Rohlik.cz zavádějícími informacemi odrazuje od konzumace lepku a laktózy. Je vyřazení z jídelníčku na místě?

Petr Loskot
Petr Loskot před 5 měsíci
1
Rohlik.cz zavádějícími informacemi odrazuje od konzumace lepku a laktózy. Je vyřazení z jídelníčku na místě?

Online supermarket s potravinami Rohlik.cz se ve svém posledním zákaznickém newsletteru s názvem "Absence může být předností" snažil propagovat bezlepkové a bezlaktózové potraviny. 

Při této marketingové akci však zcela zbytečně očernil lepek a laktózu zavádějícími tvrzeními, které by mohly i naprosto zdravého člověka utvrdit v přesvědčení, že v rámci racionální výživy bude pro naše zdraví prospěšnější se potravinám s jejich obsahem raději vyhnout. Pojďme se na tyto zavádějící tvrzení společně podívat a uvést si je na pravou míru.

5 výživových dezinformací Rohlik.cz o lepku a laktóze

1. Stravování bez lepku není jen dieta, ale i celková změna životního stylu. Při správném dodržování má pozitivní vliv nejen na tělesnou hmotnost, ale i na celkovou pohodu.

  • Hned na začátku celého textu se dozvídáme, že dieta bez lepku má při správném dodržování pozitivní vliv na tělesnou hmotnost i celkovou pohodu. Toto tvrzení však pomyslně stojí na hodně hliněných nohách.
  • Pokud vyřadíte potraviny s lepkem (takřka veškeré obiloviny, pečivo a ostatní výrobky z mouky), může se stát, že začnete hubnout. Příčinou ztráty hmotnosti však bude především fakt, že adekvátně nenahradíte potraviny, které jste ze svého jídelníčku vyškrtli, není to tím, že jste vyřadili lepek. Pokud se tedy například vzdáte pečiva, místo kterého si dáte jen zeleninu nebo náhražku s nižší energetickou hodnotou, váš příjem se sníží, a vy tak začnete hubnout.  
  • Zcela jinak tomu však může být ve chvíli, kdy potraviny s obsahem lepku nahradíme "zdravějšími" bezlepkovými potravinami o přibližně stejné kalorické hodnotě ve stejných porcích jako třeba výrobky z rýže, kukuřice, luštěnin nebo pseudoobilovin. Celkový energetický příjem tak může zůstat stejný, ale také se zvýšit, takže vůbec není pravda, že vyřazení lepku má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost.
  • No a vztahovat celkovou pohodu na bezlepkovou dietu také dost dobře nelze. Jednoduše neexistuje studie, která by toto tvrzení podporovala. Je však pravda, že když člověk vyřazením lepku omezí příjem vysoce zpracovaných potravin, které jsou často plné i nezdravých tuků, přemíry soli a cukru a našemu zdraví takové šmakulády nic nepřináší, může se člověk začít cítit lépe. To však nemá co dočinění s lepkem jako takovým. Může za to celkové zlepšení životního stylu.
Rohlik.cz zavádějícími informacemi odrazuje od konzumace lepku a laktózy. Je vyřazení z jídelníčku na místě?

2. Současná praxe průmyslového zpracování má na svědomí přítomnost lepku i tam, kde by jinak běžně nebyl.

  • Upřímně si nejsme zcela jisti, na co tady Rohlik.cz naráží. Možným vysvětlením je situace, kdy potravinářské firmy vyrábí mnoho potravin v jednom potravinářském závodě na stejných výrobních linkách, takže původně bezlepková potravina může být kvůli tomu nakonec kontaminována lepkem, což je označováno jako tzv. křížová kontaminace. To ale není nic nového a běžně se to stávalo i v minulosti. 
  • Změna je naopak v tom, že díky nařízení Evropské rady č. 1169/2011 se zpřísňuje povinnost výrobců potravin uvádět na obale informace o obsahu alergenů, a tedy i lepku. Údaje o množství lepku jsou tak na obalech potravin na očích více než kdy dříve. To může vést běžného zákazníka k chybnému přesvědčení, že je ho v potravinách více než v minulosti, a Rohlik.cz ho v tomto ještě utvrzuje. 
  • Realita je ovšem taková, že toto zpřísnění vede k celkovému zvýšení bezpečnosti potravin zejména pro ty z nás, kteří trpí potravinovou alergií nebo z nějakého důvodu musí vyřazovat určité potraviny nebo jejich stopy.

3. Omezení lepku příznivě ovlivňuje lidskou životosprávu a organismus. Zároveň přispívá k větší kontrole pravidelného jídelníčku a omezení možných nežádoucích vlivů na minimum.

  • Rohlik.cz dále pokračuje tvrzením, že omezením lepku docílíme příznivého ovlivnění lidské životosprávy a celého organismu. Jak může samotné vyřazení lepku příznivě ovlivnit naši životosprávu a organismus? Upřímně, nevíme. Ale třeba od Rohlik.cz dostaneme vysvětlení.
  • Zavádějící je i tvrzení o přispění k větší kontrole pravidelného jídelníčku. I když se nám vyřazením lepku může zeštíhlit repertoár potravin, které můžeme jen tak uždibovat, a tím porušovat pravidelnost jídelníčku, dávat do souvislosti vyřazení lepku a pravidelnost v jídelníčku je opět nesmyslné.
  • Také poslední tvrzení, že omezení lepku přispívá k omezení možných nežádoucích vlivů na náš organismus na minimum, je nešťastně volené. Pokud máme diagnostikovaný problém spojený s konzumací lepku (intoleranci, alergii nebo neceliakální glutenovou senzitivitu), neměli bychom ho pouze omezit, ale zcela vyřadit ze svého jídelníčku! Pro zdravé lidi, u kterých není prokázán zdravotní problém spojený s konzumací lepku, však jeho omezení nebo vyřazení z jídelníčku nedává po této stránce smysl.
Rohlik.cz zavádějícími informacemi odrazuje od konzumace lepku a laktózy. Je vyřazení z jídelníčku na místě?

