Sacharidy vs. cukry: jaký v nich je rozdíl?

Komentáře
Sacharidy vs. cukry: jaký v nich je rozdíl?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Pojmem "sacharidy" máme na mysli všechny sacharidy, které mohou být metabolizovány v lidském organismu. Naopak jako "cukry" označujeme pouze jednoduché sacharidy, tedy konkrétně monosacharidy a disacharidy přítomné v potravě. Co to znamená z nutričního hlediska?

Cukry jsou pro tělo snadno vstřebatelné 

Cukry jsou nejjednodušší formou sacharidů. Po jejich konzumaci se prakticky ihned vstřebávají do těla, takže se jedná o velmi pohotový zdroj energie. To se hodí například v průběhu sportovního tréninku nebo ihned po něm, kdy tělo vyžaduje rychlý přísun energie.

Přirozeně se vyskytující cukry najdeme v ovoci, zelenině nebo třeba také v medu. Zapomínat bychom neměli ani na cukry přidané, což jsou cukry, které najdeme v nejrůznějších cukrovinkách, čokoládách nebo cukrem slazených limonádách. 

Složené sacharidy se v těle nejdříve musí strávit

Ve většině případů ale v potravě přijímáme sacharidy složené. Ty se nejprve musí strávit. Celý proces je tedy o poznání složitější a zabere více času. Jsou to právě tyto sacharidy, které bychom ve stravě měli preferovat, protože pomáhají doplňovat energii do těla po delší dobu

Složené sacharidy se nacházejí například ovesných vločkách, pečivu nebo bramborách. Mezi typické zdroje patří také oblíbené přílohy, jako jsou těstoviny nebo rýže.

obrázek z istockphoto.com

S cukry ve výživě raději šetřete

Nadměrný příjem cukrů je spojený s různými civilizačními chorobami od obezity až po cukrovku 2. druhu. Z toho důvodu je doporučené jeho příjem omezovat.

  • Světová zdravotnická organizace doporučuje nekonzumovat v cukrech více než 10 % z celkového energetického příjmu. Ještě lépe uděláte, pokud nepřesáhnete 5 % z celkového energetického příjmu. Při denním energetickém příjmu 2000 kcal je to asi 25 g cukru. 

  • Společnost pro výživu se zabývá především přidaným cukrem a doporučuje nepřesahovat hranici 37,5 g pro muže a 25 g pro ženy. Cukrem v ovoci a v zelenině se tedy nezabývá. 

Proč je cukr problém? Hlavní problém spočívá v tom, že cukr (především ten přidaný) má minimální schopnost zasytit. Přirozeně tak sníme více kalorií, které mohou být snadno uloženy do tukových zásob. Vedle toho se přidaný cukr často vyskytuje v potravinách, které obsahují minimum vitaminů, minerálních látek a vlákniny, tudíž příliš nepomáhá splnit denní požadavky na příjem mikroživin. 

Co si z toho vzít?

Ne všechny sacharidy jsou stejné. Speciální skupinu tvoří cukry, mezi které řadíme monosacharidy a disacharidy. Cukry jsou snadno stravitelné a mají obecně nízkou schopnost zasytit. Naproti tomu sacharidy složené najdeme nejčastěji v přílohách, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny. Složené sacharidy se tráví podstatně déle, a tak pomáhají doplňovat živiny do organismu po delší dobu.

Bojíte se sacharidové večeře? Poznejte fakta a zbourejte nesmyslné tabu
Bojíte se sacharidové večeře? Poznejte fakta a zbourejte nesmyslné tabu
Můžu jíst sacharidy večer? Můžu je jíst vůbec? Pojďme se podívat očima vědy na jednu z nejstarších výživových otázek, která je ještě pořád živým tématem.
Cukr vás nezabije, proč se ho tak bojíme?
Cukr vás nezabije, proč se ho tak bojíme?
Cukr je nyní veřejným nepřítelem číslo jedna a připisuje se mu velké množství negativních dopadů na zdraví. Díky tomu se lidé bojí dopřát si třeba jen kousek jablka proto, že přece obsahuje cukr. Nemohli byste být dál od pravdy, ale abyste poznali rozdíl mezi tím, co prospívá a co naopak škodí, pak je zapotřebí si ujasnit několik základních pojmů a naučit se zacházet s cukrem tak, aby pracoval pro váš prospěch.
Zhubnu rychleji na nízkotukové, nebo nízkosacharidové stravě?
Zhubnu rychleji na nízkotukové, nebo nízkosacharidové stravě?
Opět zase jednou: tuky vs. sacharidy. Kdo s koho?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.