Čistíme sklady! Slevy až 50 % – TPW, Bodylab, Biotech, Go Nutrition, Nebbia, ...

Zavřít upozornění

Rozum v troubě s Vaňkem a Havlíčkem: Přidávat protein do jídla může jen 150kilové hovado!
obrázek z mall.tv

Rozum v troubě s Vaňkem a Havlíčkem: Přidávat protein do jídla může jen 150kilové hovado!

Ondřej Klein Ondřej Klein před 4 měsíci

Romana Vaňka známe z pořadu Peklo na talíři nebo Jídlo s.r.o., kde se věnoval trendy výživovým tématům a výrobě potravin. Roman Vaněk se společně se známým výživářem Petrem Havlíčkem nově objevuje v pořadu Rozum v troubě, kde společně vaří, pečou a snaží se lidem vysvětlit, jak to s tou zdravou výživou vlastně je. A nám samozřejmě nemohly ujít díly o fitness receptech, kde zavádějícím způsobem popsali, proč si lidé přidávají protein do koláčů, buchet nebo ovesných vloček. Sami řekli, že jim to nedává smysl a připadá jim to zbytečné. 

Takové demagogii zase nerozumíme my. Takže, proč je někdy fajn si obohatit jídlo o protein?

"Proteinový koláč pro zdatné bizony od svalnatých požíračů proteinů!"

"Co je tohle za pudr?" ptá se při procházení surovin k přípravě proteinového koláče Roman Vaněk. To je přece proteinový prášek. "Fuj, to je hnusný" reaguje Vaněk na chuť proteinu. Chuť sójového proteinového izolátu zrovna do výstavní skříně nejchutnějších proteinů nepatří, že jo.

obrázek z mall.tv

Fitness proteinový koláč alá vařila myšička kašičku…

Roman s Petrem upekli proteinovou buchtu s receptem od svalnatých požíračů proteinu a při ochutnávce glosuje chuť buchty Vaněk slovy: "Nevím no, taková normální obyčejná blbá buchta no." "S blbou chutí" přitakává Havlíček. 

Co se asi stane, když vezmeme nepovedený recept na svíčkovou? Vyjde nám z toho takové normální obyčejné jídlo s blbou chutí. Když vezmeme špatný recept, nemůžeme podle něj upéct výborné jídlo. 

Na našem magazínu máme řadu skvělých receptů na buchty, koláče, cukroví a další dobroty, které si pochvalujete. Nelze shazovat jakékoliv fitness nebo nefitness jídlo na základě receptu, který kvalitou neoplývá a jak sám Havlíček dodává: "Je to bizár…"

obrázek z mall.tv

"Já prostě nerozumím tomu, proč je tam ten protein?" přemýšlí Vaněk

"Protože je to strašně trendy dneska. Že každej, kdo chce bejt velkej, silnej a krásnej, tak do sebe láduje mraky proteinů." Ke zdravému nebo chcete-li svalnatému tělu je zapotřebí se dopracovat kvalitní přirozenou stravou s dostatkem všech živin v kombinaci s dobrým tréninkovým plánem a regenerací. Jsou to právě bílkoviny alias proteiny, které nám společně s kalorickým příjmem určují to, jestli nám budou svaly růst.

Když nejsme schopní pokrýt svou denní potřebu bílkovin během dne pestrou stravou, tak je to právě třeba kvalitní syrovátkový protein, který nám s tím pomůže. A už je jedno, jestli si ho dáme jen tak během dne, po cvičení nebo ho přidáme do nějakého receptu. 

Proteiny slouží také jako pomůcka k pokrytí denního příjmu bílkovin. Je to jednoduché...

Nemusíme se "ládovat se proteinem", ale musíme pokrýt jeho denní potřebu. Dneska spoustu lidí jí velmi málo bílkovin, protože nemají základní povědomí o stravě. Sportovci, kterým jde o maximální #gainz do sebe zase mají velký problém dostat takové množství bílkovin formou pevné stravy. Sníst 200 gramů bílkovin (a více případně) je místy opravdu heroický výkon.