4. Bezlaktózovou dietu praktikují lidé s intolerancí nebo alergií na laktózu.

  • I v případě laktózy se Rohlik.cz dopustil záměrných manipulací nebo chybných tvrzení plynoucích z neznalosti. První takový případ se vyskytl hned ze začátku, kdy Rohlik.cz uvádí, že bezlaktózovou dietu praktikují lidé s intolerancí nebo alergií na laktózu.
  • Člověk opravdu může trpět intolerancí na laktózu. Ta se projevuje trávicími obtížemi, které způsobuje problém s trávením a vstřebáváním laktózy. Mezi časté příznaky patří například bolest břicha, plynatost nebo průjem. 
  • Alergie na laktózu ovšem neexistuje. Alergii totiž vyvolává látka proteinové povahy, laktóza se však řadí mezi sacharidy, takže alergickou reakci logicky nemůže vyvolat. 
  • "Alergie na laktózu" je mezi laickou veřejností ve skutečnosti nesprávné označení pro laktózovou intoleranci nebo pro alergii na bílkovinu kravského mléka. Ta je vyvolána bílkovinami v kravském mléce, nikoliv laktózou, takže bezlaktózový výrobek by v tomto případě nebyl nic platný. Rohlik.cz tak svým tvrzením pouze nadále podporuje zmatek, který u alergií a intolerancí na laktózu a mléko mezi veřejností panuje. 

5. Laktóza je mléčný cukr, který se v lidském těle rozděluje na cukry jednoduché. Pro tělo však může být náročné laktózu řádně zpracovat. Což vede k nežádoucím zdravotním obtížím.

  • Pomiňme nyní fakt, že Rohlik.cz neví, že laktóza jakožto disacharid také patří mezi jednoduché cukry, kam se řadí i glukóza a galaktóza, na které se laktóza při správném trávení v našem trávicím traktu štěpí a následně je takto vstřebána.
  • Zaměřme se však na tvrzení, že pro tělo může být náročné laktózu řádně zpracovat. V našem organismu se laktóza přirozeně štěpí pomocí enzymu zvaného laktáza. V kojeneckém věku máme tento enzym v trávicím traktu aktivní všichni (kromě vzácných vrozených deficitů), neboť laktóza je obsažena i v lidském mateřském mléce, a to potřebujeme trávit. Postupně se však aktivita tohoto enzymu snižuje, takže v dospělosti část populace opravdu trpí jejím nedostatečným vstřebáním, a tím i projevy laktózové intolerance
  • Její výskyt se mezi různými částmi světa značně liší. Od téměř 100% výskytu ve východní Asii nebo mezi původními obyvateli Severní Ameriky až po pouhých 5–10 % v oblastech severní Evropy. U české populace je její výskyt odhadován mezi 1025 %. Pro tělo opravdu není náročné laktózu zpracovat, pokud nepatříme mezi oněch 10–25 % populace, která má s laktózou problém. 
  • U člověka, který netrpí projevy laktózové intolerance, trávení laktózy není náročnější než trávení jiných živin a také logicky nepovede k nežádoucím zdravotním problémům. Konzumace laktózy u lidí bez laktózové intolerance je tak zcela bezpečná.
  • Intolerance na laktózu však ještě neznamená nutnost úplného vyřazení nebo omezení potravin s obsahem laktózy. Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je závažnost intolerance různá a většina jedinců s tímto postižením může v jedné dávce tolerovat až 12 g laktózy, což se rovná cca 250 ml kravského mléka. U sýrů a dalších potravin s obsahem laktózy je množství laktózy ještě o dost nižší než v mléce, neboť dochází k jejímu rozštěpení při bakteriální fermentaci mléčných výrobků.
Rohlik.cz zavádějícími informacemi odrazuje od konzumace lepku a laktózy. Je vyřazení z jídelníčku na místě?

Co si z toho vzít?

Není nic proti ničemu, když obchodník propaguje svoje bezlepkové a bezlaktózové potraviny. Problém nastává tehdy, když jsou tímto způsobem zneužívána zavádějící tvrzení, která mohou v běžném zákazníkovi bez hlubších znalostí o výživě vést velmi snadno k myšlence, že potraviny s obsahem lepku a laktózy jsou pro naše zdraví nežádoucí, a proto by bylo lepší zvolit jejich gluten a lactose-free varianty. Takové jednání je přinejmenším nemorální. 

Zda bude tento styl marketingu, který nenechal chladným nejednoho odborníka na výživu, Rohlik.cz zastávat i v budoucnu, zřejmě není v našich silách dost dobře ovlivnit. I tak jsme pokládali za důležité na tuto spornou skutečnost upozornit.

Aktin neon shaker
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________