mexická kuchyně 🇲🇽

Řazení
:
Nejnovější
Mexická rýže s kuřecím masem z jedné pánve

Mexická rýže s kuřecím masem z jedné pánve

35 min.
1
Zapečené hovězí tacos s guacamole

Zapečené hovězí tacos s guacamole

60 min.
1
Kuřecí pizza tacos

Kuřecí pizza tacos

15 min.
Mini quesadillas se zakysanou smetanou

Mini quesadillas se zakysanou smetanou

20 min.
Pita chléb na mexický způsob s hovězím masem

Pita chléb na mexický způsob s hovězím masem

10 min.
Enchiladas s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou

Enchiladas s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou

35 min.
Caesar tacos s trhaným kuřecím masem

Caesar tacos s trhaným kuřecím masem

15 min.
Wrap s cizrnou

Wrap s cizrnou

15 min.
1
Zapečené nachos s hovězím

Zapečené nachos s hovězím

30 min.
Kuřecí quesadilla s chedarem ve fajitas stylu

Kuřecí quesadilla s chedarem ve fajitas stylu

30 min.
2
Tuňákové burrito

Tuňákové burrito

10 min.
2
Big Mac Tacos

Big Mac Tacos

35 min.
Tacos s lososem

Tacos s lososem

15 min.
Sopa Azteca: tradiční mexická polévka

Sopa Azteca: tradiční mexická polévka

40 min.
Mexický salát s tuňákem

Mexický salát s tuňákem

20 min.
Zapečené tortilly

Zapečené tortilly

45 min.
Chilaquiles: mexická snídaně

Chilaquiles: mexická snídaně

25 min.
Quesadillas s Chilli con carne

Quesadillas s Chilli con carne

40 min.
Burrito bowl

Burrito bowl

10 min.
Zdravé batátové nachos

Zdravé batátové nachos

25 min.
Mexická polévka s hovězím masem

Mexická polévka s hovězím masem

180 min.
Huevos rancheros: rančerská vejce

Huevos rancheros: rančerská vejce

25 min.
Fazolové nachos

Fazolové nachos

20 min.
Mexico bowl s trhaným kuřetem

Mexico bowl s trhaným kuřetem

15 min.

Charakteristiky mexické kuchyně

Mexická kuchyně má dlouhou historii sahající tisíce let zpátky, až k původním obyvatelům tzv. Mezoameriky. Základ kuchyně vždy tvořila kukuřice, zelenina (rajčata, různé druhy fazolí a paprik) a z ovoce zejména avokádo. V průběhu kolonizace byly tradiční jídla obohaceny např. o pšenici, rýži, hovězí či vepřové maso nebo sýr

Základ většiny jídel představují tortilly, kukuřičné či pšeničné placky, z nichž se připravují tacos (menší plněná tortilla), burrita (plněná zabalená tortilla, která se obvykle zapéká), quesadilly (přeložená tortilla plněná sýrem) nebo nachos (trojúhelníkové chipsy z tortilly).

Další typický prvek představují omáčky, pro něž je zažitý název salsa. Základem omáček je obvykle zelenina, výjimkou však není ani ovoce, zpravidla doplněná o chilli a další bylinky, které zajistí výraznou chuť. Salsy se využívají k dochucení jídel, případně jako dipy. Mezi nejznámější mexické omáčky se řadí salsa roja (ostrá červená omáčka), salsa verde (jemnější zelená omáčka), guacamole (avokádová omáčka) či pico de gallo (omáčka/salát z nadrobno nasekaných rajčat a cibule).

Mexická kuchyně je populární díky barevné a chuťové různorodosti. Můžete si vybrat z receptů na typická mexická jídla, stejně tak jídla mexickou kuchyní inspirované. Mezi nejoblíbenější recepty se řadí hovězí chilli con carne, kuřecí quesadilla s chedarem, domácí tortilla chips nebo mexická polévka s hovězím masem.