Čínské pokrmy jsou oblíbenou dietní stravou. Jako jedny z mála kombinují spoustu zeleniny, kuřecí maso a rýži. Dnes se podíváme na to, jak připravit vynikající sladkokyselou čínu.
1 porce obsahuje
- 268 kcal
- 14 g sacharidů
- 7 g tuků
- 31 g bílkovin
Na 1 porci
- 300 g kuřecího masa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- ocet
- bujón
- 10 g třtinového cukru
- sójová omáčka
- olej
- sůl
- pepř
- kukuřičný škrob
- jarní cibulka
Postup
-
Kuřecí prsa očistíme a omyjeme. Nakrájíme je na malé kostečky nebo proužky. Dáme si je do mísy, osolíme a opepříme. Na trošce olivového oleje orestujeme do doby, než zcela zbělají. Restujeme v pánvi Wok.
-
V té době, kdy se nám restuje maso, připravíme papriky a omáčku. Papriky očistíme od středů se semínky, omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky jako v případě kuřecích prsou. Do vroucí vody necháme rozpustit masox (1 kostku). Do dalšího hrnečku si připravíme sladkokyselou omáčku. Potřebujeme na ni: 1 polévkovou lžíci octa, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 lžičku cukru nebo umělé sladidlo a čajovou lžičku škrobu.
-
Maso již máme orestováno, zalijeme rozpuštěným bujónem a přidáme nakrájenou papriku. Necháme dusit. Až zelenina změkne (cca 8-10 min.), přilijeme sladkokyselou omáčku a za stálého míchání necháme asi 3 min. povařit. Sladkokyselou čínu podáváme s oblíbeným druhem rýže. V našem případě to byla rýže Basmati. Na závěr zasypeme jarní cibulkou.