Nemusíme ani zrovna chtít být "150kilový svalnatý hovado…", jak dodává Petr Havlíček. Ano, pestrá strava je základ, ale není problém si připravit chutný koláč nebo brownies s proteinem, na kterém si pochutnáme a zároveň dodáme tělu bílkoviny vzhledem k našim cílům a potřebám.

"V situacích, kdy se rozhodneš být velkej kluk, musíš vystresovat sval tréninkem a k tomu mu musíš dát ten protein..."

No jasně, to my všichni víme. Problém je však v tom, že Roman Vaněk hraje v dalším díle o proteinech "naivku", který si myslí, že když začne "sypat protein", tak se z něj stane fitness modla nebo v horším případě bude chtít vypadat jako nějaký ubožák, který si napíchal do svalů synthol a přišel si udělat pár nabušených fotek do gymu.

obrázek ze spotmebro.com

Čím víc bílkovin, tím lépe? To rozhodně neplatí

Bílkovinami se nemusíme cpát horem dolem a vyhledávat pouze potraviny s vysokým obsahem proteinu, to vůbec ne. Pouze potřebujeme sníst za den tolik bílkovin, kolik potřebujeme.

Obecně platí, že čím více sportujeme, tím více bílkovin potřebujeme. U silového tréninku to platí o to více.

Jaká jsou obecná doporučení pro příjem bílkovin?

  • Zlatou cestou pro pasivní lidi může být třeba 0,8–1 gram bílkovin na kilogram hmotnosti
  • Pro ostatní sportovce by mělo stačit, když se budou nacházet v rozmezí 1,4–2 gramy bílkovin na kilogram hmotnosti
  • Když jsme v kalorickém deficitu a trénujeme, potřeba bílkovin vzrůstá až k 2,7 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti nebo 2,3–3,1 gramů bílkovin na kilogram FFM (beztukové hmotnosti těla)

Existují negativa vysokoproteinové stravy?

Je nesmyslné jíst více bílkovin, než potřebujeme, ale je taky zavádějící mluvit o tom, že se apoptóza a autofagie v organismu začne odehrávat, když snížíme příjem proteinu. Buněčná smrt, alias apoptóza probíhá v našem těle neustále a stejně tak i autofagie, která se ale třeba více "zapíná" při kalorickém deficitu nebo delším období hladovění. To je ale téma na dlouhé zimní večery. Problémy s vyšším příjmem bílkovin mohou mít lidé s onemocněním ledvin nebo jater. Stejně tak je potřeba jíst dostatek vlákniny, abychom si udrželi zdravé prostředí ve střevech (mikrobiom).

  • Nám postačí vědět, že ani po roce stravy s obsahem bílkovin 3,3 g/kg/den nedošlo u mužských sportovců k žádným negativním změnám, a to samé také platí pro ženské sportovkyně v půlroční studii s obsahem bílkovin 2,2 g/kg (Antonio 2016; 2018). 
obrázek z mall.tv

Co si z toho vzít?

Zkrátka a dobře, nejen syrovátkový protein je kvalitní surovinou sloužící k doplnění často nedostatečného přijmu bílkovin kdykoliv během dne. Navíc, pokud jsme sportovci s náročným tréninkovým programem, protein je jednou z mála možností, jak stihnout zregenerovat co nejlépe do dalšího tréninku. 

V období snahy o svalový růst skutečně není snadné jinak ujíst přibližně dva gramy bílkovin na kilogram vlastní tělesné hmotnosti. Přidáním proteinu do koláče, buchty nebo na bílkoviny chudých ovesných vloček tak najednou téměř z neplnohodnotného dezertu získáme komplexní dobrotu se všemi makroživinami.

[eshoplink]

Zdroje:

Antonio, J., Ellerbroek, A., Evans, C., Silver, T., & Peacock, C. A. (2018). High protein consumption in trained women: bad to the bone? Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15, 6. https://doi.org/10.1186/s12970...

Antonio, J., Ellerbroek, A., Silver, T., Vargas, L., Tamayo, A., Buehn, R., & Peacock, C. A. (2016). A High Protein Diet Has No Harmful Effects: A One-Year Crossover Study in Resistance-Trained Males. Journal of Nutrition and Metabolism, 2016, 9104792. https://doi.org/10.1155/2016/9...

Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., … others. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 20.